Norge

Terrorsiktet endrer forklaring: – Hadde ingen tanker om å begå terror

Den russiske 20-åringen som knivstakk en kvinne torsdag, sier til sin forsvarer at han ikke hadde tanker om terror. Men han viser ingen anger etter nesten å ha blitt drapsmann.

Forsvarer Ola Lunde fikk en helt ny forklaring fra sin klient tirsdag.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Tirsdag møtte advokat Ola Lunde sin klient i Oslo fengsel, der mannen er varetektsfengslet i fire uker, siktet for terror etter å ha knivstukket en 25 år gammel kvinne inne i en Kiwi-butikk i Oslo torsdag.

Kvinnen er operert og utenfor livsfare.

– Hun er veldig sliten, men våken og bevisst, skriver offerets bror i en SMS tirsdag.

– Er ikke-troende

Men i et møte med sin forsvarer tirsdag trakk 20-åringen sin politiforklaring – en forklaring som fikk PST til å terrorsikte mannen fra den russiske delrepublikken Basjkortostan.

– Han har nå en helt ny forklaring. Han benekter å ha hatt tanker om å begå terror, forteller Lunde etter et to timer langt møte med 20-åringen tirsdag formiddag.

– Han forteller at han fikk et innfall og gjorde dette. Han var ikke seg selv den dagen, sier han. Og han tar avstand fra ønsket om å drepe kristne og europeere. Han har ingen dragning mot islam. Han er ikke en troende. Han opplyser at han er ateist og kun tror på seg selv.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke fortelle når de har planlagt nye avhør av den terrorsiktede, men sier at mannen har endret forklaring tidligere, og at den nye forklaringen ikke endrer på etterforskningen, ifølge NTB.

  • Det kan være det første gjennomførte jihadistiske terrorangrepet på norsk jord: Men det fremstår som et merkelig terrorangrep

– Riktig å terrorsikte

Lunde har ikke lagt skjul på at han mener klienten er psykisk syk.

– Min erfaring sier at dette er en sinnsforvirret og syk 20-åring. Det burde ha vært en forsvarer til stede da han avga forklaring torsdag, sier advokaten.

Den terrorsiktede mannen angrep en kvinne med kniv i denne Kiwi-butikken i Oslo sentrum.

– Mener du at det var galt av PST å terrorsikte ham?

– Nei, egentlig ikke. Det var helt riktig, basert på hans forklaring. Når han uttalte at hans ønske var å drepe alle europeere og kristne, så er det ikke rart at PST reagerer.

– Ikke opptatt av offeret

Lunde forteller at 20-åringen fortsatt ikke viser anger for knivangrepet som var nær ved å gjøre ham til drapsmann.

– Måten han snakker og oppfører seg på, er ikke normal. Han er overhodet ikke opptatt av at han nesten har stukket noen til døde. Det sier jo endel. Et normalt menneske ville være opptatt av hvordan det har gått med offeret, men han nevner henne ikke med en setning. Allerede der er det grunn til å stanse opp.

– Uten mål og mening

Hvorfor mannen fløy fra hjembyen Ufa til Stockholm og dro videre med buss til Oslo, er fortsatt like uklart.

– Han skulle ut på tur, ferie. Reisen later til å ha vært uten mål og mening. Men det stemmer at han ble nektet å kjøpe en kniv Stockholm, og at han deretter dro til Oslo. Det var tilfeldigheter.

Lunde har nå avtalt at 20-åringen blir undersøkt av lege på fredag. Han regner også med at PST gjennomfører et nytt avhør i slutten av uken.

– Hva tror han da vil forklare?

– Jeg han vil forklare det samme som han nå sier til meg, sier Ola Lunde.

Les mer om

  1. Terror
  2. Oslo
  3. PST
  4. Krim