Norge

Skudd i ansiktet, granatkasting og halshugging: Slik var Hussains samtaler med IS-krigere

Hver dag i ni måneder ble Ubaydullah Hussains telefoner avlyttet. Avslører samtalene kameratslig omsorg eller rekruttering til terror?

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Avlyttede telefonsamtaler viser at Ubaydullah Hussain hadde god kontakt med flere norske fremmedkrigere i Syria.

Stemmen til IS-krigeren er klar og tydelig. I bakgrunnen høres støy fra høye mannsstemmer og motorsykler. I Oslo tingrett lytter dommeren, forsvarerne, aktoratet og andre tilhørere til at den norsk-tsjetsjenske IS-krigeren Abu Edelbijev ringer direkte fra fronten i Syria til vennen Ubaydullah Hussain i Oslo. Det er høsten 2014, da terrororganisasjonen IS erobrer den syriske grensebyen Kobani.

Edelbijev høres munter ut da han på gebrokkent norsk oppdaterer om siste nytt:

Historisk rettssak

Tirsdag starter prosedyrene i den første rettssaken der en norsk domstol skal avgjøre hva som ligger i «rekruttering til en terrororganisasjon». Ubaydullah Hussain (31), tidligere frontfigur i islamistgruppen Profetens Ummah, er i Oslo tingrett tiltalt for å ha rekruttert minst to personer til terrororganisasjonen IS; Thom Alexander Karlsen og en medtiltalt 19-årig konvertitt. 19-åringen er også tiltalt for å ha forsøkt å bli medlem i IS. Han var 18 år da han den 8. juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

Hussain er også tiltalt for å ha deltatt i IS uten å ha reist til Syria eller Irak.

Begge tiltalte avviser straffskyld for terror.

Rekrutterer eller kamerat?

I ni måneder var PST som en lydløs, hemmelig drone som fulgte med på det Ubaydullah Hussain foretok seg. Fra tirsdag 16. september 2014 til torsdag 11. juni 2015 registrerte PST hvem han møtte, hvem han telefonerte og chattet med, hva han sa og hvordan han ordla seg. Daglig ble han avlyttet.

  • Overvåkingen av Hussain medførte 14.400 avlyttede aktiviteter fordelt på samtaler, sms-er, ubesvarte anrop osv.
  • Det er i saken tatt beslag i PC-er, nettbrett, telefoner; tilsammen 33 enheter pluss 14 simkort.
  • PST har sikret seg i underkant av to terabyte med data (en terabyte er en million megabyte).

Aktoratet har de siste ukene latt Oslo tingrett få høre samtaler, se videoer og lese meldinger som viser at Hussain hadde tett kontakt med norske fremmedkrigere i Syria. Han snakket med dem om alt fra martyrdød og potensielle koner til kalifatets ledere og viktigheten av å være tålmodig på veien til målet om en islamsk stat.

Tålmodighet er en dyd av nødvendighet, ifølge den nå avdøde Al-Qaida-lederen Anwar Al-Awlakis oppskrift for jihadister.

Det retten nå skal avgjøre, er om dette er omsorgsfullt vennskap eller deltagelse i IS og rekruttering til terrororganisasjonen.

Hussain: Husker ikke

Med kort hår og skjegg og vestlige klær har Ubaydullah Hussain fortalt retten at han har brutt med Profetens Ummah. Fremover vil han satse på familie og utdanning. Kontrasten til telefonsamtalene som Hussain hadde for ca. to år siden med IS-krigere som Abu Edelbijev, er slående da de blir avspilt for retten.

Statsadvokat Frederik G. Ranke spør:

– Har du gjort deg noen tanker om hva Edelbiejv skulle gjøre med denne damen som han omtaler som hore? (i samtalen over)

Ubaydullah Hussain: – Nei, jeg kan ikke huske den samtalen.

Igjen hører vi Edelbijev ringe kameraten i Oslo. Han forteller at han og noen andre holdt vakt i et hus da det kom en mann, trolig en JPG-kurder som kjemper mot IS. Edelbijev omtaler mannen som kuffar (vantro):

Edelbijev tar knapt pause før han fortsetter med en ny episode:

Ranke: – Hva slags tanker gjør du deg når du hører dette her nå? Har du glemt denne også?

Hussain: – Nei, jeg har ikke, så vidt jeg kan se, svart mange dager senere. Jeg kan ikke si at jeg husker.

Statsadvokat Frederik G. Ranke (t.h.) skjønner ikke hvordan Ubaydullah Hussain kan glemme to år gamle samtaler med opprørende innhold.

Deretter, i en ny samtale:

Ranke: – Har du glemt den og?

Hussain: – Som sagt, jeg kan ikke huske disse samtalene, jeg har ikke svart før mange dager senere, jeg husker ikke hva jeg har svart. men det er jo ikke hyggelige meldinger, da, det er det ikke.

Ranke: – Nei, så jeg skjønner ikke helt hvordan man kan glemme sånne meldinger.

Hussain: – Det er to år siden.

Da 19-åringen oppsøkte Ubaydullah Hussain gikk det bare noen uker før overvåking av også ham startet.

Moralsk støtte til fremmedkriger

Høsten 2014 ringer Edelbijev til Ubaydullah Hussain og klager over mange dødsfall, men så trøster han seg selv og vennen med at etter motgang følger seier.

Edelbijev omtaler en som dør på slagmarken, slik:

Det går ikke mange ukene før Abu Edelbijev selv, på tampen av 2014, blir drept i kampene i Kobani.

På lydbåndene hører vi en annen fremmedkriger fra Fredrikstad, og som trolig er død nå, snakke med Hussain flere ganger. Når han er litt desillusjonert, får han moralsk støtte fra vennen i Oslo:

Hussain deler også sine frustrasjoner, her med kameraten Abu Edelbijev som nettopp har fortalt at de har omringet Kubani, en by med rundt 70.000 innbyggere:

Ubaydullah Hussain nekter for å ha rekruttert noen til terrororganisasjonen IS.

Topp 10-samtaler

PST laget en «Topp 10-liste» over hvem Ubaydullah Hussain hadde mest ikke-kryptert kontakt med i andre kvartal 2015, altså etter at han og 19-åringen ble kjent med hverandre. Den ble presentert for retten:

Øverst kom broren, deretter en venn i Profetens Ummah, fulgt av 19-åringen, så Adnan Shaluni som overtok som talsperson i Profetens Ummah men som så ble utvist til Sverige, på femteplass Arfan Bhatti, fulgt av terrordømte Ishaq Ahmed, journalist Khan Farooq som sammen med filmregissør Ulrik Rolfsen lager en film om Hussain og miljøet rundt ham, søsteren til avdøde Thom Alexander Karlsen, islamisten Mohyeldeen Mohammad og en annen venn i miljøet.

Overvåkingen av den medtiltalte 19-åringen varte i to måneder fra den 10. april 2015 til han ble pågrepet den 8. juni 2015. På ham ble det registrert 2.100 filer.

Han hadde mest elektronisk kontakt med Ubaydullah Hussain, så to venner, deretter moren, fulgt av Network Norway (en slags mobilsvar), en kontakt i barnevernet, Adnan Shaluni i Profetens Ummah, en arbeidsgiver og en fremmedkriger.

Dette var en av de største sakene i PST da den ble etterforsket. Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST avviser å sammenligne omfanget av overvåking i denne saken med andre store overvåkingssaker, men sier:

– Dette var en av de største sakene i PST da den ble etterforsket. Spørsmålet om rekruttering er ikke blitt prøvd før, derfor er saken viktig.

Forsvarer og advokat John Christian Elden (t.h.) og statsadvokat Frederik G. Ranke tolker overvåkingsmaterialet forskjellig.

Elden: Bevis på det motsatte

Hussians forsvarer, advokat John Christian Elden, tolker den kontinuerlige overvåkingen som at PST ikke har funnet noe konkret.

– Men overvåkingen viser at Hussain hadde kontakt med kamerater som hadde sluttet seg til IS?

– I hvert fall har han hatt kontakt med kamerater som var norske fremmedkrigere i Syria. Til tross for massiv overvåking og at de har hatt full oversikt over ham hele tiden, er han ikke tiltalt for forsøk på terror eller inngåelse av terrorforbund. Derfor prøver de seg på en mindre alvorlig forbrytelse, for å ha rekruttert to personer, som han bestrider.

Elden konkluderer derfor slik:

– Materialet sett under ett er et godt bevis på at han ikke har overtrådt terrorlovgivningen.

Aftenposten har rettskommentator Inge D. Hanssen i Oslo tingrett. Her kan du lese hans kommentarer om Hussain-saken:

Ubaydullah Hussain.

Les mer om

  1. Islam i Norge
  2. Den islamske staten (IS)