Norge

Coop og Unil tilbakekaller smårettskinke og -bacon

Coop og Norgesgruppen trekker tilbake flere bacon- og skinkeprodukter fra sine butikker etter at det er påvist listeria hos underleverandør.

  • Solveig Ruud
    Journalist
  • og NTB

Coop tilbakekaller Coop smårettskinke strimlet 2x90 gram og Coop smårettbacon 2x90 gram fra sine butikker etter at det er påvist listeria i produksjonslokalene.

Norgesgruppen trekker tilbake Folkets Smårett og Topping med baconsmak, Folkets Smårett og Topping av kokt skinke, samt First Price Smårettskinke.

Hverken hos Coop eller Norgesgruppens produkter er det funnet listeria i selve produktene.

Funnet i produksjonslinjen hos Fatland

– Det er funnet listeria hos vår underleverandør Fatland på en produksjonslinje. Produktet er trukket fra butikk og vil ikke tas inn igjen før mistanken er borte, opplyser Unil, et underselskap i Norgesgruppen.

– Kundene skal stole på at den maten de handler hos Coop er trygg, og for å være helt sikker har vi derfor besluttet å trekke partiet fra våre butikker. Vi oppfordrer alle kunder som har kjøpt produktet om å levere det tilbake, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

Bakterien finnes i jord og tarmer

Listeria er en bakterie som finnes nesten over alt i jord, elver og tjern, samt i tarmen til mange dyr. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Ifølge Mattilsynet dreier det seg om 15–50 tilfeller i året.

De fleste tåler å få i seg en liten mengde slike bakterier. Det må svært mange bakterier til for å gjøre folk med et normalt immunforsvar syke.

Men gravide og folk med nedsatt immunforsvar bør unngå å få i seg mat med disse bakteriene.

  • Ufødte tvillinger mistet livet etter listeriasmitte på Rikshospitalet.

Liker seg i kjøleskapet

Det spesielle med denne bakterien er at den kan formere seg i kjøleskapstemperatur.

Matvarer som man har oppbevart i lang tid, slik at bakteriene har formert seg, og mat som ikke varmebehandles, kan da være smittekilder.

Av den grunn advares f.eks. gravide og folk med nedsatt immunforsvar å spise f.eks. rakefisk, gravet fisk og myke muggoster laget av upasteurisert melk. Listeriabakteriene dør ikke i fryseren, men riktig varmebehandling tar knekken på dem.

Fem dødsfall p.g.a. Listeria i 2007

Listeriabakterien medvirket til fem dødsfall i 2007. Den gang ble bakterien sporet tilbake til økologisk camembertost fra et gårdsmeieri i Nord-Trøndelag.

21 personer ble diagnostisert syke med listeriose. 19 av dem ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet, som serverte osten. Den ble ellers solgt på lokale markeder i Midt-Norge.

Listeriabakterien bidro også til et utbrudd i 2013. Det stammet fra rakfisk.

Les mer om

  1. Norgesgruppen
  2. Coop
  3. Mat og drikke