Norge

Janne Jemtlands drapssiktede ektemann godtar varetektsfengsling

BRUMUNDDAL (Aftenposten): Janne Jemtlands ektemann godtar fire ukers varetektsfengsling, men erkjenner fortsatt ikke straffskyld for forsettlig drap.

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden ved Innlandet politidistrikt.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Ifølge Hamar Arbeiderblad tok politiet med seg den drapssiktede ektemannen til stedet en kvinne ble funnet omkommet i Glomma lørdag kveld.

– Slik situasjonen er skjønner min klient at politiet trenger tid til å undersøke saken og godtar derfor fire uker i varetekt. Han har likevel ikke erkjent å ha noe med saken å gjøre, sier forsvarer Ida Andenæs til Aftenposten søndag kveld.

Politiet startet et nytt avhør av siktede søndag ettermiddag. Også dette avhøret var ventet å ta mange timer.

– Min klient ønsker å samarbeide med politiet, og forklarer seg om det han kan, sier Andenæs.

Kan slippe å møte i retten

Det at 46-åringen samtykker til fire uker i varetekt betyr at mandagens fengslingsmøte I Hedmarken tingrett høyst sannsynlig vil gå som kontorforretning.

Det betyr at dommeren vil avgjøre spørsmålet om varetektsfengsling bare ved å lese sakens dokumenter uten at partene møter i retten.

– Drapssiktede er lettet

Kort tid før Aftenposten snakket med advokat Andenæs litt før klokken 19 sendte NTB ut en melding hvor det het at advokat John Christian Elden på vegne av sin kollega Ida Andenæs i en sms skrev at «mannen er lettet over alt politiet gjør som kan bekrefte hans forklaring».

På direkte spørsmål fra Aftenposten avviser Andenæs å kommentere om det var ektemannens politiforklaring som gjorde at politiet kunne gjøre funn ved Braskereidfoss lørdag ettermiddag:

– Jeg kan ikke gå inn på hva min klient har forklart i avhør, sier Andenæs, som likevel avkrefter politiets opplysninger om at den drapssiktede skal ha forklart at han har «en rolle i saken».

Venter på svar

Tidligst søndag kveld kan politiet få endelig svar på om det var den savnede Janne Jemtland som ble funnet død i Glomma lørdag.

Jemtlands ektemann er siktet for forsettlig drap, og vil altså godta fire uker i varetekt.

– Han har det svært tungt. Han samarbeider og forklarer seg i avhør, sa 46-åringens forsvarer Ida Andenæs da lørdagens avhør ble avsluttet ved 23-tiden.

Også falsk forklaring

Politiet har utvidet siktelsen til også å omfatte falsk forklaring, noe som trolig har sammenheng med at politiets etterforskning har gjort funn som er i strid med hva ektemannen har forklart.

46-åringen har forklart at kona forsvant hjemmefra i romjulen, og det var han som meldte Janne Jemtland savnet over et døgn senere.

Politiet har vært på ekteparets eiendom tre ganger før de torsdag gikk tungt inn med kriminalteknikere hos en nabo.

Deretter ransaket de ekteparets hjem fredag, der det ifølge Hamar Arbeiderblad ble funnet spor av blod.

Få timer etter ransakelsen var siktelsen mot ektemannen et faktum. Politiet mener at han alene står bak drapet på Jemtland.

– Det var hele tiden oppe til vurdering når vi skulle gjennomføre en grundigere undersøkelse av boligen. Vi har bygget saken sten-for-sten, og fredag gikk vi altså inn, sier lensmann Terge Krogstad i Ringsaker.

Hvorfor gikk de ikke inn i boligen lenge før?

Gjennombruddet i saken kom altså etter at politiet torsdag ransaket en naboeiendom, og fredag morgen saumfarte boligen der den savnede Janne Jemtland bodde sammen med mann og barn.

Da var det gått to uker siden Jemtland forsvant.

Kunne politiet ha gått inn i boligen før?

Det kunne de absolutt, opplyser flere politikilder med lang erfaring fra kriminal- og savnetsaker til Aftenposten.

De sier at politiet har tilgang på bolig så sant en person er savnet herfra.

At de ikke gjorde det tidligere i denne saken, eller i andre saker der de også har ventet, har å gjøre med at det kan være følelsesmessig vanskelig, sier kildene.

– Jeg vil nødig være skråsikker. Dette er veldig avhengig av hva politiet har fått vite. Men idet saken går over til å være en straffesak er det nok rom for dette innenfor straffeprosessloven, sier jurist Gunleik Smestad ved Politihøgskolen.

På Aftenpostens spørsmål om politiet kunne gått inn i boligen før svarer lensmann Terje Krogstad:

– Ja, men først fredag var vi kommet dit i etterforskningen. Samme kveld ble ektemannen siktet.

Politiet trekker frem funn både hos naboen og på ekteparets eiendom som avgjørende for at siktelse om forsettlig drap kunne tas ut.

– Har en drapsteori

Politiet har en formening om hvordan drapet skal ha skjedd, men foreløpig holder de kortene tett til brystet:

– Vi har gjort to funn av savnedes blod nær Brumunddal sentrum, og sikret spor på en naboeiendom og ekteparets bopel. Men sammenhengen mellom disse funnene ønsker jeg ikke å si noe om foreløpig, sier politiadvokat André Lillehovde van der Eynden.

– Er det en logisk rekkefølge mellom sporene, eller kan noen av disse være plantet i ettertid i et forsøk på å forvirre?

– Det får vi komme tilbake til, sier politiadvokaten, som også avviser å kommentere om politiet har en arbeidsteori om motivet for drapet.

Obduksjon mandag

Kvinnen som ble funnet død i Glomma vil bli obdusert mandag, men alt søndag kveld håper politiet å få svar på identiteten.

Politiet mener likevel at det er den savnede som er funnet.

– Personen ble funnet på bunnen av Glomma etter at vi foretok et rettet søk, sier van der Eynden.

Det er sterk strøm i Glomma ved Braskereidfoss, men politiet vil ikke svare på om det var noe som gjorde at personen ikke drev av gårde.

Politiet ber fortsatt mulige vitner om å ta kontakt om de har observert noe ved Eid bro sør for Våler sentrum etter 5. juledag.

Tror ikke andre har vært involvert

Jemtlands ektemann har sittet i avhør natt til søndag, og skal gjennom nye avhør søndag.

Politiet bekrefter at opplysningen om hvor de skulle lete etter den savnede Jemtland kom etter pågripelsen. Etter det Aftenposten har erfart var det ektemannen som opplyste om stedet.

Funnet av det politiet antar er liket av Jemtlant ble gjort i Glomma, ved Eid bro to kilometer sør for Våler sentrum lørdag.

Ektemannen har forklart at han «har en rolle» i forsvinningen. Politiet har pr. nå ingen opplysninger om at det er flere involvert i det de mener er drapet på Jemtland.

46-åringen har med seg sin forsvarer Ida Andenæs i alle avhør.

Brannvesenets dykkere bisto politiet i søket etter den savnede tobarnsmoren.

Det jobbes med å finne løsninger for ekteparets barn

Det var Hamar Arbeiderblad som først skrev at det var funn av blod i hjemmet til Janne Jemtland.

Slik har politiadvokat André Lillehovde van der Eynden begrunnet ransakingen i hjemmet fredag:

– Onsdag og torsdag fikk vi kontroll over spor som gjorde det naturlig for oss å foreta såkalt tredjemannsransaking på en naboeiendom like ved der Janne Jemtland og ektemannen bor. Dette startet torsdag ettermiddag og kveld. Fredag morgen startet ransakingen i boligen til Janne Jemtland og ektefellen, som førte til at ektefellen nå er siktet for drap.

Det jobbes tett med å finne varige løsninger for ekteparets to mindreårige barn, opplyser politiet. Inntil videre ivaretas de to av personer de kjenner og av barnevernet i Ringsaker.