«Det er grusomt at vi har personer i Norge som støtter IS og deres groteske metoder»

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) er rystet over at talsmann for Profetens Ummah, Ubaydulla Hussein, støtter henrettelsene i Irak og Syria.

afp000678261-_wnYpwYNsl.jpg

I et videointervju med VGTV sier talsmann for Profetes Ummah, Ubaydullah Hussain, at hans mål er å omforme det norske samfunnet til en shariastat, etter modell fra Den islamske staten (IS) i Irak.

Hussain sier han støtter IS. Konfrontert med rapporter om halshugging, korsfesting og avkappede hoder som henges på stolper sier Hussain at «enkelte lovbrudd i islam medfører dødsstraff». Og at det er en del el av denne offentlige straffen er å vise hvilke lovbrudd som kan føre til dødsstraff, slik at «de kan holde seg unna disse lovbruddene».

Ubaydullah Hussain

Hussain sier at sivile og barn ikke er drept av IS under den militære intervensjonen som har gitt IS kontroll over store områder i Syria og Irak.

Reagerer sterkt

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) reagerer sterkt:

— Det er grusomt. Ja, det er helt forkastelig at vi har mennesker i Norge som støtter IS og deres groteske metoder. IS står for verdier som er ufattelige, sier han.

- Uakseptabelt

— Selv Al-Qaida tar avstands fra IS og metodene deres som går ut på å drepe dem som ikke vil underkaste seg. Muslimske miljøer overalt tar avstand fra IS, ja hele verden gjør det. Så har vi altså en gruppe med idioter i Norge som ønsker slike metoder i demokratiske og fredelige Norge. De støtter henrettelse av homofile og andre. Det er helt uakseptabelt.

Les også:

Les også

Dette er Profetens Ummah i Norge

Keshvari sa nylig til TV2 at han mente at personer som støtter IS burde forlate Norge så raskt som overhodet mulig. Hussain sa følgende, til VG, om Keshvaris uttalelse:

«Mazyar Keshvari er en flyktning fra Iran. Dersom han ikke liker mine norsk-muslimske verdier, så oppfordrer jeg ham så fort som mulig å komme seg ut av Norge eller finne seg et sted hvor han kan praktisere sin religion, tro og sine synspunkter».

Forlot alt

Keshvari synes det er en grotesk uttalelse fra Hussain.

— Jeg og min familie er politiske flyktninger fra Iran. Jeg har rømt fra alt som Hussain står for, og som han vil innføre i Norge. Vi forlot alt sammen, familie og venner. Det er så vondt og vanskelig. Og så står Hussain og sier at jeg skal komme meg ut av Norge, sier Keshvari, og fortsetter:

- Skjønner ingenting

— Han viser jo at han ikke har skjønt noen ting av dette. Jeg bestemte meg i ung alder for å bekjempe alle totalitære ideologier. Jeg liker Norge. Det gjør ikke Hussain, sier Keshvari som kom til Norge som 5-åring, sammen med mor, far og en lillebror.

— Vi flyktet fra et samfunn som ligner på det Profetens Ummah ønsker. Et samfunn med sharia, der kvinner blir undertrykt og der mennesker blir henretter for sin politiske overbevisning.

— Vi må gjøre alt vi kan for å bekjempe holdningene til Hussain og Profetens Ummah. Men jeg mener at Hussain og hans meningsfeller kan dra til land som har «de tingene» som Profetens Ummah vil ha, og som praktisere sharia. I stedet for å gjøre Norge til en islamsk stat.

Henger ikke på greip

- Er det ubehagelig at Hussain ber det forlate Norge?

— Nei. Det er hans synspunkt. Men han avslører at han forstår svært lite av det samfunnet han bor i. Jeg og min familie har flyktet fra et sharia-regime. Hadde jeg vært for diktatur, så kunne jeg ha forstått ham. Det han sier henger ikke på greip.

- Bra at han snakker

Han reagerer ikke på at Hussein får ytre seg i tre kvarter på VGTV, og får utdype sine synspunkter.

— Det er bra at han får snakke, så kommer til overflaten. Han er jo ikke alene om å mene dette. Jeg er også glad for Regjeringens tiltakspakke mot ekstremisme og radikalisering. Det har vært en utvikling de siste 15-20 årene i radikal retning der enkelte bare har vært opptatt av dialog. Vi må bli mye tydeligere på utviklingstrekk vi ikke liker.

28 år gamle Hussain har stått på PSTs liste over radikale ekstremister i Norge.

Høyre-topp: - Jeg forakter ham

Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland reagerer kraftig på uttalelsene Hussein kommer med i VG-intervjuet.

— Jeg forakter ham og alt han representerer, skriver Helleland i en e-post til Aftenposten.

— Han representerer definisjonen på radikal islamisme, men representerer på ingen måte norske muslimer - som i overveldende grad er moderate, understreker Helleland.

— En person som klarer å trykke ut av seg så mye motbydelig i en situasjon hvor sivile blir slaktet på de mest bestialske måter fortjener ingen respekt.

Høyres parlamentariske leder vil ikke spekulere i om Hussein utgjør en reell trussel eller hvordan han skal håndteres. Dette overlater han til de instanser som har ansvar for det.

— Jeg forventer at alle representanter for politiske partier og representanter for alle religiøse samfunn i Norge fordømmer og tar fullstendig avstand fra hans syke og forvirrede uttalelse, skriver Høyre-toppen.

PST-advarsel

PST har i sin trusselvurdering for 2014 lagt vekt på man frykter motreaksjoner når ekstreme islamister markerer seg. En polarisering kan gi voldelige følger.

Journalist og forfatter Kjetil Stormark kommer i høst med boken "Kampen om Norges terrorberedskap". Han tror Ubaydullah Hussain-intervjuet på VGTV kan skjerpe fronter mellom islamister og ekstreme anti-islamister.

— Når Hussain utrykker støtte til halshugging, kan noen la seg rekruttere til miljøer for å bekjempe slike krefter. Den risikoen er absolutt til stede. Hussain har sagt my rart før, men dette er på sett og vis en milepæl på negativt vis. Trusselbildet er mye mer alvorlig og kompleks fremover. Vi ser allerede at islamister kommuniserer i det skjulte, og vi vet at det finnes aktører i det ekstreme høyre-miljøet som mer enn gjerne vil bruke dette. I Norge er de høyrekstreme miljøene små og ubetydelige. Men det holder jo at en person går amok, sier Stormark.

Reaksjoner

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier at det har kommet en del reaksjoner på intervjuet på VGTV.

— Jeg synes det er fint at folk er bevisste på pressens behandling. Profetens Ummah og Ubaydullah Hussain har blitt en aktør i det norske samfunnet. Det er av verdi å få vite hva han faktisk mener. Samtidig må et slikt intervju inngå i en løpende debatt, og det er viktig med kritiske spørsmål, sier Løken Stavrum.

Les også:

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) reagerer sterkt på at Ubaydullah Hussain støtter henrettelsene i Irak og Syria.