Norge

Faren til Birgitte: - Nå tør jeg tro på et endelig svar

– Kristin-saken gir meg håp og tro på at vi vil få et svar denne gang. Da kan vi endelig sette punktum, sier Torger Tengs, far til Birgitte.

Hjemmet ligger like ved stedet der Birgitte ble drept for snart 22 år siden. Likevel har Torger og Karin Tengs aldri vurdert å flytte. Foto: Fredrik Refvem

 • Siv Helen Kvalvåg

Onsdag hadde han og kona Karin tatt seg fri fra jobben. De visste at det ville bli en tøff dag, en dag med mange følelser, med henvendelser fra venner og kjente, med telefoner og besøk fra journalister og fotografer. Tirsdag ble de informert om at Kripos har levert en rapport der de anbefaler ny etterforskning av drapet på datteren deres – og at politidistriktet ville følge denne anbefalingen.

 • Dette er Birgitte-saken

Torger og Karin Tengs fulgte pressekonferansen fra stua hjemme i Sundvegen på Karmøy.

– Det er surrealistisk å følge en pressekonferanse som handler om vår egen datter. Klart det er tøft. Men – vi er veldig glade for at det nå blir en ny gjennomgang, sier Karin Tengs.

Vil ikke ha Stavanger

Onsdagens pressekonferanse på politihuset i Haugesund ga ikke Birgittes foreldre så mange overraskelser. De visste at kritikken av avhørsmetodene som ble brukt mot den fetteren ville komme opp igjen. De var også ganske sikre på at Kripos ville be etterforskerne om å se bort fra fetterens tilståelse.

– Det er helt greit. La dem begynne på nytt, tette alle hull rundt gjerningsmannen, sier Torger Tengs til Stavanger Aftenblad.

Den eneste «bomben» som kom i løpet av den 40 minutter lange pressekonferansen, var at etterforskningen skulle legges til Stavanger.

– Dette sa de ingenting om da vi ble informert tirsdag. Jeg reagerer sterkt på at basen skal være der. Miljøet i Stavanger er så lite at politifolkene deler kantine med en rekke av advokatene. Jeg kan ikke godta at etterforskerne som skal se på denne saken skal ha kompislunsj med Sjødin mellom slagene, sier Torger Tengs.

Arvid Sjødin er fetterens forsvarer og har i mange år jobbet aktivt for å få Birgitte-saken opp igjen.

– Jeg vil, gjennom vår advokat, be om at saken blir etterforsket i Oslo, sier Torger Tengs. – Hvis etterforskingen legges til Stavanger, vil det bli vanskelig for meg å ha tillit til den.

Les kommentaren fra advokat Arvid Sjødin etter onsdagens pressekonferanse:

– Gjennomfører et løp

Både han og kona er klar over at alle sårene vil bli rippet opp igjen nå som saken skal gjennomgås på nytt. De føler seg forberedt.

– Vi har levd med dette i snart 22 år. Det er et slags løp; vi vet vi må gjennom, det er vondt, men vi tar en etappe av gangen, gir oss ikke. Jeg får en slags mestringsfølelse av å klare det, forteller Karin Tengs.

– Hva vil bli annerledes hvis dere får et endelig svar?

– Da kan vi få ro. Det ville vært en lettelse å kunne slå på tv uten at det plutselig dukker opp et bilde av Birgitte der. Ingen flere henvendelser fra pressen, ikke mer mas. Med et sikkert svar kunne vi lagt dette bak oss – vi kunne satt et punktum og funnet roen, sier ekteparet.

Les hva faren til fetteren mener:

Drømmer om fellende bevis

I fjor ble det 17 gamle drapet på Kristin Juel Johannessen oppklart da nye tekniske metoder ga et sikkert DNA-treff som førte til domfellelse. Det er dette Birgittes foreldre nå håper skal skje også i deres sak.

– De tekniske verktøyene er blitt så mye bedre. Det ville vært forløsende om etterforskerne fant et bevis som var helt sikkert, som fjernet all tvil, sier Torger Tengs.

Både han og kona mener det at fetteren ble dømt til å betale erstatning, har gjort det litt lettere for dem å gå videre.

– Nå tør jeg tro at politiet finner noe som gjør at de ikke kommer forbi gjerningsmannen. Det er det jeg drømmer om.

Torger Tengs øyner altså nytt håp om oppklaring. Kona er ikke like sikker:

– Jeg håper selvfølgelig, men jeg har ikke så stor tro på at vi vil få et sikkert svar denne gangen heller. Heldigvis, må jeg si. Da slipper jeg i alle fall å bli skuffet, sier Karin Tengs.

Privatetterforsker fulgte pressekonferansen til politiet onsdag, og mener den på langt vei kan oppfattes som en renvasking av fetteren til Birgitte Tengs.

Les mer om den nye etterforskningen av Birgitte-saken:

Les mer om

 1. Arvid Sjødin
 2. Politiet
 3. DNA

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Birgitte Tengs’ fetter klager Norge inn for FN

 2. NORGE
  Publisert:

  Faren til Birgitte Tengs fetter: «Tilståelsen er plukket i fillebiter. Vi er uendelig lettet»

 3. NORGE
  Publisert:

  Pressekonferanse om Tengs-saken: Feil grunnlag for etterforskningen det første året

 4. NORGE
  Publisert:

  Birgitte Tengs’ fetter får ikke prøvd saken sin på ny

 5. NORGE
  Publisert:

  Politiet har fått inn 130 tips i Tengs-saken

 6. NORGE
  Publisert:

  Birgitte Tengs' fetter tapte erstatningssak i lagmannsretten