Norge

Streik i hotellbransjen fra søndag morgen

Søndag morgen kl. 08 går nær 3500 hotell- og restaurantansatte ut i streik. Flere store hoteller kan bli stengt.

Fellesforbundets forhandlingsleder om riksavtalen for hotell- og restaurantbransjen er Clas Delp (til venstre), mens Jostein Hansen er forhandlingsleder for NHO Reiseliv.
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Kl. 12 lørdag ble det klart at meglingen på overtid mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet ikke førte frem.

— Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger, sier forbundsleder Jørn Eggumi Fellesforbundet.

Svaret fra arbeidsgiversiden er kontant:

-Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

3351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold er tatt ut i streik.

Det samme gjelder for 99 medlemmer ved syv bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Herfinner du samtlige hoteller, restauranter og kantiner som tas ut i streik:

Plaza og Royal Christiania rammes hardt

Royla Christiania ligger sentralt til ved Jernbanetorget og er et av Oslos største hoteller.

Thon Hotel, Quality Hotel og Scandic-hoteller, i tillegg til Peppes Pizza-kjeden og kantinetjenesten Eurest er hardt rammet, viser oversikten.I Oslo er Radison Blu Oslo Plaza og Clarion Hotell Royal Christiania blant hotellene som rammes hardest. Ved Plaza tas 98 organiserte ut, ved Bristol tas 41 ut, ved Holmenkollen park tas 40 ut, ved Royal Christiania tas 78 ut. Sistnevnte hotell er med sine 532 rom blant de største i hovedstaden.

— Vi klarer oss nok gjennom søndagen. Etter det vet vi ikke ennå. Det prøver vi å kartlegge nå. Men vi kommer nok til måtte stenge ganske snart, sier André Schreiner, hotelldirektør ved Royal Christiania, i 13-tiden lørdag.

Administrerende direktør Tarje Hellebust ved Oslo Plaza understreker overfor NRKat han er bekymret for de finansielle konsekvensene ved streiken.

— Vi håper på en snarlig løsning på konflikten, sier direktøren.

Han sier samtidig at de ved hotellet vil gjøre det de kan for at gjestene ikke skal merke noe til streiken.

— Ingen må forlate hotellet før kl. 12 søndag, og alle får spise frokost, sier Hellebust til statskanalen.

Enkelte restauranter i hovedstaden vil også merke streiken godt. Ved Peppe's pizza i Stortingsgaten tas åtte ansatte ut, mens hele 28 tas ut ved Friday's på Karl Johans gate.

Mange bedriftskantiner rammes

ISS er en av de største arbeidsgiverne som blir rammet av streiken. 400 kantinemedarbeidere fra ISS Facility Service blir tatt ut i streik fra søndag morgen. ISS' holdning er å holde driften i gang så lenge som mulig.

— Vi vil drive så langt det går, uten å drive streikebryteri. Dermed vil vi endre menyer og forsøke å ha et enklere tilbud, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Bjørneboe i ISS Norge.

ISS har totalt 2500 kantineansatte. Bjørneboe vil ikke gå i detaljer om hvordan de enkelte kantinene blir påvirket.

Streiken rammer også kantiner drevet av Eurest, Sodexo og Elite.

Mange Peppes-restauranter mister ansatte

Peppes Pizza rammes i den forstand at ansatte på mange restauranter tas ut i streik. Men ikke så mange på hvert sted.

— Slik det ser ut nå opprettholder vi driften på våre avdelinger. Hvordan det blir fremover vet vi imidlertid ikke, sier markedssjef Thomas Grotle hos Peppes til Aftenposten ved 18.15-tiden lørdag.

Meklet 11 timer på overtid

— Etter at vi har meklet i 11 timer på overtid for å finne en løsning, må vi bare konstatere at arbeidsgiverne også har avvist våre krav om høyere lønn for våre lavest betalte medlemmer, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Forbundssekretær Clas Delp, som har ledte Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon, sier at deres medlemmer henger etter lønnsutviklingen i samfunnet ellers.

— Våre medlemmer på Riksavtalen er blant dem som tjener aller minst, og som fortjener et løft. Vi oppfatter derfor arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, sier han.

NHO: Fullt forsarlig å holde driften gående

NHO Reiseliv, som er motparten, har foreløpig følgende beskjed:

-Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen til egne nettsider.

Med få organiserte medarbeidere innenfor Riksavtalens område vil det være fullt forsvarlig å fortsette driften ved en eventuell arbeidskonflikt, eventuelt i redusert form, er holdningen de kommuniseres til medlemsbedriftene sine.

  • Se oversikten her: Disse NHO-bedriftene er tatt ut i streik
  • Her er bedriftene med direkteavtale.og

Les også

  1. Bryggesjauerne tapte i EFTA-domstolen

  2. De lavtlønte varsler kamp mot at lærerne skal få mer enn andre

  3. En ny og magrere tid for norske lønnstagere

Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp