Norge

Etterretningsekspert: - Bra og profesjonelt å ha et kildearkiv

Tidligere etterretningsoffiser og nåværende avdelingsleder ved NUPI mener man bør ha et eget arkiv for å håndtere kilder.

Inn denne gangen skal det hemmelige arkivet ligge.
  • Arild Færaas

Dagbladet og NRK kunne i dag avsløre at Etterretningstjenesten har et arkiv hvor det angivelig skal ligge informasjon om 400 norske samfunnstopper, og flere av deres familiemedlemmer. Ifølge de to mediene skal det ligge informasjon om både nåværende kilder og mulige kilder i fremtiden

Arkivet ligger i Havnelageret i Oslo sentrum, og både Dagbladet og NRK har spekulert på at det kan være ulovlig, fordi E-tjenesten ikke skal overvåke norske borgere i Norge.

Men E-tjenestens sjef Kjell Grandhagen mener at det ikke er noe som tyder på ulovligheter.

Les også

EOS-utvalget undersøker hemmelig etterretningsarkiv

Og ifølge NRK er det en setning i instruksen til loven som sier at e-tjenesten kan gjennomføre tiltak for å verifisere sine kilders troverdighet», som skal være hjemmelsgrunnlaget som eventuelt kan tillate et slikt register. Men en ting er å ha et kildearkiv, noe annet er å ha arkiv over familiemedlemmer eller mulige informanter i fremtiden.

Har du tips om denne saken? Kontakt Aftenpostens journalister her, eller send inn til vår krypterte varsletjeneste.

— Kilder må kunne stoles på

Uansett var EOS-utvalget tirsdag på en uanmeldt inspeksjon, og de skal nå undersøke saken. Til Dagbladet sier utvalgsleder Eldbjørg Løwer at de fikk informasjon før sommerne som tilsa at de burde se på dette arkivet. Når en konklusjon fra deres side vil være klar, er usikkert.

Les også

- Vi overvåker ikke norske borgere

Aftenposten har snakket med Vegard Valther Hansen, tidligere etterretningsoffiser og nå seniorrådgiver ved Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI).— Jeg kan ikke si noe om lovligheten av dette, men etterretningsfaglig er det bra og profesjonelt at man har et arkiv for å håndtere egne kilder.

Han sier at når det er omgang med kilder som skal vare over tid, må kildene kunne stoles på.

— Det er helt essensielt. Ingenting av det de gjør skal bli kjent av andre. Det er også bra å ha et arkiv sånn det kan etterprøves av Forsvarsdepartementet og EOS-utvalget, mener Hansen.

- Høna eller egget-diskusjon

Han sier selv at han ikke vet om det i arkivet ligger informasjon om mulige informanter i fremtiden.

— Men det vil være en høna eller egget-diskusjon. Om man skal jobbe profesjonelt med å etablere nye kilder, så blir spørsmålet om man etablerer en fil rett før eller rett etter det blir en kilde. Man må uansett skaffe seg bakgrunnsopplysninger for å ha et grunnlag å vurdere kilden.

Les også

Flere partier vil ha mer åpenhet i E-tjenesten

Etterretningseksperten sier også at han antar, uten å vite, at de fleste av de som ligger i et sånt arkiv har en utenlandsk bakgrunn, og at de som har en norsk bakgrunn trolig har internasjonale posisjoner eller har oppholdt seg steder som er interessante for e-tjenesten.

Les også

  1. Nytt norsk spionprogram åpner for mer overvåking

  2. NUPI-forsker om spion-lovene: E-tjenestens regler vanskelige å følge

  3. Slik kan E-tjenesten gi ut data om nordmenn

  4. SV vil ha ny «Lund-kommisjon»

Vegard Valther Hansen