Norge

Scotland Yard: – Farouk Abdulhak er en feig mann

Sjefetterforsker Andy Partridge minner drapsmistenkte Abdulhak (33) om at han vil bli jaktet på så lenge han lever.

Martine Vik Magnussen ble drept i London Foto: Privat / PA Wire

 • Wenche Fuglehaug Fallsen
  Journalist

Lørdag er det 12 år siden den norske studenten Martine Vik Magnussen (23) ble voldtatt og drept i London.

Hun ble funnet i et kjellerrom i leilighetskomplekset til sin studievenn Farouk Abdulhak, sønnen til en av Midtøstens rikeste menn. Abdulhak flyktet til farens hjemland Jemen via Egypt før drapet ble oppdaget. Britiske Scotland Yard har ingen andre mistenkte i saken enn Abdulhak, som er etterlyst for drap.

 • I 2018 ble det frigitt video som viste Martine Vik Magnussen og Farouk Abdulhak drapsnatten.

– I løpet av de siste 12 årene har Martines familie og etterforskningsteamet mitt holdt saken varm. Hvert år siden 2008 har vi innstendig bedt mistenkte om å melde seg. Abdulhak må ha klart for seg at vi aldri gir oss, og at han vil være ettersøkt så lenge han lever, skriver sjefetterforsker Andy Partridge i en pressemelding.

Sjefetterforsker Andy Partridge, t.h, møtte i fjor Martines far, Odd Petter Magnussen og leder av Martine- stiftelsen, advokat Patrick Lundevall-Unger. Foto: Stein J. Bjørge

– Mistenkte er feig

Britisk politi startet etterforskningen av Martine-saken etter at hennes venner meldte henne savnet til politiet 15. mars 2008. Martine hadde vært ute og feiret eksamen på nattklubben Maddox i Mayfair. Hun dro fra nattklubben sammen med Abulhak ved 02-tiden 14. mars.

– Magnussen- familien har siden drapet vist verdighet, besluttsomhet og mot. Deres handlinger og adferd har stått i sterk kontrast til oppførselen til Farouk Abdulhak. Han har valgt å flykte, valgt å skjule seg i håp om at denne saken vil forsvinne. Mistenkte er feig, skriver Partridge, og fortsetter:

Drapsmistenkte og etterlyste Farouk Abdulhak. Foto: Metropolitan Police / PA Wire

– Det må være klart for ham nå, 12 år senere, at studiene han gikk i gang med i Storbritannia, planene han la for sin fremtid, aldri kan realiseres mens denne saken er uavklart. Jeg vil anmode ham om å returnere til Storbritannia for å bistå etterforskningen.

Patridge ber innstendig om at alle som har kontakt med Abdulhak, må be ham om å returnere til Storbritannia.

– Han kan aldri ha et normalt liv mens han er på flukt.

Faren kondolerte

I 2018, ti år etter drapet, sendte faren Shaher Abdulhak sine kondolanser til Magnussen-familien via Aftenposten.

De skapte stor oppsikt, og moren til Martine, Kristin Vik, reagerte sterkt på henvendelsen.

– Min umiddelbare reaksjon er at jeg gjerne vil høre fra Shaher Abdulhak og hans familie hva de har gjort, hva som hindrer dem i å få sønnen utlevert og hvor det hele stopper, sa hun den gang.

Kristin Vik, moren til avdøde Martine Vik Magnussen. Foto: Signe Dons

Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med Abdulhak-familiens advokat Michael O'Kane i selskapet Peters & Peters i London.

UD tok opp saken i Saudi-Arabia

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hadde nylig et møte med Jemens utenriksminister Mohammad Al-Hadhrami i Riyadh i Saudi-Arabia.

Der tok hun opp Martine-saken og understreket betydningen av at saken får en løsning ved at mistenkte utleveres og blir underlagt straffeforfølgning i Storbritannia.

Utenriksminister Mohammad Al-Hadhrami bekreftet at han er kjent med saken og viste sin forståelse for at Martines familie føler stor frustrasjon over at saken fortsatt er uløst. Al-Hadhrami forsikret at han vil gjøre alt han kan for å bidra til en løsning av saken.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide i samtale med utenriksminister prins Faisal bin Farhan Al Saud og viseutenriksminister Adel al-Jubeir i Riyadh nylig. Foto: Signe Dons

– Vi legger derfor til grunn at jemenittiske myndigheter tar direkte kontakt med britiske myndigheter for utlevering av mistenkte for straffeforfølgning i Storbritannia. Dette understreket utenriksministeren tydelig i møtet med Al-Hadhrami, skriver UDs seniorrådgiver Kristin Skjefstad Edibe i et brev til Martines far, Odd Petter Magnussen.

I brevet understrekes det at Ine Eriksen Søreide benyttet anledningen til å ta opp Martine-saken under sin samtale med Saudi-Arabias viseutenriksminister Al-Jubeir.

– Fra norsk side vil vi fortsette å ta opp saken i møter med Jemens eller andre lands myndigheter som antas å kunne bidra til at mistenkte blir stilt for retten i Storbritannia. Vi vil også bistå i eventuelle fellestiltak initiert fra britisk side, skriver Søreide.

Hun mener det ikke er hensiktsmessig å beramme et møte med Jemens utenriksminister.

– Skuffende

Martines far, Odd Petter Magnussen, mener dette kun er symbolhandlinger.

– Ine Eriksen Søreides nylige samtaler i Riyadh er i realiteten kun symbolhandlinger for å skape inntrykk av handlingsvilje fra UDs side. Nøyaktig samme innhold og resultat av disse samtalene var til forveksling tilsvarende symbolhandlinger fra tidligere utenriksminister Børge Brende, sier Magnussen.

Han er også skuffet over det han opplever som Søreides manglende vilje til å invitere Jemens utenriksminister til Norge.

Har du tips om denne saken?

 • Send e-post til journalist Wenche Fuglehaug: wenche.fuglehaug@aftenposten.no
 • For sensitivt materiale, bruk: Securedrop
 • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal:
 • 977 66 389 (journalist Andreas Bakke Foss)
 • 908 67 366 (journalist Wenche Fuglehaug)

Aftenposten beskytter sine kilder.

Har du lest disse sakene?

Les mer om

 1. Scotland Yard
 2. Drap
 3. Jemen