Norge

Du store kineser!

Kina lover nå milliarder til klimatiltak i utviklingsland. Den klimatiske verdensorden er dermed snudd på hodet.

kine kloden ny.jpg
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen
    Journalist

I årevis har Kina vært krystallklare: Klimatrusselen er ikke deres ansvar. Den er skapt gjennom mange tiår med ukontrollerte utslipp fra de gamle industrilandene.

(Og lenge var det helt korrekt)

Klimatonen mellom verdens to største utslippsland har vært iskald og fiendtlig. Nå er den varm.

Rydd egen bakgård!

Europa og USA må rydde opp, sa kinesiske ledere. De har det historiske ansvaret.

Kina har også stått i første rekke med krav om at USA og Europa må betale regningen hvis verdens fattige land skal velge mer klimavennlig energiproduksjon – og ikke minst bidra til den skyhøye regningen for at de fattigste og mest klima-utsatte landene må tilpasse seg klimaendringer som ikke lar seg stanse.

Kina ville lenge heller ikke forplikte seg til å kutte egne utslipp av klimagasser.

Som anfører i den etter hvert mektige u-landsgruppen G77 har Kina vært med på å spolere mange forsøk på globale klimaavtaler de siste årene.

Kinesiske storbyer sliter med ekstrem luftforurensning. Det er en viktig årsak til at Kinas ledere nå tar tak i klimatrusselen.

Xis marsjordre

Men nå er verden snudd på hodet. President Xi Jinping har bestemt seg for at Kina skal være i front.

  • I november i fjor lovet han at Kina skal stanse utslippsveksten av klimagasser innen 2030. Innen da skal minst 20 prosent av energien være fornybar – Kina planlegger mer sol— og vindkraft enn USA og EU til sammen.
  • lover kineserne å bygge opp et stort klimafond som skal hjelpe fattige u-land som er spesielt utsatt for klimaendringer. 20 milliarder yuan, omtrent 26,6 milliarder kroner skal brukes gjennom China South-South Climate Cooperation Fund.

Det er litt mer (neppe tilfeldig) enn de 25,3 milliardene USA har lovet å overføre til det grønne klimafondet (Green Climate Fund – GEF).

Les også

#klodenvår: "Afrika må bli fornybart"

Storbritannias statsminister Margaret Thatcher var drivkraften bak avtalen som reddet ozonlaget. Da hunmøtte formannen i Kinas kommunistparti Deng Xioping i 1982 var Kina et u-land og hadde liten vilje og evne til å kjempe mot miljøproblemer. Den gangen var verdens skrekk at alle kinesere skulle få råd til eget kjøleskap. Nå har det skjedd, og Kina tar grep for å bremse utslippsveksten.

Men der president Barac Obama allerede møter stor motstand mot bevilgningen i Kongressen, er jo det kinesiske systemet mer forutsigbart. Et løfte fra sjefen er ikke oppe til debatt.

Hvis du vil vite mer om den høyst spesielle amerikanske klimadebatten kan du klikke her:

Les også

#klodenvår: Presidentvalget i USA svært viktig for hvordan verden takler klimaendringene

Konklusjon:

Kina slipper ut mest CO2.

Kina er i ferd med å iverksette en av verdens mest ambisiøse klima-omstillinger.

Kina tar lederrolle i global klimafinansiering.

Kinas ledere har lovet renere luft.

Les mer om

  1. Klimakrisen - Oles klode