Syriske flyktninger kjøper feriepakker til hjemlandet

Siden i fjor sommer har antall saker der utlendingsmyndighetene vurderer å trekke asyl for syrere, økt fra 50 til 107. Men de fleste syrere risikerer lite ved å trosse reglene og oppsøke landet de har fått beskyttelse fra.

Reisebyrået Nakhal har tilbudt spesialsydde hjemreiser til syrere i Skandinavia. De flyr med Wings of Lebanon til Beirut i Libanon og fortsetter til Syria med direkte bussforbindelse.
Det libanesiske fly- og reiseselskapet Nakhal annonserte i fjor med direktefly fra Danmark og bussreiseforbindelse fra Libanon til «hele Syrien» for «alle syrere der er kommet til Europa».

Sommeren 2018 ble det avdekket at syriske asylsøkere i Danmark og Sverige drar tilbake til hjemlandet på sommerferie. Et reiseselskap annonserte med turpakker fra Sverige og Danmark til Libanon med videre bussforbindelse til flere byer i det borgerkrigsherjede Syria.

Etter at direkteruten fra Malmö ble en suksess, åpnet selskapet Nakhal i Beirut også for flyreiser fra Billund i Danmark. Et tilbud til alle syrere som har kommet til Europa, reklamerte selskapet.

– Vi har i hvert fall hatt 100 syrere med fra Danmark, uttalte Tarek Aridi, som er regional salgsansvarlig i Nakhal til danske Radio24syv.

Fortsetter i 2019

Til Aftenposten opplyser direktør Catherine Mansour i Nakhal på e-post at de i 2019 fortsetter med pakker fra Sverige som innebærer fly og bussreiser videre til Syria. I år vil flyene gå fra Göteborg og Stockholm.

– Vurderer dere ruter også fra Norge?

– Ikke denne sommeren, men vi insisterte på å fly fra Göteborg for å få gjester også fra Norge, opplyser Mansour som ikke fører statistikk med antall kunder fra Norge.

Til Aftenposten bekrefter det svenske reisebyrået Uno Travel at kunder fra Norge kjøper sommerferiereiser til Syria fra blant annet Stockholm.

– Har norske kunder

Det svenske reisebyrået som sommeren 2018 solgte reisepakker til Syria, Uno Travel, opplyser til Aftenposten at det var et sommertilbud. Foreløpig kan de ikke svare på om det blir nye ruter i 2019.

– Dette var direkteruter fra blant annet Stockholm og Billund, opplyser Uno Travel.

Byrået avviser å svare på hvorfor det reklamerer med at syrere som har kommet illegalt til Europa eller som ikke har gyldig syrisk pass, kan reise med dem til Syria.

– Tilbudet retter seg mot syrere bosatt i Skandinavia. Har dere også hatt norske kunder?

– Tilbudet er blitt markedsført på arabisk, og vi har også kunder fra Norge. Det er alt jeg vil svare, sier reisebyråagenten, som ikke vil oppgi navnet sitt, på telefon fra Arlanda flyplass.

Denne reklamen på Facebook viser at det svenske reisebyrået Uno Travel formidler turpakker til Syria: «Syrere som har kommet illegalt til Europa eller som ikke har gyldig syrisk pass, kan reise med oss». Det er ikke Aftenposten som har uthevet teksten i gult.

Denne videoen som Wings of Lebanon har lagt ut, viser reisende fra Arlanda i Sverige som i Libanon går rett over i en buss med Damaskus som endestasjon:


Fra under 50 til 107

Norske myndigheter kjenner til at syrere som har fått asyl, reiser tilbake til hjemlandet i strid med forutsetningen for oppholdstillatelsen.

Sommeren 2018 opplyste Utlendingsdirektoratet (UDI) til Aftenposten at det var åpnet i underkant av 50 tilbakekallssaker med syrere som hadde brutt betingelsene for opphold.

– Antallet slike saker er fortsatt beskjedent i forhold til det svært store antall syrere som har fått asyl i Norge, forklarer avdelingsdirektør Hanne Jendal.

Ved utgangen av november i fjor hadde tallet på åpnede tilbakekallssaker med syrere steget til 107.

– De fleste sakene er opprettet etter at det er kommet inn opplysninger om at man har reist hjem til Syria, og/eller at man har anskaffet seg et syrisk pass etter å ha fått asyl i Norge. Begge tilfeller er i utgangspunktet i strid med vilkårene for asyl i Norge, opplyser Jendal.

Noen av tilbakekallssakene dreier seg om syriske borgere som har flyttet tilbake til hjemlandet eller at opplysninger indikerer at man har holdt tilbake opplysninger om trygt opphold i et tredje land før man fikk asyl i Norge.

På Facebook ble sommerens Syria-pakker markedsført med videoer av passasjerer som ved flyplassen i Libanon går rett i busser med byer i Syria som destinasjon.

Vil få asyl på nytt

Både UDI og Politiets utlendingsenhet får tips om asylsøkere som reiser hjem. Men selv om slike reiser blir avdekket, får det sjelden konsekvenser for oppholdet i Norge.

– Hverken vi eller politiet ser det som hensiktsmessig å bruke store ressurser på å ettergå disse sakene, fordi alle vesteuropeiske land, inkludert Norge, har generelt vern mot retur til Syria. Det betyr at selv om UDI skulle ha tilbakekalt asyl for en syrer som har besøkt hjemlandet, ville vedkommende ha fått asyl på nytt samtidig med tilbakekallelsen, forklarer Jendal.

Siden 2010 har UDI gjort tilbakekallsvedtak for 161 syrere i Norge. I dag er den mest aktuelle reaksjonen på reiser til hjemlandet å inndra flyktningens norske reisedokumenter.