Norge

BT har video av flere russ på busstak inne i tunnel

En video BT har fått tilgang til, viser flere russ på taket til en russebuss i fart, inne i en tunnel.

Bilder fra videoen BT har av russebusser, viser at folk også ved andre anledninger enn ulykken sist torsdag, har oppholdt seg på taket i fart - og i tunneler. BT har valgt å bruke bilder der det ikke er mennesker på taket.

  • Lars Kvamme

Bergens Tidende har fått tilsendt videoer som viser flere russ på taket til en russebuss mens den er i fart.

Noen av personene på taket har effekter med logoen til russebussen som var involvert i en alvorlig ulykke natt til torsdag forrige uke.

19-år gamle Hogne Borgen Brekke er fortsatt kritisk skadet etter ulykken.

Ifølge politiet skjedde ulykken ved at avgangseleven fra Fana gymnas oppholdt seg på taket av russebussen han tilhører mens den kjørte gjennom Arnanipatunnelen.

Basert på videomaterialet BT har fått tilgang til, er det ikke mulig med sikkerhet å slå fast at det er snakk om samme bussen. Det er heller ikke mulig å slå fast når videoen er spilt inn.

Videomaterialet BT har tilgang til viser at ulykken ikke representerte en enkelthendelse, men at det også i andre sammenhenger har vært russ på taket til russebusser i fart.

Oppholdt seg i «kronen»

I én av videoene BT har fått er bussen i fart inne i en tunnel, men det er ikke mulig å slå fast hvilken tunnel det er snakk om. Det er flere mennesker på taket av bussen.

I to andre videoer er bussen i fart utenfor tunnel. På flere av videoene har russen på taket med seg drikkevarer.

Russen på taket av bussen i videoene oppholder seg i den såkalte «kronen» som flere russebusser har montert på taket.Dette er et påbygg det er svært vanskelig å få godkjent, men som gjør om taket til et slags soltak.

Ulykkesbussen Black Rock City hadde et slikt påbygg på bussen, som ifølge Statens vegvesen ikke var godkjent.

Politiet ønsker videoer

Bergens Tidende var søndag kveld i kontakt med politioverbetjent Endre Laukeland som jobber med saken.

Han vil ikke kommentere noe ytterligere rundt etterforskningen, men understreker at de er svært opptatt av å belyse mest mulig av saken.

— Denne typen videoer er kjempeinteressant for oss. Dette er materiale vi ønsker å få tilgang til, sier han.

Han oppfordrer alle som sitter på denne typen materiale om å kontakte politiet.

Søndag kveld kontaktet BT medlemmer av Black Rock City-bussen for å gi dem mulighet til å kommentere saken, noe de ikke ønsket.

Sjåføren siktet

Fredag ble sjåføren fra Litauen avhørt etterulykken.

— Sjåføren har forklart at han ikke visste at det var en russ på taket, sa politioverbetjent Endre Laukeland etter avhøret fredag.

Mannen satt flere timer i avhør og fortalte at han kom fra Litauen til Bergen for en tid tilbake. Han skulle være sjåfør på russebussen i avslutningen av russetiden.

Laukeland hadde ingen detaljer om forholdene rundt avtalen hans, men han forteller at sjåføren er siktet etter vegtrafikkloven og fratatt førerkortet. Det er ikke tilbakelevert.

Les også

  1. Politiet frigir navnet på skadet russ

  2. Russ (19) kritisk skadet i natt, skal ha stått på taket av buss