Norge

- Jeg ble redd av truslene

Dagsavisens kriminalreporter Nina Johnsrud la ikke skjul på at hun ble redd da hun ble truet av Ubaydullah Hussain. - Det er grunn til ta trusler fra dette miljøet alvorlig, sa Johnsrud som vitne i lagmannsretten i formiddag.

Nina Johnsrud måtte flytte hjemmefra, og hun føler seg fortsatt utrygg flere år etter at hun ble truet. Også jobbmessig har trusselen fått store konsekvenser for henne. Foto: Håkon Letvik

 • Håkon Letvik

Det Ubaydullah Hussain oppfatter som uskyldige kommentarer, fikk en helt annen virkning for de tre personene som vitnet i Borgarting lagmannsrett i formiddag.

— Jeg fikk beskjed av politiet om at jeg ikke kunne bo hjemme. Jeg tok med meg hunden min og flyttet vekk. Også på jobben fikk trusselen store konsekvenser, jeg fikk ikke jobbe med ting jeg kan og mener det er viktig å sette søkelyset på, sa Dagsavisens kriminalreporter Nina Johnsrud.

- Føler utrygghet

Fortsatt føler hun utrygghet etter e-posten hvor Ubaydullah Hussain kom med truende uttalelser.

- Det er grunn til å ta dette miljøet på alvor, sier Johnsrud. Tiltalte har hyllet drapet på en britisk soldat på gaten i London. Andre hendelser viser at dette miljøet er i stand til mer enn å komme med ord og trusler, sa Johnsrud.

Etter truslene har hun måtte endre sine rutiner. Hun har innført ulike sikkerhetstiltak, og også Dagsavisen har fått råd fra politiet om å ta sikkerheten på alvor.

Bakgrunnen for trusselen var at Johnsrud hadde skrevet en artikkel om at fire medlemmer i Profetens Ummah hadde deltatt på jegerkurs. Andre deltagere hadde hørt at de fire snakket om at de skulle skyte jøder.

Sterke angrep på Hussain

Johnsrud rettet fra vitneboksen sterke anklager mot Ubaydullah Hussain.

- Han er den som har rekruttert flest ekstreme islamister i Norge til krigen i Syria. Ungdommer helt ned til 18 år blir rekruttert og kjørt til flyplassen. Og flere av dem som er i ledelsen i IS i Syria er folk som var i ledelsen av Profetens Ummah her hjemme, sa Johnsrud.

Hun sa at hun baserte sine uttalelser på henvendelser hun har fått som journalist, på uttalelser på Facebook og på sin egen kunnskap om det ekstreme islamistiske miljøet.

Nina Johnsrud fikk i november 2012 Fritt Ords honnørpris for modig journalistikk.

På tilhørerplass sitter flere av Ubaydullah Hussains støttespillere og frontfigurer i det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo, blant dem Arfan Bhatti som tidligere er dømt for å ha skutt mot synagogen i Oslo. I 2006 ble han siktet for å ha skutt mot huset til Nina Johnsrud. Saken ble imidlertid henlagt som intet straffbart forhold, og politiet klarte aldri å finne ut hvem om sto bak skytingen. Bhatti er nylig også dømt for familievold.

 • Les også: - Vil ha dødsstraff for homofili og blasfemi

Forsker sier nei til oppdrag som sakkyndig

En av landets fremste forskere på ekstrem islamisme og terror har i flere år sagt nei til spørsmål fra politi, påtalemyndighet og rettsvesen om å være sakkyndig.

Ubaydullah Hussain. Foto: Dan P. Neegaard

Årsaken er at han under en rettssak mot Mullah Krekar ble utsatt for trusler fra Ubaydullah Hussain, som sammen med andre ekstreme islamister fra inn— og utland var tilhørere under rettssaken i Borgarting lagmannsrett.- Jeg holdt på en redegjørelse for retten. På en av 117 plansjer viste jeg hvilken rolle Profetens Ummah spilte i det norske islamske miljøet. I en pause da jeg kom ut av retten, kalte Hussain meg «et svin», forklarte forskeren. Hussain kom også med truende uttalelser: «Ved Guds den allmektiges vilje, skal du brenne i helvete og i denne verden. Og inshah'Allah, muslimene vil ta ansvar».

- Det var veldig ubehagelig. Det gjør jo at jeg tenker meg om før jeg påtar meg slike oppdrag. Siden den gang har jeg sagt nei, selv om jeg har fått flere forespørsler om å stille som sakkyndig, sa forskeren.

En annen journalist forklarte som vitne at han i oktober 2012 fikk en truende e-post etter at han hadde skrevet en artikkel om norske, radikale muslimer som drar til Syria for å krige mot Assads regime.

«Ditt overtråkk er så grovt ved denne artikkelen at du bør være bekymret for din sikkerhet» het det blant annet.

Hussain avviste i mailen at dette var noen trussel, men avsluttet med: «Men dersom noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelsen ...».

Måtte flytte på hotell – endret rutiner

— Jeg måtte flytte på hotell helgen etter. Jeg forandret rutiner på vei til og fra jobb, går ikke på steder hvor jeg er alene, lukker ikke opp inngangsdøren uten å vite hvem som står på utsiden, sa journalisten.

Han tenkte i ettertid om det var verdt ubehaget å jobbe med temaet ekstrem islamisme, men ville ikke la seg skremme vekk og har fortsatt å dekke området.

— Jeg oppfattet at det var flere som var sinte. Og at det var et miljø det var grunn til å føle seg utrygg for, sa journalisten.

 1. Les også

  PST-razzia hos kjent norsk filmskaper

 2. Les også

  Dette er 18-åringen som PST mener ville bli fremmedkriger

 3. Les også

  Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

 4. Les også

  PST rotet bort lydopptak fra retten

Relevante artikler

 1. NORGE

  Terroranke: Ubaydullah Hussain dømt til fengsel i ni år, rekrutterte to personer

 2. NORGE

  Forsvarer i ankesak: Ubaydullah Hussain var PR-kåt, ikke IS-medlem.

 3. KULTUR

  Prisbelønnet krimjournalist omplassert til lokalavis i Drammen

 4. NORGE

  Aktors påstand i ankesak: Ti års fengsel for Ubaydullah Hussain

 5. NORGE

  Hussain nekter for IS-medlemskap og rekruttering

 6. NORGE

  Ubaydullah Hussain i retten: - Trukket meg fra Profetens Ummah