NVE avventer reaksjoner fra fjellet Veslemannen

Den akselererende hastigheten i øvre område av Veslemannen er halvert i løpet av natten, men NVE avventer reaksjoner på været før de vil nedjustere faregraden.

Den akselererende hastigheten i øvre område er halvert i løpet av natten, men i nedre del har hastigheten hatt en liten økning

NVE satte fredag farenivået for Veslemannen opp ett hakk, fra oransje til rødt. Politiet har evakuert området under fjellet, og Raumabanen er stanset.

– Vi hadde en maksimumshastighet på omkring 40 centimeter pr. døgn i øvre område av fjellet rundt midnatt. Nå er det halvert, forteller geovakt Lene Kristensen i NVE til NTB klokken 6.15 lørdag morgen.

I det nedre området av Veslemannen har de hatt en liten økning.

– Vi avventer nå og ser an reaksjoner fra fjellet etter nedbøren. Vi vil ikke nedjustere faregraden før vi er sikker på at det er trygt, sier hun.

Ny rapport klokken 10

NVE gjør radarmålinger på stedet. De har også geologer som kontinuerlig overvåker fjellet, både fra Rauma og fra andre steder.

En ny rapport er ventet klokken 10 lørdag formiddag, samtidig med en pressekonferanse om situasjonen i Rauma.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer ifølge NVE hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

Ferdsels- og oppholdsforbud

I en pressemelding fredag skriver politimesteren i Møre og Romsdal at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

Det skjedde etter at NVE besluttet å høyne farenivået for fjellpartiet fra oransje til rødt.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elven Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren.

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.