Kopseng kjent skyldig i å ha voldtatt 16 kvinner

Juryen har kjent Julio Kopseng skyldig i voldtekt av 16 kvinner, helt i tråd med den omfattende tiltalen. Han risikerer en svært streng forvaringsstraff.

Julio Kopseng er dømt for voldtekt av 11 kvinner. Den siste saken, der ni fornærmede ble trodd i tingretten, er anket. Men med ti nye anmeldelser kan Kopseng bli tiltalt i en tredje rettsrunde.
  • Ntb

— Vi er naturligvis svært fornøyd med at lagretten er enig med oss i vurderingene av bevisene i saken, sier statsadvokat Guro Hansson Bull - etter rundt tre måneders rettsbehandling av den svært omfattende volds- og voldtektstiltalen.

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse tirsdag ettermiddag. Kopseng er kjent skyldig i samtlige voldtekter han var tiltalt for, men frikjent for et underpunkt om å ha dopet ned en kvinne før han voldtok henne.

Han er også kjent skyldig i et voldtektsforsøk og i grov mishandling av sin tidligere samboer.

— Det er ikke så mye si, annet enn at vi er svært skuffet, sier Kopsengs forsvarer, advokat Johnny Veum, til NTB.

Kopseng selv fortrakk ikke en mine da kjennelsen var avsagt, men svarte et dempet «ja» da lagdommer Øystein Hermansen spurte om at han skjønte hva juryen hadde sagt. 38-åringen har gjennom hele rettsprosessen benektet kategorisk å ha voldtatt noen, og hevder han ikke engang kan huske å ha møtte enkelte av de fornærmede.

- Enorm lettelse

Tiltalen mot den 38 år gamle, tidligere TV-danseren og artisten omfattet voldtekt av 16 kvinner, blant dem hans tidligere samboer. Kopseng er også skyldig i å ha mishandlet samboeren på det groveste, og i et voldtektsforsøk.

Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer 10 av de 17 fornærmede i saken. For hennes klienter var kjennelsen en enorm lettelse, ifølge Rjukan.

— Jeg har hatt løpende kontakt med dem. De kom med gledesutbrudd over kjennelsen. I en slik sak er det naturligvis en enorm lettelse å bli trodd, sier Rjukan.

Hun bekrefter at det vil bli argumentert for at kvinnene skal tilkjennes oppreisningserstatning, men vil ikke foregripe sin prosedyre for retten.

— Det er ikke det som er det viktigste på en dag som denne, sier hun.

De fornærmede og Rjukan selv har vært under kraftig angrep fra Kopsengs forsvarere. De har mer enn antydet at kvinnene i saken har konspirert mot Kopseng, fordi 38-åringen kynisk har brukt dem seksuelt og ikke innfridd løfter om troskap og kjærlighet.

Risikerer forvaring

Kjennelsen tirsdag er en foreløpig kulminasjon av en rundt tre år lang rettsprosess mot Kopseng. Før saken tas opp til doms, skal partene argumentere for hva slags og hvor streng straff de mener han bør dømmes til.

Aktor har på forhånd varslet påstand om forvaringsstraff, slik hun også gjorde i Oslo tingrett, da Kopseng fikk tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Vesentlig for forvaringsdom er risikoen for nye voldtekter ved endt soning av tidsbestemt dom.

Bull har tidligere argumentert for at en straff på 15 års forvaring, med en minstetid på 10 er korrekt for Kopsengs del.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har tidligere konkludert med at Kopseng har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og gjennomgående psykopatiske trekk. Risikoen for ny seksualisert vold er høy, fastslo de da den foreløpig siste Kopseng-saken gikk for Oslo tingrett.

— Dette vil vi komme tilbake til i straffeutmålingsprosedyren. Så gjenstår det å se om lagrettens kjennelse har bidratt til å endre vurderingene og konklusjonene de sakkyndige har kommet med tidligere, sier Bull.

Fakta om Julio Kopseng

  • Tidligere danser på TV, artist og stripper.
  • 38 år gammel. Fra Oslo.
  • Rettskraftig dømt i 2013 for to voldtekter.
  • Dømt til tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år, i ytterligere to omfattende saker i 2015.
  • Dommene er anket og er oppe nå til samlet behandling i Borgarting lagmannsrett.
  • Tiltalen omfatter voldtekt av 17 kvinner, ett voldtektsforsøk og grov mishandling av en tidligere samboer.
  • Aktor har varslet at hun vil be om atKopsengdømmes til forvaring. I Oslo tingrett la hun ned påstand om 15 års forvaring, med en minstetid på ti år.
  • JulioKopsenger til sammen anmeldt av 37 kvinner, og var per 12. april 2016 mistenkt i ytterligere tre voldtektssaker.