Norge

Tidligere politimann innrømmer å ha løyet for kolleger

Politimannen innrømmer falsk forklaring, men hevder venninnen som ville bryte kontakten selv hoppet fra den 40 meter høye Brevikbroen.

Under rekonstruksjonen på Brevikbroen for ett år siden viste tiltalte hvordan han holdt Linn Madelen Bråthen på utsiden av rekkverket, her illudert av en dukke. Klokken 9 mandag begynner rettssaken i Nedre Telemark tingrett. Foto: Trond Reidar Teigen, Scanpix NTB

 • Per Annar Holm
  Per Annar Holm

Politimannen er tiltalt for å ha forlatt venninnen Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbroen natt til lørdag 3. august 2013.

Han burde ha visst at det var en reell risiko for at 33-åringen kunne falle fra broen, vil aktor Kjetil Omholt forsøke å bevise.

Llikevel forlot han henne. Hun falt og døde av nakkeskader kort tid etter at hun traff vannflaten.

Klokka 10.39 får politiet melding om at det er funnet en død person i vannet nær Sandøya utenfor Brevik.

Politimannen som senere ble siktet i saken melder seg til å identifisere Linn Madelen, og han blir også politiets pårørendekontakt overfor de etterlatte.

— Personlig «Skype»-logg

Bråthen og tiltalte var nære venner. Han var gift, mens hun hadde en samboer. Aktor har alt varslet at det i retten vil bli dokumentert flere skypemeldinger med et svært personlig innhold.

Meldingene var forsøkt slettet fra datamaskinene, men ble senere rekonstruert av politiets dataeksperter.

Av samtalene går det frem at 33-åringen ønsket å bryte kontakten med tiltalte, og hun skrev også at hun ville fortelle samboeren sin om deres forhold.

I retten beskrev den tiltalte 42-åringen seg selv om nær venn og fortrolig med Linn Madelen Bråthen (33), men benektet kategorisk at de to hadde et seksuelt forhold.

– Vi hadde ikke et forhold, vi var ikke kjærester og jeg har aldri hatt sex med henne, sa den 42 år gamle, tidligere politimannen da han startet sin forklaring for Nedre Telemark tingrett mandag.

- Var ukritisk

Det er en virkelighetsbeskrivelse som synes å skille seg markant fra det bildet sentrale beviser i saken tegner opp, gikk det fram av innledningsforedraget til aktor og 42-åringens omtale av de elektroniske bevisene.

42-åringen legger ikke skjul på at han innlot seg på sexprat med Linn Madelen Bråthen, men hevdet i retten mandag at det bare var fordi «det var hennes måte å kommunisere på».

– Jeg var ukritisk til henne og hennes væremåte. Det er ikke noe jeg er stolt over, men det er et faktum, sa 42-åringen.

I de elektroniske loggene som vil bli dokumentert for retten, skal det ifølge VG framgå at Bråthen ville avslutte forholdet de to imellom natten da hun døde

Blandet roller

I tiden rett etter dødsfallet gikk tiltalte inn i en rolle hvor han hadde tett kontakt med samboeren og kvinnens familie.

Han gikk også inn på avdødes datamaskin.

Han var også et sentralt vitne for sine kolleger siden han var den siste som så kvinnen i live.

– Det er ingen tvil om at familien ble skuffet. De har en klar mening om hva som skjedde på den broen den natten. De håper nå at rettssaken kan gi dem flere svar, og er spesielt spente på tiltaltes forklaring, sier bistandsadvokat Niels Christian Schelver til VG.

 1. Les også

  Brevik-politimann får ikke jobben tilbake

 2. Les også

  Politimann i Brevik-saken tiltales ikke for drap

 3. Les også

  TV 2: Politiet i Vestfold vil tiltale politimann for drap

 4. Les også

  Politimannen fikk sparken

 5. Les også

  Spesialenheten: Telemark-politiet har ikke gjort noe straffbart

 6. Les også

  Drapssiktet politimann nekter for å ha fjernet spor

 7. Les også

  Gjennomførte rekonstruksjon med drapssiktet politimann

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fornærmede mener hun ble beskyttet av politimannen hun hadde sex med

 2. NORGE

  Voldtektstiltalt beklaget i retten

 3. KOMMENTAR

  Aktor mener Wara har tilpasset sin forklaring til bevisene. Det er sterk kost.

 4. NORGE

  Politimann som avhørte Bertheussen etter brannen: Hun var opp og ned.

 5. NORGE

  Aktor: Bertheussen har lav troverdighet

 6. NORGE

  Tiltalte om Monika: - Hun var som en engel