Ventelister på krimspill

Det ultravoldelige og prisbelønte dataspillet "Grand Theft Auto San Andreas" slippes på fredag. For å være sikker på å få tak i en kopi må du betale depositum og stå på venteliste.

Salgsrekord. Hysteriet rundt spillet "Grand Theft Auto San Andreas" viser hvor stort dataspill har blitt, også i Norge. En enkelt butikk i Oslo sentrum får inn 1000 eksemplarer og regner med å selge alle sammen på fredag, til rundt 600 kroner stykket. Alle som vil sikre seg en kopi må ut med en femtilapp i depositum for å stå på en venteliste. — Totalt kommer det 20 000 kopier til Norge fredag, og distributøren regner med at omtrent dobbelt så mange kunder vil kjempe om de altfor få kopiene.Leveringsproblemene er forbigående. Alt tyder på forhånd på at San Andreas vil slå en rekke salgsrekorder. Omsetningen av dette ene spillet er ventet å overgå en storfilm som "Titanic" med 100 millioner dollar bare i Nord-Amerika, ifølge Reuters. Totalt ventes det å selge i 15 millioner eksemplarer. 4,5 millioner skal ut dørene bare den første uken.

18-årsgrense

Det er selskapet Rock Star North i Irland som har skapt den suksessrike spillserien, som nå kommer i sin sjette utgave. Med tredje utgave, "Grand Theft Auto 3", skapte selskapet en helt ny genre. I stedet for å lage en kronologisk historie som spilleren må igjennom trinn for trinn, ga Rockstar spillerne mulighet til å gjøre nærmest hva de ville i en enorm, virtuell by. Hele hensikten er å gjøre en kriminell karrière. Dette kan du velge å gjøre med de mest brutale virkemidler. Unødig vold lønner seg imidlertid sjelden, siden politiet slår hardt ned på åpenlys kriminalitet. Spillet har uansett vekket negative reaksjoner fra kulturkonservative politikere verden over. I Australia ble det forbudt.Spillet har nå 18 års aldersgrense, men det reduserer ikke salgspotensialet nevneverdig.- Politikerne har jo vært flinke til å gi spillet ekstra reklame med sine utspill, så distributøren har sikkert ikke trengt bruke en krone på reklame. Nå får vi se om politikerne sørger for gratis reklame denne gangen også, sier Magnus Tellefsen hos Spiderman.

Superanmeldelser

Samtidig går spillanmelderne av hengslene i sin jubel. "San Andreas" kom på markedet i USA i går. Anmelderne på det ledende nettstedet Gamespot gir spillet rekordhøye 9,6 av 10 mulige poeng. "Seriens hittil beste episode. . . en formidabel tivolitur ingen bør gå glipp av". Forrige episode var plassert i en by som lignet Miami på 80-tallet. Den enorme salgssuksessen har gjort at utviklerne har brukt enorme summer på utviklingen. Denne gangen er spillet mye større. Skal du gjennom det hele, må du regne med å tilbringe 40-150 timer i byer som ligner på San Francisco, Los Angeles og Las Vegas. Handlingen er basert på tidlig 90-talls gangster/rapfilmer som "Boyz N the Hood", komplett med drive-by skyting og hoppende lowrider-biler. Kjente skuespillere som James Woods, Peter Fonda og Samuel L. Jackson står bak stemmene til noen av de mange karakterene i den stadig mer innviklede handlingen. På radioen i bilen hører du radioverter spilt av Axl Rose og George Clinton. MTVs yrkesdust Andy Dick har rollen som vert for et hageprogram.Designerne har denne gangen lagt inn helt nye elementer. For eksempel må du både trene og spise for å holde deg i form, men ikke spise så mye at du blir tjukk. Å bygge respekt gjennom å slåss med rivaliserende gjenger er selvfølgelig like viktig som å tjene penger, og du må ikke glemme å tagge over dine rivalers graffiti.

<b>Salgsrekorder. </b>Omsetningen av "Grand Theft Auto San Andreas" er ventet å overgå en storfilm som "Titanic" med 100 millioner dollar bare i Nord-Amerika, ifølge Reuters.
<b>Filmbasert. </b>Handlingen er basert på tidlig 90-talls gangster/rapfilmer som "Boyz N the Hood", komplett med drive-by skyting og hoppende lowrider-biler.