Norge

Nederlandsk IT-ekspert kan ha gjemt seg på lasteskip

Arjen Kamphuis (46) forsvant sporløst fra Nordland 20. august. Politiet undersøker om han kan ha gjemt seg i et lasteskip som seilte fra Rognan på samme tid.

Politiet ønsker flere tips om nederlenderen Arjen Kamphuis som er meldt savnet etter at han sist ble observert i Bodø 20. august. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix
  • og NTB

På samme tid som den nederlandske sikkerhetseksperten Arjen Kamphuis, som blant annet er tilknyttet WikiLeaks, forsvant fra Nordland, gikk et lasteskip fra kabelfabrikken Nexans i bygda Rognan innerst i Saltdalsfjorden med kurs for Stavanger, skriver den nederlandske avisen AD – Algemeen Dagblad.

Ti dager senere, om kvelden 30. august, slo den savnedes mobiltelefon inn på en basestasjon i tettstedet Vikeså i Bjerkreim i Rogaland. Nå tror flere at Kamphuis kan ha gjemt seg i lasteskipet, blant dem en ansatt på kabelfabrikken Nexans i Rognan.

– Vi har vært kjent med tipset om dette skipet siden forrige uke. Vi har ingen indikasjon på at denne opplysningen er sterkere eller svakere enn annen informasjon vi har i fått i saken, og vi har ingen informasjon nå som kan avkrefte eller bekrefte at det medfører riktighet, sier politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt til NTB.

– Det var ikke vårt skip, men et skip hyret inn av en kunde av oss. Så vidt meg bekjent er det ikke gjort noen spesielle observasjoner, det er heller ikke innrapportert noen hendelser mens skipet lå til kai på Rognan. Jeg har fått opplyst at det ikke var noen andre skipsanløp på Rognan i den aktuelle perioden, opplyser kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans til NTB.

Eiendeler funnet

Etter at den nederlandske IT-eksperten på sikkerhet og personvern forsvant, er flere av eiendelene hans funnet i Saltdalsfjorden mellom Rognan og Fauske. Walla ønsker ikke å opplyse om hva slags eiendeler som er funnet – om det er snakk om identifikasjonspapirer, slik TV 2 har meldt.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvilke eiendeler som er funnet, annet enn at de med sikkerhet er den savnede sine, sier Walla.

Den siste sikre observasjonen av Kamphuis var da han sjekket ut av Scandic Hotel i Bodø 20. august. Det er antatt at han skulle videre til Fauske eller Rognan, før han skulle reise videre til Trondheim 22. august og fly tilbake til Nederland. Han sjekket imidlertid aldri inn på flyet.

Kystvakten avsluttet

Tirsdag i forrige uke fant en fritidsfisker en kajakk politiet er sikre på tilhørte Kamphuis. Både i helgen og mandag har Kystvakten lett i området i Saltdalsfjorden i Fauske, men det er ikke planlagt ytterligere søk denne uka.

– I helgen overleverte en privatperson en padleåre til en kajakk som vi mener tilhører den savnede. Politiet er kjent med at Kamphuis kjøpte både kajakken og årer av dette merket i Nederland før han dro til Norge, sier Bjarte Walla.

Han forteller at politiet har fått inn tips om at Kamphuis ble observert på Rognan 20. august, men det er ikke bekreftet.

– Hvis ulykkeshypotesen er fasit, er det flere som er blitt meldt savnet i fjorden og som vi vet er gått tapt på havet og ikke blitt funnet i ettertid. Det er jo denne fjorden som lager verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen, sier Walla.

Over 100 tips

Så langt har politiet fått inn over 100 tips i saken, men de strever med å verifisere dem. Selv om poilitet mener alt tyder på at Kamphuis var i Norge for å ha ferie, holder politiet etterforskningen helt åpen.

– Vi jobber fortsatt ut fra tre teorier – ulykkesteorien, at han frivillig holder seg skjult og at han er blitt utsatt for en straffbar handling, sier Walla.

Les også

  1. TV 2: Politiet har funnet ID-papirene til savnet WikiLeaks-medarbeider

  2. Kobler funn av kajakk til savnet WikiLeaks-medarbeider