Norge

- Arbeidskrim er en trussel mot hele samfunnets verdier

Riksdavokat Tor Aksel Busch lovte at bekjemplese av kriminalitet i arbeidslivet vil bli prioritert også neste år.
 • Einar Haakaas
 • Denne kriminaliteten truer våre etablerte samfunnsverdier, sier riksadvokat Tor Aksel Busch.

Under et møte med Byggenæringens landsforening (BNL) om seriøsitet i byggenæringen, lovte Riksadvokaten at arbeidsmarkedskriminalitet vil bli et prioritert område for påtalemyndigheten også neste år.

— Jeg tror at historiens dom kan bli ganske hard hvis vi ikke får gjort noe med dette. At vi så, prøvde å gjøre noe med det, men ikke fikk det til. Nå utfordrer jeg næringen til å se, prøve å gjøre noe med det, og få det til, sa Riksadvokaten direkte henvendt til store norske entreprenører.

Dystert bilde

Busch fortalte om de første møtene med Oslos politimester i fjor høst, etter at Aftenposten hadde skrevet om kriminelle nettverk i byggebransjen.

— Det bildet som ble tegnet av Oslos politimester, var et dystert bilde. Da måtte vi gjøre noe. Vi må ikke komme i en situasjon hvor det er fritt frem for dem som setter seg utenfor regelverket. Jeg er redd for at denne graden av organisering vi ser i denne kriminaliteten kan føre til at andre vil prøve seg. Situasjonen kan eskalere. Det er kort vei fra vold og trusler til korrupsjon, sa Riksadvokaten.

På jobb med politiet

Politietterforsker Rune Søfting fra Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt fortalte byggenæringen om hvordan de jobbet med disse kriminelle nettverkene, og kobling til annen kriminalitet.

Les også:

Les også

To malerfirmaer kastet ut fra Handelsbygningen i Oslo

— En gang vi var på razzia i en leilighet, dukket det opp to gjengkriminelle på stedet. Den ene var mistenkt for å ha skutt mot politiet tidligere. Da vi skjønte alvoret, fikk vi tilkalt forsterkninger, fortalte Søfting.

Penger og klær

Han fortalte om funn av klær verdt flere hundre tusen kroner som var fulle av kontanter, og pengesedler som lå strødd i leiligheten. Samtidig lå det bunkevis med brev fra kemner og skatteetaten som lå uåpnet.

— Når vi tar beslag og heftelser i pengene, blir det bråk, sa Søfting.

Les også:

Les også

Vi vil ikke finansiere profitt for arbeidslivets skurker

Han la til at analyser fra valutaregister viste store pengeoverføringer til Balkan.

— Samtidig skal vi huske på at inntjening på svindel og svart arbeid går helt til topps i næringskjeden, sa Søfting med adresse både til hovedentreprenører og byggherrer.

Kripos advarer

Nestleder i Kripos, Vigleik Antun, la frem deres analyse av kriminalitetsbildet i bygge- og anleggsbransjen.

— Bruk av falsk ID er sterkt økende. Dette er en de største truslene vårt samfunn står overfor, sa Antun.

Han fortalte om sentrale kriminelle som gikk inn som ledere av byggefirmaer.

— Vi står overfor grupper som er godt organisert, sa Antun.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5