Norge

Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode. Ikke mot vedkommendes egen vilje.

Rune Øygard har permisjon med full lønn (600 000 kroner i året, pluss godtgjørelser) fra ordførervervet i Vågå kommune frem til rettssaken er ferdig.
  • Svend Ole Kvilesjø

Vågå-ordfører Rune Øygard ser ut til å være på vei ut av ordførerstolen. Men han kan ikke tvinges ut, ifølge kommuneloven.

Knallhardt press

Den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard er utsatt for et knallhardt politisk press for å trekke seg permanent som ordfører i den lille bygda etter avsløringene som kom frem i retten fredag.

Les også

Han, som voksen mann, burde ha satt grenser. I stedet skylder han på jenta

I retten kom det både avsløringer og egne innrømmelser av nettkommunikasjon med tydelig seksuelt innhold overfor den nå 16 år gamle jenta som er fornærmet i saken.

Etter at partisekretæren i Ap, Raymond Johansen, gikk ut og sa at Øygard ikke kunne fortsette som ordfører, svarte Øygards advokat Mette Yvonne Larsen lørdag at Øygard ikke kom til å trekke seg så lenge rettssaken pågikk.

Men presset har bygget seg enda mer opp utover dagen, og lørdag kveld var det ikke lenger like sikkert at Øygard blir sittende. Ifølge Mette Yvonne Larsen skjønner Øygard at det kan bli vanskelig å bli sittende. — Er han på vei ut?

— Han er i god dialog med partiet lokalt. Det er alt jeg vil si, svarer Øygards forsvarer i en SMS til Aftenposten.

Ingen enighet med lokalpartiet

— Han er i dialog med meg. Jeg snakket lenge med Rune Øygard i ettermiddag. Da var det ikke noe tema at han ønsket å trekke seg, sier Ap-leder Live Langøygard i Vågå til Aftenposten ved 20.30-tiden lørdag.

- Øygard og lokalpartiet er ikke blitt enige om noe, sier Langøygard.

Les også

- Dette med tillit er fryktelig vanskelig å kommentere nå

Kan ikke kastes

Men: Teknisk sett kan Øygard ikke kastes. Aftenposten ba lørdag om en tolkning av lovverket som regulerer ordføreres stilling.

Vi fikk dette svaret fra Kommunal— og regionaldepartementet:

«Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode. Ifølge kommunelovens paragraf 9 velger kommunestyret ordfører for hele valgperioden.»

«Den som ikke uten uforholdsmessig vanskelighet eller belastning kan skjøtte sine plikter i et verv, kan selv søke kommunestyret om fritak for et kortere tidsrom eller for resten av valgperioden.»

Av denne siste litt kronglete formuleringen fremgår det at ordføreren selv må velge å gå. Eller søke permisjon.

- Handler om tillit

Men dette handler egentlig om tillit mer enn lovtekster, mener partisekretær Raymond Johansen i Ap:

- Det avgjørende er hvorvidt det eksisterer tillit eller ikke til den som skal skjøtte sitt verv. Den kontakten Øygard fredag innrømmet å ha hatt med den mindreårige jenta, er uakseptabel. Det vitner om dårlig dømmekraft og var av en sånn karakter at det må oppfattes som tillitsbrudd. Derfor har partiledelsen sagt til Vågå Ap at det vil være vanskelig for Øygard å fortsette.

— Dette er en sak som nå ligger i Vågå Ap, og de har varslet et ekstraordinært møte mandag. Jeg regner med at saken kommer opp der og at Vågå Ap vil fatte et klokt vedtak, sier Johansen til Aftenposten.

- Finnes det tilsvarende saker hvor ordførere er blitt sittende på tross av hva partiet ønsker?

— Jeg kan ikke huske noen tilsvarende sak, sier Johansen.

— Forsvarsadvokaten til Øygard, Mette Yvonne Larsen, sier at Øygard nå er «i god dialog med lokalpartiet».

Tyder det på at det går slik partiledelsen ønsker?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Les også

- En himmelropende mangel på lederskjønn og menneskelig skjønn

Mangler kompetanse lokalt

Lederen i Vågå Arbeiderparti er ikke kjent med at ordføreren ikke kan fjernes, selv om det blir reist mistillit mot ham.

— Jeg har ikke nok kompetanse på dette, men regner med at partiet sentralt bistår oss. Jeg har en åpen linje inn til Oslo, sier Live Langøygard til Aftenposten.

Mandag kveld møtes altså styret i Vågå Ap til et ekstraordinært møte for å drøfte Øygard-saken.

— Styret har et stort behov for å samles og prate om utviklingen i saken, uansett hva Øygard kommer frem til - og uansett hvor vi står på mandagskvelden, sier Langøygard.

Les også

- Øygard åpner for å trekke seg som ordfører

Hun understreker at det ikke har vært snakket om å tilby Rune Øygard en økonomisk sluttpakke om han trekker seg fra ordførervervet.

— Omdømmemessig katastrofe

Mye tyder på at det lokale partilaget vil be Øygard om å trekke seg for godt, hvis han da ikke har gjort det allerede.

Støtten Øygard har hatt i deler av bygdesamfunnet ser ut til å forvitre ytterligere etter det som er kommet frem i retten:

«Rune Øygards politiskekarrière er avsluttet. Han er en omdømmemessig katastrofe – for seg selv, for Vågå kommune, for sitt parti og for sitt en gang så mye omtalte nettverk.»

Det skriver politisk redaktørHallvard Grotli i avisen Gudbrandsdølen Dagningen i en lederartikkel.

Til Aftenposten sier Grotli at hans avis vet at det vil komme frem flere fakta og bevis under rettssaken somytterligere vil svekke Øygard, som står tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente.

— Øygard kan ikke lenger tviholde på ordførerkjedet sitt, sier Hallvard Grotli.

Øygard har permisjon med full lønn (600 000 kroner i året, pluss godtgjørelser) frem til rettssaken er ferdig.

Les også

  1. Stoltenberg vil ha Øygard fjernet fra ordførervervet

  2. Øygard bekrefter «griseprat» på Skype