Trodde det gikk mot katastrofe

Ine Eriksen Søreide møter mannskaper fra KNM "Helge Ingstad", som i helgen assisterte det brennende skipet "Britannia Seaways".
Generalløytnant Morten Haga Lunde hilser skipssjef Per Rostad på KNM "Helge Ingstad". Til h forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Det har vært en voldsom temperatur om bord da brannen herjet. Brannvesenet anslår at det må ha vært mellom 500 og 600 grader. Samtidig var det svært grov sjø. Det gjorde arbeidsforholdene for brannfolkene særdeles vanskelige.
  • Jeg var sikker på at det kom til å gå helt galt. Det sier skipssjef på fregatten som i helgen assisterte det brennende skipet Britannia Seaways.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide møtte mandag ettermiddag flere helter fra helgens branndrama om bord på M/V «Britannia Seaways» . Skipet fraktet kjøretøy og annet materiell fra Nord-Norge til Bergen, som skal brukes under den store militærøvelsen som nå er i gang i Hordaland.

Men under det voldsomme uværet som herjet kom skipet i brann. Mens brannmannskaper ble hentet fra Bergen og Florø kom fregatten KNM «Helge Ingstad» frem til skipet som var i krise.

48 timer uten søvn

I sjø med bølger opp til 13 meters høyde ledet «Ingstad», med skipssjef Per Rostad i spissen, redningsaksjonen.

Uten søvn i 48 timer, skipssjef Per Rostad fra fregatten KNM "Helge Ingstad".

— Jeg var helt sikker på at det kom til å gå galt, sier Rostad til Aftenposten, som mandag ettermiddag befant seg i langt smulere farvann nær Bergen.

— Oppdraget ble å drive «on scene coordination», sier Rostad, som gikk 48 timer på vakt i strekk og så vidt rakk halvannen times søvn før han mandag ettermiddag fikk forsvarssjef Ine Eriksen Søreide (H) om bord.

Brannmannskapene:

Les også

- Det har vært flere eksplosjoner

Mens «Ingstad» lå stand by klarte brannmannskapene å slukke brannen på «Britannia Seaways». Store mengder drivstoff og et femten talls kjøretøyer gikk opp i flammer, men ikke mer enn at øvelsen FOA IV skal gå akkurat som planlagt.

Om bord i «eget fartøy»

Søreide kom til Bergen for å gjeste storøvelsen, men ble samtidig vitne til all rosen besetningen på «Ingstad» fikk.

Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø, generalløytnant Morten Haga Lunde, som selv fulgte dramaet tett, brakte med seg hilsninger om «usedvanlig godt sjømannskap».

Ine Eriksen Søreide er gudmor for korvetten KNM "Storm", fra tiden som leder for Utenriks- og forsvarskomiteeen på Stortinget. I går var hun med om bord, som forsvarsminister.

Søreide startet dagen med medaljeoverrekkelse i Håkonshallen i Bergen. Her fikk den ene av to besetninger som har deltatt i piratjakt om bord i «Ingstad»s søsterskip KNM «Fridtjof Nansen» utdelt operasjonsmedaljer.

Den andre besetningen er fortsatt om bord på «Nansen», som returnerer til Norge rett før jul.

Deretter ble Søreide fraktet ut til "Ingstad" med et fartøy hun selv er gudmor for, KNM "Storm", som er en av seks lynraske korvetter i marinens nye MTB-våpen.

Lover Forsvaret penger til mer øvelse

På vei ut til fregatten seilte "Skjold" forbi "Britannia Seaways", der en tredel av skipssiden er mer eller mindre sort etter brannen.

Rundt 3200 soldater deltar i øvelsen i Hordaland, som er den første i sitt slag i dette området av landet siden 1987.

Les også

Nå skal Vestlandet forsvares

Denne øvelsen har vært planlagt et års tid, men å øve mer er nettopp hva den nye regjeringen lover Forsvaret.— Vi ønsker mer øving, mer operativitet, sier Søreide.

- Hvordan skal dere finansiere det, med tanke på Forsvaret skal kjøpe nye kampfly, og på sikt enten fornye dagens ubåter eller kjøpe nye?

— Vi ser at det blir nødvendig å finansiere kampfly også utenfor det Forsvaret kan, gjennom sitt eget budsjett, sier Søreide.

Turen ut med de to kampfartøyene var hennes første, "i felten", etter ta hun ble forsvarsminister. Tidligere har hun besøkt Garden på Huseby, og Luftforsvaret på Rygge.