Norge

Verdens vakreste biblioteker

Det er mange måter å lagre bøker på. Men få så storslåtte som dette.

afp000661482-Dadk2mQqOo.jpg
 • Hilde Solheim

Ordet bibliotek kommer av de greske ordene «biblio», som betyr bok, og «theke», som betyr lager. Og den tørre wikipedia-definisjonen forteller at det er snakk om «en institusjon som har som oppgave å oppbevare, katalogisere og låne ut bøker og andre medieformer, samt svare på spørsmål og veilede sine brukere (referansetjenester)».

Et boklager, altså.

Se på bildene under. Vakrere «lagerbygninger» har du antagelig aldri sett.

De er hentet fra boken The Library der kunsthistoriker James W.P. Campbell og fotograf Will Pryce sammen har reist verden rundt og dokumentert tilsammen 82 biblioteker i 21 land. De har fått adgang til flere perler som normalt ikke er åpne for publikum.

Will Pryce, en av verdens ledende interiør— og arkitekturfotografer, har fylt praktverket med sine bilder mens James Campbell, i tillegg til å skrive om stedene som er besøkt, forteller biliotekets historie - fra skriftspråkets opprinnelse i Mesopotamia frem til dagens moderne bibliotekbygg.

Hvis de planlegger å revidere boken i fremtiden, kan de jo legge turen til Norge i om fire år. Da skal Oslos nye hovedbibliotek stå ferdig.

Men først, rull nedover og nyt kunnskapens høyborger:

afp000660998-St4p1FYM6e.jpg

TRIPITAKA KOREANA, SØR-KOREA

Biblioteket befinner seg på UNESCOs verdensarvliste og er et av klodens eldste, bevarte biblioteker. Det sto ferdig i år 1251 og rommer bl.a. en unik samling buddhistiske skrifter. Biblioteket ligger i Haeinsa-tempelet som er en av landets turistattraksjoner.

afp000660999-0Cja14wlx6.jpg

MALATESTIANA-BIBLIOTEKET, ITALIA

I Cesena ligger dette biblioteket fra 1452, bygget av en av byens velstående familier. Både arkitekturen og utformingen av leseplassene er typiske for middelalderens italienske biblioteker.

afp000661001-O2IqBi3Qzn.jpg

BIBLIOTEKET I ALTENBERG, ØSTERRIKE

«Innpakningen» er barokk og overdådig, men tross størrelsen — 47,5 meter langt, 9,5 meter bredt og 15 meter høyt - har dette biblioteket i Altenburg i nærheten av Wien, bare ni bokhyller. Det sto ferdig i 1742.

afp000661002-dpfCANzAI3.jpg

CODRINGTON-BIBLIOTEKET, ENGLAND

Midt i bildet ses en statue av Christopher Codrington — iført romersk kostyme. Han var en tidligere student, og gjennom sitt testamente sørget han for at dette ærverdige biblioteket i All Souls College ved universitetet i Oxford ble planlagt og påbegynt i 1716. Det sto ikke ferdig før i 1751 - med klassisk interiør og gotiske fasade.

afp000660991-KkDrONYhCE.jpg

ST. GALL-BIBLIOTEKET, SVEITS

Riksklosteret i St. Gallen har det kanskje mest berømte av alle middelalderbiblioteker. Biblioteket sto ferdig i 1763, og deler av boksamlingen stammer helt fra det åttende århundre. Taket i det spektakulære rommet er dekorert av kunstneren Josef Wannemacher (1722-1788).

afp000660993-yhnG5EuohM.jpg

REIZEI-BIBLIOTEKET, JAPAN

Japanarne leste ikke bøkene i samme rom som de ble oppbevart. Boklageret, «bunko», var i én bygning, lesesalen «shoin», i en annen. Bildet viser et av leseområdene i Reizei-biblioteket i Kyoto fra det syttende århundre, gjenreist i 1789 og siden bevart. Nisjen til høyre er et lite studérkammer.

afp000661477-o6UhL1SgV6.jpg

BIBLIOTEKET I MAFRA-PALASSET, PORTUGAL

Med sin storslagne hall som er 88 meter lang, er dette det lengste rokokko-biblioteket i verden. De originale oljelampene henger fortsatt ned fra takbuene, og helt siden åpningen i 1771 har biblioteket i Mafra huset en koloni av små flaggermus.

afp000661482-Dadk2mQqOo.jpg

SAINTE-GENEVIÈVE-BIBLIOTEKET, FRANKRIKE

Biblioteket fra 1850 ligger i Paris, er bygget i «jernbanens tidsalder» og har tydelige likhetstrekk med de storslåtte stasjonsbygningene som ble bygget på denne tiden. De karakteristiske buene av jern holdes oppe av 16 søyler i såkalt neo-gresk stil — også disse av jern.

afp000661006-mShkhHZOv8.jpg

PEABODY-BIBLIOTEKET, USA

The George Peabody Library i Baltimore ble tegnet av Edmund Lind og er regnet som et av hans mesterverker. Det ble bygget i 1866 og er et av de finest bevarte eksemplene på såkalte "ironstack"-biblioteker typisk for USA i det nittende århundre.

afp000660995-vJoBFxM9GB.jpg

NASJONALBIBLIOTEKET I KINA

Biblioteket ligger i Beijing, er tegnet av et tysk arkitektfirma og sto ferdig i 2008. Den firkantede lesesalen går over flere plan som nedtrappes og blir mindre for hvert nivå.

Siden oldtiden

Så lenge nedtegnet informasjon har vært samlet, har det eksistert biblioteker. Fra oldtidens eldste samlinger av leirtavler til våre digitale tid.

 • Biblioteket i Ebla, i virksomhet ca. 2600–2300 f.Kr., regnes som verdens eldste kjente bibliotek.
 • Det ble utgravd i 1970-årene med en samling på ca. 16 000 leirtavler.
 • Så godt som samtlige filosofskoler i oldtidens Athen hadde bibliotek
 • Mest kjent er det peripatetiske, grunnlagt av Aristoteles
 • Biblioteket i Alexandria (Egypt) var antikkens største bibliotek og senter for vitenskap og kultur.
 • Samlingene ble delvis ødelagt ved brann da Caesar beleiret Alexandria 47 f.Kr. De talte da ca. 700 000 bokruller.
 • Biblioteket i Pergamon i Lilleasia ble grunnlagt på 100-tallet f.Kr.
 • Offentlige og private bibliotek med egne lesesaler kjenner man først fra Romertiden.
 • Julius Caesar planla det første offentlige bibliotek.
 • Med kristendommen kom boken, sammenbrettede sider i stedet for bokruller.
 • Bøker ble enklere å bruke og lagre.
 • Det keiserlige bibliotek i Bysants, grunnlagt av Konstantin den store på 300-tallet e. Kr. fikk betydning for bevaringen av kristen oldtidslitteratur.
 • Med innføringen av boktrykkerkunsten på midten av 1400-tallet ekspanderte bibliotekene.
 • Grunnleggerne av de betydningsfulle bibliotekene var gjerne fyrster eller rike adelsmenn.
 • Det første norske universitetsbiblioteket, i Oslo, ble grunnlagt i 1811.
  Kilde: Store norske leksikon

Les også:

Les også

 1. Spar i gang Oslos nye prestisjeprosjekt

 2. - Stormannsgalskap? Faren er til stede