Den hemmelige pilletrafikken

Nordmenn drar til Svinesund og kjøper store doser vitaminer eller legemidler du må til legen for å få her hjemme.

  • <forf>geir Salvesen Anne Hafstad <

Du kjenner forkjølelsen snike seg på. — Ikke nå, tenker du. - Ikke akkurat nå når jeg har så mye å gjøre. - Ta en hestedose C-vitamin, så går det over, råder en kollega. Men hestedoser med C-vitaminer er ikke uten videre tilgjengelig i Norge. - Jeg vil vel anslå at rundt tre fjerdedeler av det vi har her i butikken, er ulovlig i Norge, sier Marius Betker. Han står bak disken i Body Power og selger helsekost og treningsprodukter. Vi er på Nordby-senteret, kjent stoppested for Svinesund-farere like over grensen til Sverige. Svære

tiliters-bøtter med kosttilskudd er stablet fra gulv til nærmere taket. I montrene står det pilleglass, med megetsigende navn som TNT. "Power-cocktails", ville man kanskje ha kalt det i USA.Hit kommer nordmenn i strie strømmer. Som ved en skjebnens ironi holder butikken til over godis-utsalget, som er fullstappet med godterier, drops og sjokolade i alle former og smaker. Bli feit i første etasje, tren og slank deg i annen.- Nei, det er ikke bare slanking. Mange av våre kunder er tynne og spinkle og må ha kraftige saker for å gå opp i vekt, sier han.Hva er det som er galt med disse varene ettersom de er lovlige i Sverige, men ikke lovlige i Norge? Er det slik at myndighetene i Sverige spiller hasard med innbyggernes helse, mens norske myndigheter er fulle av omsorg og har funnet akkurat det som kan tillates og i riktig styrkeforhold?- Hva er hovedforskjellen mellom Norge og Sverige?- Vi selger store dunker med kosttilskudd tilsatt vitaminer. Men i Norge er det ikke lov til å blande vitaminer inn i for eksempel proteinpulver, sier han.- Om vitaminer og kosttilskudd defineres som legemiddel eller ikke i Norge, er avhengig av dosering, sier rådgiver Sidsel Harby i Statens legemiddelverk. - Når det gjelder C-vitamin, er doser over 200 mg legemiddel. For hvert vitamin er det satt en døgndose for hva som regnes som kosttilskudd og som kan kjøpes fritt, og hva som skal defineres som legemidler, legger hun til. Grensene som settes, er basert på internasjonal forskning.Sverige har frem til nå ikke hatt tilsvarende regler eller regulering. Der har vitaminer vært solgt fritt så lenge man ikke kobler det til påstander om medisinsk effekt. Nå er det imidlertid kommet et nytt direktiv om kosttilskudd. - Det pågår et felles arbeid, og det vil nå komme felles grenser for hele EU. Sverige blir jo en del av dette, sier Harby.

Tollproblemer.

Kommer du til grensen med proteinpulver tilsatt vitaminer, kan du bli stoppet av tollere - som kanskje anmelder deg til politiet. Om politiet vurderer det som alvorlig nok, kan du bli straffeforfulgt.Men vitaminer, da mann?- Reisende må på forhånd forsikre seg om at det de tar inn i Norge er lovlig, uansett hvor uskyldig innholdet kan synes, sier Alf Røgeberg i Toll- og avgiftsdirektoratet. Det kan man gjøre ved å henvende seg til en lege eller ta kontakt med Statens legemiddelverk.OK, så la oss gjøre det.Fra disken på Body Power prøver Marius Betker å logge seg inn på Legemiddelverkets hjemmesider. Vi vil teste to produkter. Melatonin og C-vitaminer i pakninger på 1000 milligram. Melatonin har Aftenpostens utsendte tidligere kjøpt på flyplassen i Los Angeles og bragt inn i Norge. Dette er kroppens eget avslapnings- og søvnmiddel, men er ikke å få kjøpt på apotekene i Norge. I USA, som ellers har en svært streng lovgivning på området, er melatonin å få over disk.Lovlig eller ikke lovlig å ta inn i Norge? Legemiddelverket har en lenke til forskrift om legemiddelklassifisering. Der er Melatonin oppført på legemiddellisten, men selges ikke i Norge, noe som skulle bety importforbud. Røgeberg i Toll- og avgiftsdirektoratet må sjekke med sine eksperter.- Vi ville ikke ha tatt noen for innførsel av melatonin. Det er meldingen jeg får, sier han.Hva så med C-vitaminer og dosering? Det finner vi ikke noe om på Legemiddelverkets hjemmesider.

Vitamin-redsel.

Norske helsemyndigheter er bekymret for at vi skal få i oss for mye vitaminer. Noen vitamingrupper kan nemlig være helseskadelig i for store mengder. Store doser A- og D-vitamin, begge fettløselige, kan lagres i kroppen. Det kan gi forgiftningssymptomer, og er ingen spøk. - Man kan få kronisk overdose med for eksempel A-vitamin. Det kan blant annet føre til ødeleggelse av lever og til benskjørhet, sier Harby.Andre vitaminer er ikke like farlige, men er likevel ikke lov å selge i store doser. C-vitamin hevdes å styrke immunforsvaret og forhindrer at du får skjørbuk og at tennene detter ut. Mange sverger til C-vitaminer i pilleform når de skal ta knekken på en begynnende forkjølelse. Men hvilken dosering får tablettene ha? Inntil nylig var 250 milligram den høyeste lovlige styrkegraden på hver pille i Norge. I Sverige har 1000 milligram vært vanlig lenge. - 250 milligram er jo ingenting. Ikke 1000, heller. For å knekke forkjølelser tar vi 10 000-15 000 milligram C-vitamin om dagen. Det kroppen ikke greier å ta opp, blir skilt ut i systemet, sier Betker i Body Power.Folk som har forsøkt over 5000 milligram om dagen, slik Aftenpostens utsendte har gjort, kan nok likevel melde om sur mave og tendenser til løs avføring etter noen dager. Men uten at det hjalp mot forkjølelsen.I dag er det lovlig med 1000 milligram også i Norge.- Vi har godkjent 1000 milligram C-vitamin som legemiddel. Det er først nå vi har fått en søknad med tilfredsstillende dokumentasjon, sier Sidsel Harby.

Legemidler og ansvar.

Det er ikke bare kosttilskudd og vitaminer som er lettere tilgjengelig utenfor Norges grenser. I en rekke land hvor nordmenn ofte ferierer, som for eksempel Hellas, Spania, Portugal og Italia, kan du få antibiotika over disk på apotek. I Norge må du ha resept fra lege. - Landene har litt ulike syn på hva som skal være reseptfritt, men forskjellene er ikke store. Når det gjelder antibiotika spesielt, så har vi lagt oss på en restriktiv linje. Det mener vi er riktig, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.Det er flere årsaker til dette. For det første handler det om pasientsikkerhet og riktig behandling. Feilaktig bruk av antibiotika kan få fatale følger.- Jeg har sett eksempler på pasienter som har kjøpt antibiotika på apotek i Hellas og hvor behandlingen har vært feil. Konsekvensen ble at pasientene døde, sier Madsen. Redselen for motstandsdyktige bakterier, såkalt resistens, er en annen grunn til den restriktive holdningen. - Det er mer resistensproblemer i land med en mer liberal holdning enn i Norge, påpeker han. Munnsårsalver og piller som leger de evinnelige såre leppene når middelhavssol får den gamle herpesinfeksjonen til å blusse opp igjen, kan kjøpes over disk i en rekke land. I Norge må du ha resept fra lege. - Også her er resistensproblemer årsaken til at vi ikke ønsker at disse legemidlene skal være reseptfrie, sier Madsen.Men noen legemidler kan du få uten resept i Norge, mens andre land krever resept. Angrepillen er ett eksempel. P-piller til unge jenter et annet. Legemiddelbransjen er imot dette og mener at norske myndigheter har ført en liberal nok politikk. Der frykter de erstatningskrav hvis flere legemidler gjøres reseptfrie.- Det er få legemidler som er reseptfrie i andre europeiske land og ikke i Norge. Vi har ikke noe ønske om frislipp av legemidler. Vårt mål er at legemidler brukes riktig, sier styreleder Stig Paulsen i Legemiddelindustriforeningen.

Marius Betker i helsekostforretningen Body Power på Nordby-senteret ved Svinesund kan blant annet tilby tiliters bøtter med variert kosttilskudd.
I Sverige kan man fristes av kosttilskudd med kraftnavn som TNT - ikke alt tillatt solgt over disk i Norge.