Solberg om at tusenvis trosset smittevern: – Ikke tiden for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er redd for at demonstrasjonen foran Stortinget, der flere tusen mennesker sto tett i tett, i verste fall kan utløse et koronautbrudd.

– Når flere tusen mennesker samles med mindre enn én meters avstand, så øker risikoen for spredning betydelig, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad om fredagens demonstrasjon.

Statsminister Erna Solberg reagerte også. På Twitter ble hun spurt om hvorfor hun ikke deltok i demonstrasjonen. Slik svarte hun:

– Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernreglene? Skulle gjerne deltatt, men arrangørene inviterte 50, og tiden vi er inne i er ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet.

Mange tusen mennesker samlet seg foran Stortinget og den amerikanske ambassaden fredag ettermiddag for å demonstrere mot politivold og rasisme. Folkemengden strakte seg ned til fontenen i Spikersuppa, rundt 150 meter unna. Og folk sto tett i tett.

– Samler man mye folk på ett sted, så er sannsynligheten for at en av dem kanskje er syk, uten at vedkommende selv vet det, ikke neglisjerbar. Da kan vi få en superspreder-situasjon, hvor man er tett på hverandre, og en person smitter veldig mange. Da har vi plutselig et lite utbrudd i Oslo, og det ønsker vi å unngå, sier Nakstad til NRK.

Nakstad slår fast at demonstrasjonen var et brudd på smittevernreglene. Regelen er at kun 50 personer kan være samlet på et sted. Under fredagens demonstrasjon ble kravet om 1 meters avstand opphevet.

Mange tusen mennesker var samlet, tett i tett, foran Stortinget fredag.

– Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, sa innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK. Derfor grep de ikke inn.

– Når flere tusen mennesker samles med mindre enn én meters avstand, så øker risikoen for spredning betydelig. Det er uheldig og bekymringsfullt, sier Nakstad til VG.

Han ber alle som har vært på arrangementet være observante på symptomer de neste dagene. Nakstad får støtte av helseminister Bent Høie.

– De er blitt utsatt for risiko for smitte. Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på koronaviruset, blir hjemme og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, påpeker han overfor Nettavisen.

Til Dagbladet har politiet opplyst at de antar det var mellom 12.000 og 15.000 mennesker samlet.

– Vi er opptatt av at politiet bidrar til å gi veiledning og smitteråd. Hvis man likevel samler seg mot de anbefalingene vi gir, så er det viktigste at man holder avstand, sa justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse fredag.

Jensen: – Trist

Frp-leder Siv Jensen skriver på Facebook at hun støtter opp om kampen mot rasisme, men synes det er trist at så mange mennesker trosser smittevernsrådene.

– Nå har vi stått sammen lenge i den nasjonale dugnaden mot koronaviruset. Mange har mistet jobben sin og står plutselig i store økonomiske vansker, og mange bedrifter står i fare for å gå konkurs, skriver hun.

– Uansett hvor viktig saken er, er det ikke verdt å risikere at hele den nasjonale dugnaden vi har deltatt i de siste månedene, blir forgjeves.

– Bør også ha respekt for oss som ikke vil dø av sykdommen

67 år gamle Clas Jostein Claussen bor på Tåsen i Oslo. Han understreker at han synes engasjementet er flott. Likevel er han opprørt over at så mange samlet seg tett i tett fredag ettermiddag.

– Jeg er frisk, men i en risikogruppe. Jeg hører på myndighetenes beskjeder og vasker meg hyppig. Og jeg har en intens motvilje mot å havne i respirator på Ullevål sykehus, sier Claussen.

Han tar koronaviruset på alvor, og påpeker at ingen har erklært at pandemien er over.

– De som er der for å demonstrere, bør også ha litt respekt for oss som ikke vil dø av sykdommen, sier Claussen.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange som møtte opp fredag.

Samlet for å vise avsky mot rasisme

Demonstrasjonene mot rasisme skulle i utgangspunktet foregå foran den amerikanske ambassaden mellom Smestad og Røa, like ved Gardeleiren. På grunn av smittevern ble demonstrasjonen i utgangspunktet kraftig nedskalert og flyttet til Eidsvolls plass. Likevel møtte tusenvis av mennesker opp begge steder.

Kort tid etter klokken 16 var minst 1000 samlet foran ambassaden på Huseby, vest i Oslo. Så gikk de sammen mot Eidsvolls plass foran Stortinget. Omtrent klokken 17.30 kom de frem, og to store demonstrasjoner ble til én.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange som møtte opp fredag. I august i fjor var en tilsvarende folkemengde samlet foran Stortinget for å brøle for klimaet. Da anslo politiet at rundt 7000 mennesker var samlet.

De samlet seg for å vise avsky mot rasisme. Hovedparolen foran Stortinget er «We can't breathe» – vi får ikke puste. Sitatet er hentet fra George Floyd, mannen som ble pågrepet i Minneapolis og døde av skadene.