Norge

Ada (90) fikk nettbrett: Blogger i nitti

- Er du tussete? svarte Ada Bjerkvig (90), da barnebarnet spurte om hun ville blogge. Nå er hun hektet.

- Nå er jeg på Facebook, spiller Angry Birds og blogger, sier Ada Bjerkvig.
  • Pål Engesæter

- Hvordan gikk det til at du ble en blogger?

- Jeg fikk et nettbrett av min sønn i fjor, det åpnet en ny verden for meg. I vår spurte barnebarnet mitt, Ada, om jeg hadde lyst til å begynne å blogge. - Er du tussete, jeg vet jo ikke hva en blogg er for noe engang, svarte jeg. Hun hjalp meg å sette opp bloggen:Bestemor Ada, og i april begynte jeg å blogge.

- Hvorfor blogger du?

- Jeg blogger mest for å tilfredsstille meg sjøl. Det er godt å få dele erfaringene og tankene mine. Kjekt at det kommer ut til mange folk. Kanskje noen kan ha glede av det, lære av de erfaringene jeg gjort gjennom et langt liv, lære noe om hvordan livet var før eller hvordan eldre har det i dag? Fra 1984 til nå har jeg skrevet mange fulle kladdebøker om hele livet mitt fra jeg var fem år gammel. De var ment for barnebarna mine.

Når jeg leser avisen og vil vite mer om noe, er det rett inn på iPaden.

- Levde du av å skrive i yrkeslivet ditt?

- Nei, jeg levde av å selge sko.

- Hadde du noen erfaring med data?

- Den eneste erfaringen jeg hadde, var da jeg spilte Fifa fotballspill med et av barnebarna da han var syk, jeg var ganske god. Da jeg fikk nettbrettet mitt, åpnet en helt ny verden seg for meg. Fantastisk! Da tenkte jeg at jeg er en 90-åring som tror jeg er født for tidlig. Da jeg var ung, var det verken pc eller Ipad. Nå er jeg på Facebook, spiller Angry Birds og blogger. Når jeg leser avisen og vil vite mer om noe, er det rett inn på iPaden.

Les også om Astri Kolbjørnsen (80) som lette etter sin redningsgutt.

- Hva blogger du om?

- Det jeg føler for i øyeblikket. Noe er historier fra eldre dager, noe er om aktuelle saker og noe om hvordan det er å være gammel. Som den siste bloggen min: «Kropp og fjes eller Fjes og Kropp.»

Bloggen starter slik: Jeg trer ut av dusjen, har latt deilig varmt vann myke opp en stiv og støl kropp - løfter armene over hodet strekker meg og stiller meg foran speilet, klar til å ta mine faste morgenøvelser. Plutselig får jeg virkelig øye på meg selv i speilet. - Uff - er det slik jeg ser ut? Fjeset ikke så ille - men resten.

  • Her kan du lese bloggen:Kropp og fjes eller Fjes og kropp.

- Du er sprek til å fylle 91 år i juli. Noen triks?

- Jeg har tatt morgengymnastikk hver morgen siden jeg var 84 år, og har ellers holdt helsen ved like hele livet. Jeg har også mine ondter, men det kommer mye an på hvordan du tar livet. Ibloggen 80+ tar jeg for meg de som tror livet er over når de fyller 80 år.

Les også:Levie sparte håret i ett og et halvt år. Hun hadde en hemmelig plan.

- Og det er det ikke?

- Er du tullerusk? Setter du deg bare ned i sofaen og venter på å dø, så er det jo det. Du må gjøre noe! Noen er selvsagt alvorlig syke, men mange har så vondt både her og der. Bare tull, de kan gjøre noe hvis de vil. Kom sammen med andre eldre og skap gode stunder.

- Hvordan gjør du det?

- Vi er for eksempel tre søstre på 85, 89 og 90 år. Alle har ikke like god helse som meg, men vi møtes en dag i uken til sen frokost. Så er vi sammen hele dagen før vi avslutter med middag og en god rødvin.

Les også

  1. Hvorfor er de beste fotballtrenerne i verden «gamliser»? | Jan Blichfeldt

  2. Eldre i Oslo får stadig mindre praktisk hjelp hjemme

Les mer om

  1. Facebook
  2. Blogging
  3. Eldre