Norge

Oljefondet vil investere i vindmøller

Yngve Slyngstad og Oljefondet har på fem år kjøpt eiendommer i Europa og Nord-Amerika som nå er verdt over 200 milliarder kroner. Men Asia er han skeptisk til. Foto: Jan T. Espedal

Oljefondssjef Yngve Slyngstad ber Finansdepartementet om å få investere i vind- og solparker.

  • Robert Gjerde
    Journalist

Etter forespørsel fra finansminister Siv Jensen (Frp) om hvorvidt oljefondet bør investere i infrastruktur, skriver Slyngstad og visesentralbanksjef Jon Nicolaisen i Norges Bank i et brev at fondet er klar til å gå inn i et nytt marked, skriver Dagens Næringsliv.

«Banken mener det vil være mulig å gjennomføre investeringer i infrastruktur for fornybar energi med samme krav til lønnsomhet som for andre investeringer» står det i brevet.

5 prosent av fondet

Hvor mye som bør investeres i slike grønne infrastrukturprosjekter, som vindmøller og solparker, framkommer ikke av brevet. Men det foreslås at infrastrukturinvesteringer kan utgjøre opptil 5 prosent av fondet.

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad var i forrige uke på plass i Paris under klimaforhandlingene.

– Vi eier 1 prosent av verden – 10.000 bedrifter. Får du til en bærekraftig verdensøkonomi, er det åpenbart mye mer lønnsomt for oss på sikt. Desto mer man får til av avtaler som tar ned risikoen, desto bedre, uttalte Slyngstad da til Dagens Næringsliv.