Her blir Viktor (10 måneder) hastevaksinert mot meslinger

Mange foreldre er bekymret etter at et lite barnehagebarn i Oslo er smittet med meslinger. Fredag og lørdag ble rundt 60 barn i bydel Sagene vaksinert.

Mamma Ida Kathrine Bjerke holder lille Viktor på fanget mens han får et stikk i låret av helsesykepleier Elisabeth Matre. Pappa Fredrik Fanghol var også med da sønnen ble vaksinert mot meslinger på lørdag.

Fredag ble det kjent at et barn i Margarinfabrikken barnehage i Oslo er smittet med meslinger. Barnet er under 15 måneder og hadde dermed ikke fått MMR-vaksinen.

I tillegg er det mistanke om at en person til er smittet, men det er foreløpig ikke bekreftet. Det opplyser smittevernoverlege Tore W. Steen i Helseetaten i Oslo kommune til Aftenposten lørdag.

I helgen ble derfor alle uvaksinerte barn i Margarinfabrikken barnehage, samt barn som var innom Sagene helsestasjon 5. og 6. februar, oppfordret til å komme innom for å vaksinere seg.

Til sammen ble rundt 60 barn vaksinert, ifølge helsestasjonen.

Vaksineres fra 15 måneder

Barnevaksinasjonsprogrammet anbefaler at barn får MMR-vaksine ved 15 måneders alder og igjen ved 12–13 års alder. I Norge er det nesten 95 prosent vaksinedekning med MMR-vaksinen.

Barn under 15 måneder er derfor ikke beskyttet mot meslinger og er spesielt utsatt ved utbrudd. Vaksinen anbefales til spedbarn fra 9 måneders alder dersom det er økt smitterisiko. Dette kan enten være ved utbrudd i barnets nærmiljø, eller dersom de skal reise til land med høyere smitterisiko.

Dersom første dose er gitt før fylte 12 måneder bør vaksinasjon gjentas ved alder 15 måneder eller senere.

Det går 66 barn som er under 15 måneder og dermed sannsynligvis ikke vaksinert i Margarinfabrikken barnehage, her fotografert i 2011. Men bare to av dem er i samme base som det smittede barnet. Totalt går det 461 barn i barnehagen, som er Norges største.

Stor pågang

– I dag er det roligere, men vi hadde stor pågang i går. Vi har også fått mange telefoner fra foreldre. Noen er bekymret, og det er det god grunn til – meslinger er en alvorlig sykdom, sier Elisabeth Matre, helsesykepleier i bydel Sagene.

Et av barna hun vaksinerte på lørdag, var 10 måneder gamle Viktor.

– Vi ble anbefalt å vaksinere ham nå fordi vi var en av dem som var innom helsestasjonen onsdag 5. februar, forteller pappa Fredrik Fanghol.

– Jeg er ikke så bekymret, men det er greit å følge opp for å redusere smittefaren.

Pappa Fredrik Fanghol med sønnen Viktor på ti måneder.

Anbefales å bli hjemme

Både nyvaksinerte og uvaksinerte barn og ansatte ved Margarinfabrikken barnehage anbefales å holde seg hjemme til uken.

Helsestasjonen anbefaler også at uvaksinerte søsken holdes unna barnehagen ved henting og levering.

Margarinfabrikken barnehage, der det smittede barnet går, har 66 barn under 15 måneder, altså under aldersgrensen for vaksinering. Smittevernoverlege Tore W. Steen utelukker derfor ikke at flere barn kan ha blitt smittet.

Meslingutslett begynner ofte i ansiktet, bak ørene og på halsen for så å bre seg til kroppen og ekstremitetene. Ukomplisert meslingsykdom varer i om lag en uke.

Trolig smittet på Legevakten

Smittevernoverlegen tror barnet som har fått meslinger ved Margarinfabrikken barnehage trolig ble smittet på Legevakten.

– Meslinger er en svært smittsom virussykdom, man kan smittes etter å ha vært i samme rom som en annen person uten å ha hatt direkte kontakt, opplyser Steen.