Norge

Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen

Varmen fortsetter i hele landet med opp mot 15 grader enkelte steder. I nord får vi etter hvert normalt februarvær igjen. Men i sør varer varmen ut måneden.

Snøflekkene vil krympe kraftig i løpet av februar. Først i mars er det ventet mer normale vintertemperaturer i det sørlige Norge. Nord-Norge får tilbake vinterværet kanskje allerede neste uke. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • NTB

Varmt vær og høye temperaturer er stikkordet for helgen og starten av neste uke.

– Det er absolutt over normalen for hele landet. I sør vil dette vare ut februar og normalisere seg først i mars, mens det ser ut som det normaliserer seg litt tidligere i nord, sier statsmeteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt.

Føneffekt

I Nord-Norge blir det regn og en markant temperaturstigning fra fredag.

– I Tromsø kan det bli opp mot fem plussgrader. At det kan bli enda varmere, er ikke umulig. Det kan bli en ekstraeffekt ved at varm luft fra høyden slår ned som en fønvind, sier hun.

Nord-Norge får regn gjennom helgen og en del vind. Det kommer til å regne også ganske høyt i fjellet. Temperaturen vil synke litt i starten av neste uke, men det blir fortsatt plussgrader mange steder. Og regnet fortsetter.

– Det blir ganske vått nordpå. – Også Finnmark får nedbør, men de ligger litt mer i le, sier Svanevik.

Klart i vest

På Vestlandet blir det varmt. Det kommer mest regn nord på Vestlandet, mens Rogaland får mindre regn og det fineste været gjennom helgen. De høyeste temperaturene får vi i Møre og Romsdal. Her kan det også bli ganske varmt i høyden, noe som kan slå ned som en føneffekt og gi temperaturer på 10 til 15 grader.

– Det blir regn ganske høyt oppe i fjellet. På fjellovergangene kan nok nedbøren komme som regn og nullføre. Neste uke ser det ut til å bygge seg opp en høytrykksrygg med litt finere vær. Og da kan temperaturene bli litt lavere.

Også i Trøndelag blir det høye temperaturer og grått. Det blir i hovedsak grått og regn hele helgen og i neste uke.

– Men kanskje noen perioder med finere vær, trøster meteorologen.

Trønderne må likevel regne med litt kjøligere vær neste uke, noe som kan gi minusgrader om nettene.

Varmen fortsetter

På Østlandet og i Sør-Norge stiger temperaturen i løpet av fredagen. Det blir litt skyet fredag og lørdag, men søndagen blir fin. Varmen fortsetter samtidig som det blir tørt og pent.

– Vi kan få en føneffekt, og dermed kan det bli ekstra varmt. Temperaturene kan gå opp mot 10–15 grader i helgen. Det er voldsomt varmt for årstiden, sier Svanevik.

Les også

  1. Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig

  2. Oslo før: Da snøplogen hadde fire ben

  3. Flere døde i sprengkulden i USA

Les mer om

  1. Vær
  2. Vinter