Norge

- Breivik var i kontakt med EDL

Snakket med medlemmer i nettforum, hevder det britiske tidsskriftet Searchlight.

En tilhenger av English Defence League (EDL), som er en høyreekstrem bevegelse som også har en norsk avlegger, NDL. FOTO: JERRY LAMPEN/REUTERS Foto: JERRY LAMPEN

 • Ida Halvorsen Kemp

Samleside:

Les også

Alt om tragedien

Les også:

Les også

- Manifestet har ingen betydning

Les også

- Breivik tror han er i krig

Les også

Var aktiv i norsk antiislamsk organisasjon

Anders Behring Breivik var i kontakt med English Defense League (EDL), støttet deres mål og var involvert i the Norwegian Defense League (NDL). Det hevder det britiske tidsskriftet Searchlight etter å ha foretatt en gjennomgang av aktivitet på internett.

Bare måneder før han gjorde alvor av det store terrorangrepet han hadde planlagt, vekslet Breivik meldinger med EDL-supportere under pseudonymet «Sigurd Jorsalfar».

Sentrale medlemmer i NDL har bekreftet overfor Aftenposten at den terrorsiktede 32-åringen

— Jeg har selv vært i kontakt med han gjennom Facebook. Ikke under hans eget navn, men under navnet Sigurd Jorsalfar. Han ga aldri uttrykk for å være så psykopatisk, sier en kilde i bevegelsen.

Tidligere leder Lena Andreassen sier til NTB at det opprinnelige Norwegian Defense League (NDL) er lagt ned etter at nynazister kuppet organisasjonen.

— Anders Behring Breivik var medlem i NDL, men jeg kastet ham selv ut fordi han var for ekstrem i sine synspunkter, sier Andreassen til NTB.

«Til dere gode engelske menn og kvinner»

I en melding på EDL-forumet datert den 9. mars i år, skriver «Sigurd»:

«Hallo. Til dere gode engelske menn og kvinner, ville bare si at dere er velsignelse for oss alle i Europa, i disse mørke tidene ser hele Europa til dere for inspirasjon, mot og til og med håp om at vi vil snu denne onde trenden med islamisering over hele vårt kontinent. Vel, ville bare si at dere må fortsette med dette arbeidet det er godt å se at andre bryr seg om sitt land og sin arv. Alt godt fra Sigurd.»

På spørsmål fra EDL-tilhengere om han var aktiv i NDL, svarte Breivik:

«Jeg var det, men siden har blitt lagt ned nå. Det skulle vært en demonstrasjon i Oslo den 26. februar, men etter at politiets sikkerhetstjenester svartelistet oss, ble nettsiden dessverre stengt.»

«Ikke fri presse i Norge»

Han fortsetter med å beskrive sitt hat overfor det norske samfunnet, og nevner spesielt Arbeiderpartiet som kritikkverdig.

«Det største problemet i Norge er at det ikke er noen reell fri presse, det er en venstrevridd vinkling på alt politisk stoff, så de fleste mennesker går rundt som idioter. Og selvfølgelig, med Arbeiderpartiet ved makten for det meste av de siste 50 årene hjelper heller ikke. Men jeg tror det er en oppvåkning, eller i det minste håper jeg det. (...)»

Ifølge Searchlights undersøkelser var Breivik Facebook-venn med mange EDL-supportere og også noen medlemmer av British National Party (BNP).

Ensomme ulver

NDL er den norske søsterorganisasjonen til EDL. De er i hovedsak organisert gjennom internett, og har i dag i overkant av 1000 medlemmer på Facebook. NDL ble kjent i offentligheten da de 9. april i år arrangerte en antiislamsk demonstrasjon på Akershus festning i Oslo. Kun ni stykker møtte opp under demonstrasjonen. Ledelsen i NDL er byttet ut etter dette.

Breivik skal ha vært aktiv i oppstarten av NDL, men interessen skal ha dabbet noe av etter hvert. Ifølge Aftenpostens kilde mente han at de var «for snille».

Searchlight har tidligere offentliggjort en utredning om den typen terrorisme som forklares med «ensom ulv»–bilder, rapporten «The lone wolf».

Her hevdes det at politi, påtalemyndighet og rettsvesen i Storbritannia i stor grad har betraktet høyreekstreme terrorister som isolerte individer, som nettopp «ensomme ulver», og derfor ikke i tilstrekkelig grad har vurdert handlingene som utslag av mange, ofte små organisasjoner som forherliger en rasistisk eller fascistisk ideologi. Selv om terrorister handler alene, inngår de ofte i et større miljø av meningsfeller.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  AUF-ere ber statsministeren holde seg unna Utøya

 2. VERDEN

  Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter

 3. VERDEN

  Forskere forkaster begrepet «ensom ulv» om soloterrorister. Svært mange har vært i politiets søkelys.

 4. VITEN

  Mediene som terroristenes redskap er en alvorlig utfordring

 5. VERDEN

  IS' øverste terror-koordinator skal være drept. Her er fire ting du bør vite.

 6. VERDEN

  Internett ble blokkert i en uke. Nå viser videoene hva som skjedde.