Skjåk kommune: Advarer folk mot å reise hjem

Kommunen ber evakuerte innbyggere vente med å reise hjem på grunn av fare for jordras. De ber også folk spare på drikkevannet.

Flomrammet Trond Brandsar har vært å sjekket huset sitt i Bismo. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten.

Flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland er stengt som følge av høy vannstad og ras natt til mandag. Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Nå ser det ut til at det snur, ifølge politiet.

– Nedbøren har gitt seg og vannføringen er i retur, sier operasjonsleder Lars Geitle ved Vest politidistrikt klokken 05 mandag morgen til Bergens Tidende.

Alarmsentralen i Sogn og Fjordane har ikke hatt flere flomrelatere hendelser i løpet av natten. Det har heller ikke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Vi venter på dagslyset for å gjøre nye vurderinger. Selv om nedbøren er over, er det litt treghet i systemet med tanke på flom. Sannsynligheten for nye skader minker, men det kan også oppstå skader i forbindelse med at vannet trekker seg tilbake, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE, ifølge BT.

Flomrammede Trond Brandsar sjekket mandag morgen huset sitt i Skjåk.

Verst i Skjåk

– Skjåk er er verst rammet, opplyser Haagen Løvseth, operasjonsleder i Innlandet politidistrikt.

I Skjåk er 77 personer fortsatt evakuert mandag morgen, sier ordfører i Skjåk kommune, Elias Sperstad, til Aftenposten. Ytterligere 18 personer skal evakueres i løpet av morgentimene fra et hyttefelt ved Liavatne.

Ifølge politiet har de 18 personene befunnet seg på feil side av en ødelagt bro. To helikoptere fra forsvaret skal hente ut gruppen i løpet av kort tid.

En av de evakuerte er 32 år gamle Trond Brandsar. Mandag morgen var han tilbake i boligfeltet i Bismo for å se på skadene. Han, kona og to barn måtte evakuerte da vannet kom strømmende søndag.

En gangvei på oversiden av huset var blitt til en bekk. Og den ble raskt større.

– Etter en halvtime hadde vannet kommet over plenen og inn på huset. Da tenkte vi det var på tide at vi kom oss vekk, sier han.

I Skjåk blir det natt til mandag arbeidet med å sikre elvebredder mot leirskred og flom, fremdeles i sidelengs striregn. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden, det samme og med alle campingvogner på Otta camping, de ble fraktet vekk fra den stigende vannlinjen.

Skjåk kommune advarer på sine nettsider de evakuerte mot å reise hjem, og forklarer dette med risiko for jordras. De oppfordrer også innbyggerne om å spare på drikkevannet.

Ordføreren mener de likevel har rimelig god kontroll på situasjonen.

– Vannmassene er på vei ned, den har allerede sunket 10–15 centimeter. Jeg har også fått rapport fra fjellet. På 1000 meter er det nå kuldegrader og det betyr at situasjonen snart vil normalisere seg, sier han.

– Det er ingen som lider noen nød, legger han til.

Gravemaskiner holder på å sikre elvebredden på en sideelv til Otta ved Lundagrendi i Skjåk i Oppland natt til mandag.

Sauda

– Det er fortsatt en alvorlig situasjon, men den er vesentlig mindre dramatisk enn den var søndag, sier Harald Eikrem beredskapskoordinator i Sauda kommune til Stavanger Aftenblad.

De siste dagene har det regnet kraftig i Sauda. Bare siden fredag har det kommet 240 millimeter nedbør. Det har ført til overløp i Saudefaldene slik at vannet flommer over demningen. Hellandsbygdelva, som går gjennom Hellandsbygd, har flommet over sine bredder.

Hellandsbygd ligger mellom Sauda og Røldal.

Skadeomfang

Når det kommer til skader på eiendom er omfanget fortsatt uklart.

– Vi har ennå ikke oversikt, men vi vet at det er store skader på hus og eiendom, sier ordfører Sperstad.

Pål Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige sier at de har fått 30–40 skademeldinger med flom som årsak. Rundt femten av disse er fra Skjåk.

– Det ser ut som det er Skjåk som er hardest rammet, sier Eklo.

– Vi forventer å få inn flere skademeldinger etter hvert. Mange er jo evakuert og vi antar at det vil komme flere skademeldinger når folk vender tilbake til husene sine og får oversikt over skadeomfanget de neste dagene.

Informasjonssjef i If, Sigmund Clementz, gir et lignende bilde av situasjonen.

– I dag morges hadde vi fått inn 40 skademeldinger fra det aktuelle området. Fra bilder som er tatt i området ser vi at det er snakk om store materielle skader, sier Clementz.

– Det er alt for tidlige å si noe om hvor store verdier som har gått tapt. Det vil ta noen dager å få oversikt.

Mange hus er rammet av flommen i Skjåk. Dette bildet ble tatt søndag formiddag.

Oransje nivå

Evakuering har også vært nødvendig i Luster. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag.

I Gudbrandsdalslågen er flomvarselet satt til gult nivå.

Mange hus er rammet av flommen i Bismo. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten.

Stengte veier

En rekk broer og veier er stengt i området. Det er veivesenet og de enkelte kommunene som har ansvar for opprydning.

Blant annet er det innsnevringer på Riksvei 15, på strekningen mellom Stryn og Lom, og Fylkesvei 55 er strengt, på strekningen mellom Preststeinvatnet og Lom. For en fullstendig oversikt, se Statens vegvesens nettside med trafikkinformasjon.

Fylkesvei 53 i Årdalstangen er stengt etter at det gikk et ras rundt klokken 23. Trafikken dirigeres manuelt forbi Kalandsvannet på grunn av oversvømmelse.

I Hordaland har Opo bro, på riksvei 13 midt i Odda sentrum, fått seg en knekk av vannmassene, som fosser nedover elven.