Norge

Store mengder snø førte til strømbrudd, stengte skoler og trafikkaos flere steder i landet

Over 22.000 husstander var uten strøm på Sør- og Vestlandet tirsdag. Det massive snøværet skapte store problemer flere steder i landet.

Strømbrudd har ført til store problemer med mobildekningen i Agder-fylkene. Her fra arbeid med strømlinjene i Øvrebø tirsdag formiddag. Foto: Jon Anders Skau/Agder Energi

  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

I og rundt Oslo var det flere vogntog som skled eller satte seg fast i snøen og sperret trafikken. Det skapte kø enkelte steder, særlig på formiddagen.

Det var store avvik og forsinkelser på kollektivtrafikken i Oslo, og togtrafikken var rammet av de store mengdene snø som lavet ned.

Størst var problemene i Drammen, hvor vind og kraftig snøfall gjorde at sporvekslene på Drammen stasjon føk igjen natt til tirsdag.

  • Snøkaoset: Trikkene kom, men kjørte videre

Problemer i togtrafikken flere steder

– Vi hadde folk ute, men det var rett og slett for mye snø. I tillegg hadde vi havari på en snøryddemaskin, sier Bjørn Ståle Varnes, banesjef for Vestfoldbanen.

Dette førte til at bare ett spor kunne brukes på Drammen stasjon fram til situasjonen begynte å normalisere seg utpå formiddagen.

Nedsnødde sporveksler skapte også problemer på andre banestrekninger på Østlandet tirsdag. De fleste togene gikk, men forsinkelsene var betydelige.

På Sørlandsbanen var det redusert fremkommelighet for togene og stengt i perioder.

Torp Sandefjord lufthavn stengt

Torp Sandefjord lufthavn var stengt på grunn av de store snømengdene.

– Det snør rett og slett for kraftig til at vi klarer å ha rullebanen åpen, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen til Sandefjords Blad.

Ved Oslo Lufthavn førte snøfallet til forsinkelser i flytrafikken.

22.000 husstander uten strøm

Det kraftige snøværet førte også til at 22.400 husstander var uten strøm på Sør- og Østlandet tirsdag ettermiddag, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Agder var 14.300 kunder uten strøm, mens om lag 5500 kunder var strømløse i Vestfold og Telemark. I Buskerud var 1100 husstander strømløse, det samme antallet var uten strøm i Akershus, Oslo og Østfold, skriver NTB.

– Mye snø gjør at det tar tid å rette feil på Sørlandet, og det er oppstått nye strømbrudd i løpet av dagen etter at snøværet flyttet seg mot nordøst, sier avdelingsdirektør Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE.

Skoler ble stengt

På Sørlandet var flere skoler stengt, nærbutikker fikk varelager ødelagt og tusenvis var uten strøm, skriver Fædrelandsvennen. Samkom skole, Engesland skole og Øvrebø videregående skole var stengt på grunn av et massivt strømbrudd. Butikker strevde med frysere og kjølere som ikke fungerte.

Også et vannverk på Sørlandet mistet strømmen og måtte drives av et aggregat. Kommunen gikk derfor ut og ba folk om ikke å sløse med vannet av beredskapshensyn i tilfelle det skulle oppstå en storbrann.

Strømbruddet kom som følge av at vind og store mengder snø raste strømmaster overende. Flere trær hadde dessuten rast over veiene.

Uten mobildekning

Fire kommuner i Agder-fylkene var i tillegg nesten uten mobildekning som følge av snøværet, ifølge Fædrelandsvennen. De fire kommunene Bygland, Birkenes, Vennesla og Marnardal var sterkest berørt.

Trøbbelet med mobildekningen førte igjen til at nødetatene hadde problemer med å kommunisere via nødnettet.