Norge

På sporet av Jack the Ripper

Jack the Ripper ble aldri tatt. Nye teorier har de siste årene fokusert på særlig én person. Samtidig vandrer tusener i fotsporene til Londons kaldblodige morder.

Denne kniven skal være Jack the Rippers drapsvåpen, og ble vist frem på en utstilling i London for noen år siden.
  • Cato Guhnfeldt
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Hans navn var Charles Allen Lechmere, en vognfører som kjørte slaktekjøtt rundt om i Londons East End. En person som daglig i de tidlige morgentimene passerte gjennom det såkalte Whitechapel-området der seks kvinner ble brutalt myrdet og skåret opp høsten 1888. De siste årene er Lechmeres navn (i ulike kilder også stavet Letchmere) blitt trukket frem som en sterk kandidat for virkelighetens Jack the Ripper, blant annet gjennom omtale i britiske aviser og i en TV-dokumentar.

— Drapene fant sted i et overbefolket, fattig område av London der det ikke var uvanlig at opptil syv mennesker bodde på ett rom, forteller Jack the Ripper-guide Amy Lawton. Daglig fører hun skoleelever og turister fra hele verden rundt i morderens fotspor.

Jack the Ripper-guide Amy Lawton viser frem bildet av døde Martha Trabram, kanskje morderens første offer. Omvisninger går daglig i området der drapene ble begått, og til dels med foto- og lydeffekter skaper de en kontrollert grøss og gru av det som skjedde her for bare litt over 100 år siden.

— Whitechapel-området hadde svært mange prostituerte. Var de 20, så de ut som 40-åringer, var de 40, så de ut som 60-åringer. Fyll var utbredt. Kvinnene drakk gjerne gin, populært kalt «Mother’s Milk», fremstilt lokalt i skitne badekar. Både prostitusjon og alkoholmisbruk var felles for Jack the Rippers ofre.

Ble sett på åstedet

Et vitne, Robert Paul, så Charles Lechmere stå bøyd over det offisielt første Ripper-offeret, Mary Ann «Polly» Nichols (43) i Buck’s Row (i dag Durward Street) 31. august 1888. Vitnet trodde Lechmere var en forbipasserende, ikke en mulig drapsmann. Etter å ha forlatt åstedet sammen med Paul, oppga Lechmere like etter et falskt navn til en politioffiser, etternavnet Cross etter sin stefar. Han sa han trodde kvinnen enten var full eller død. Etter også å ha løyet om at det allerede var en politioffiser på åstedet (noe det ikke var da han forlot det, men en politimann ankom tilfeldigvis like etter), fikk Lechmere passere ut av området uten mistanke.

Likene til de fleste andre drapsofrene ble funnet like ved de rutene Lechmere benyttet mellom sin bopel og sitt arbeidssted. Han bodde i 22 Doveton Street i Bethnal Green og arbeidet som vognfører i firmaet Pickford i Broad Street. Fordi Lechmere til daglig var iført en slakters forkle tilgriset med blod fra slakterkjøtt, reagerte ingen på hans fremtoning.

Seks Ripper-drap?

— Mary Ann Nichols var imidlertid ikke den første som er blitt knyttet til morderen, sier Amy Lawton. - Allerede 7. august 1888 ble prostituerte Martha Trabram (45) funnet drept med 39 knivstikk. Hun var en lokal skikkelse som ofte drakk i puben, og hun ble funnet nederst i en trapp i et portrom i George’s Yard (i dag Gunthorpe Street).

«The Illustrated Police News» beskrev både etterforskningen og hvordan kvinner i Whitechapel bevæpnet seg med kniv. I midten er drapsofferet Annie Chapman tegnet før og etter sin død.

Det tredje offeret, Annie Chapman (47), ble funnet drept i en bakgård i Hanbury Street 8. september. Som for Nichols og senere ofre var halsen skåret over to ganger fra venstre mot høyre foruten at hun var ytterligere maltraktert.27. september 1888 mottok Central News Media et brev skrevet i blod, der budskapet blant annet var at drapene ville fortsette.

Basert på øyenvitneskildringer fikk den britiske TV-kanalen Channel 5 laget denne tegningen av hvordan Jack the Ripper kan ha sett ut.

— Teksten var signert «Jack the Ripper». I ettertid mener vi brevet var en fabrikasjon, skapt av pressefolk som på den måten både fikk satt et navn på morderen og fikk solgt flere aviser, sier Lawton.Bare tre dager etter, 30. september, fant to drap sted med angivelig bare 45 minutters mellomrom. Først ble Elizabeth Stride (44, født Gustafsdotter), en svensk prostituert, funnet med oppskåret hals i Dutfields Yard, en smal gangvei ved Berner Street (i dag Henriques Street). Hun var imidlertid ikke stukket flere ganger og skåret opp i underlivet som de øvrige ofrene. Kanskje ble morderen forstyrret.

Det neste offeret var Catherine Eddowes, funnet maltraktert i Mitre Square i City of London. Hun var blitt observert full på trappen til St. Boltoph-kirken før hun ble arrestert ved 20-tiden kvelden før. En time etter midnatt ble hun løslatt. En knapp time senere ble hun funnet død under en buegang.

Drept i sin egen seng

Det siste drapsofferet knyttet til The Ripper, var irske Mary Jane Kelly (ca. 25). Hun skilte seg ut fra de øvrige ofrene ved at hun leide sitt eget rom. Vanligvis betalte prostituerte og fattige 4 pennies for å sove i en kasse i de såkalte Doss-husene for hjemløse. Kelly ble funnet 9. november i sin egen seng i 13 Miller's Court ved Dorset Street.

Det var den desidert skumleste delen av Whitechapel-området, hvor politiet nødig ville gå med mindre de var tre–fire mann i følge. Morderen hadde maltraktert Kelly så fryktelig at hun var ugjenkjennelig. Alle indre organer var tatt ut, hjertet manglet, og ansiktet var delvis borte.— Bortsett fra to av ofrene, ble de drepte funnet innenfor en radius av bare en mile (halvannen kilometer), påpeker Amy Lawton. - Mistankene gikk raskt i mange retninger. Noen trodde Jack the Ripper var en lege, andre at han var slakter eller kunstner. Og så har vi den kongelige konspirasjonsteorien, den at Jack the Ripper var prins Albert Victor, barnebarn av dronning Victoria.

Andre mistenkte har inkludert Francis Tumblety, en amerikansk «urtelege» og kvakksalver som, anklaget for homoseksuell adferd i London, var løslatt mot kausjon. På frifot flyktet han tilbake til Amerika i november 1888. En annen er George Hutchinson, en arbeidsløs og bekjent av Kelly. En tredje er Montague John Druitt, en advokat som ble funnet død i Themsen i desember 1888, trolig som følge av selvmord. Selv hans foreldre trodde han var skyldig. Mistanken mot de sistnevnte er svekket i nyere tid.

Indisier nok til tiltale?

Tilbake til Charles Lechmere. Som under en høring etter drapet på Mary Ann Nichols opplyste at han hadde stått ved den døde i bare et par minutter. I dag mener Ripper-forskere han kan ha oppholdt seg så lenge som ni minutter på åstedet. De mener det er oppsiktsvekkende at det under høringen ikke ble vektlagt at han vitterlig befant seg ved liket.

I dag ville han høyst sannsynlig blitt avslørt

To som har gjort seg til eksperter på Jack the Ripper, den svenske journalisten Christer Holmgren og den britiske forfatteren Edward Stowe, mener Lechmere er den mest sannsynlige kandidaten. Stowe fant frem til en slektning av Lechmere, oldebarnet Sue Letchmere, som er bosatt i Øst-London. Hun har siden uttalt at hun tror oldefaren var morderen.

Ifølge en ledende britisk forsvarsadvokat med seksuelle overgrep som spesialitet, James Scobie, ville dagens indisier mot Lechmere vært sterke nok til å bringe saken inn for retten. Andy Griffiths, tidligere sjef for Sussex drapsavdeling, har på sin side sagt følgende:

«Det er ingen tvil om at en person som Lechmere er av stor interesse for en etterforsker».

Alle Jack the Rippers ofre ble fotografert av politiet, men bare én – Mary Jane Kelly – på selve åstedet. Det var forøvrig drapet på Kelly som gjorde Jack the Ripper verdenskjent. Mary Jane Kelly pleide å drikke i puben Ten Bells, som fortsatt står ved siden av Christ Church. Begge bygninger må morderen og hans drapsofre ha passert mange ganger, slik også dagens turister gjør. Årlig følger nærmere 100.000 besøkende i Jack the Rippers fotspor gjennom Whitechapel-området i London.

Fournier Street, som leder inn til den kjente markedsgaten Brick Lane, er både hyggeligere og tryggere i dag. Bebyggelsen er fortsatt som på Jack the Rippers tid, og guide Amy Lawton gjenforteller historiene fra høsten 1888.

— Det er omvisninger hver dag hele året, opplyser Amy Lawton. - 120 besøkende pr. kveld er helt normalt. Rundt 20 selskaper tilbyr ulike guidede turer. Folk kommer fra hele verden. Det er flest briter, amerikanere og canadiere. Om dagen tar vi turer med skoleklasser. Mange av elevene i denne delen av London har Jack the Ripper som tema på skolen. Det er også mange som ønsker private omvisninger.Jack the Ripper herjet 14 år før fingeravtrykk ble tatt i bruk som etterforskningsmetode.

— I dag ville han høyst sannsynlig blitt avslørt, sier Amy Lawton.

Hvis Lechmere virkelig var morderen, var han 39 år gammel da ugjerningene ble begått. Da hadde han også vært gift i 17 år med Elizabeth Bostock. Iført gråhvitt skjegg rakk Lechmere å bli fotografert som en eldre mann innen han døde i 1920. Hans kone levde til 1940.

Kilder: Channel 5, Daily Mail, The Telegraph, Wikipedia