Ungt Ap-talent tente landsmøtet

Masud Gharahkhani kjemper om ordførerkjedet i Drammen.

Masud Gharahkhanis tale til landsmøtet imponerte Jens Stoltenberg.

Hans foreldre kom til Norge som flyktninger fra Iran. I dag kjemper han om ordførerkjedet i Drammen, bare 29 år gammel. Den glødende sosialdemokraten Masud Gharahkhani tente en hel landsmøtesal da han tok ordet under Aps integreringsdebatt lørdag formiddag.

— Jeg elsker Norge

— Jeg heter Masud, født i Teheran, vokst opp i fellesskapssamfunnet Norge, et resultat av sosialdemokratiet, jeg elsker landet mitt Norge og jeg skal bli ordfører i Drammen, sa Gharakhani til landsmøtet.

Talen imponerte også statsminister Jens Stoltenberg, som skrøt av det unge partitalentet fra landsmøtets talerstol.

Kjemper mot folkekjær høyremann

I tiden som kommer skal 29-åringen utfordre Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen, som ifølge Drammens Tidende er en populær frontfigur i den flerkulturelle kommunen.

Masud sier hans store utfordring blir å få drammenserne som stemmer på Ap under stortingsvalget til også å gi partiet tillit lokalt.

— Omkring 37 prosent av velgerne i Drammen stemmer på Ap ved stortingsvalg, men bare 30 prosent stemmer på oss ved lokalvalg, sier Gharahkhani, som i dag er ansatt som partisekretær i Buskerud Ap.

Vil forby burka

Ordførerkandidaten støtter helhjertet opp under Aps integreringspolitiske manifest, frontet av Jonas Gahr Støre. Men han skulle gjerne sett at den var ett hakk strengere. Han mener, i likhet med fylkeslaget Buskerud, at landsmøtet bør utrede et forbud mot burka i det offentlige rom.

— Jeg mener det er et kvinneundertrykkende plagg, sier Gharahkhani.

Vil teste norskkunnskaper

Hans hjertesak i integreringspolitikken er imidlertid språk.

— Det er et tankekors at 70 prosent av barna som trenger ekstra språkopplæring i Drammen, er født i Drammen. Vi må pålegge språktiltak. Å lære norsk er en rettighet og en plikt. Jeg er for testing hele veien, sier han.

Eldre blir valgkampsak

Hovedsaken hans i valgkampen, der han vil sette den sosialdemokratiske ideologien høyt, blir likevel eldreomsorg.

— Noe jeg har lært av min kultur, er respekt for de eldre. De har bygget opp velferdssamfunnet. De må nå føle at velferdssamfunnet stiler opp for dem, sier han.