- Roar Flåthen er oppvarmingsbandet til Jens Stoltenberg

Høyre, Venstre og KrF er skuffet og skremt over LOs kuvending i klimapolitikken.

Nikolai Astrup, Høyres mijøpolitiske talsmann, er kritisk til utspillet fra Roar Flåthen. LO-lederen sier til Aftenposten onsdag at det blir for kostbart og krevende å kutte 2/3 av klimagassutslippene nasjonalt, slik partene i klimeforliket i Stortinget ble enige om.

Les også:

LO-leder Roar Flåthen sier til Aftenposten onsdag at det blir for kostbart og krevende å kutte 2/3 av klimagassutslippene nasjonalt, slik partene i klimaforliket på Stortinget ble enige om. Han etterlyser en «mer realistisk» tilnærming til hvor stor andel av kuttene som skal tas hjemme.

Både Høyre og Venstre mener Flåthens utspill viser at LO tenker kortsiktig og lite ambisiøst.

LO-leder Roar Flåthen. FOTO: SCANPIX

— Jeg synes det blir veldig kortsiktig, fordi i et lengre perspektiv er et kutt på 20 prosent i nasjonale utslipp beskjedent. Jeg kan forstå at han mener det vil være vanskelig å komme i mål til 2020 med det tempoet Regjeringen har lagt opp til, men målet om å kutte 20 prosent hjemme må likevel stå fast, og kan bare være en begynnelse på mer amibisiøse kutt på sikt, sier Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup.

— Jeg er helt enig med Flåthen i at vi ikke kan la klimaforliket stå i veien for miljøvennlig industriutvikling i Norge. Men jeg mener LO i stedet for å så tvil om Norges klimaambisjoner heller må være konstruktive om hvilke tiltak vi skal gjennomføre, legger han til.

- Har stor makt over regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun blir skremt av utspillet.

— Jeg er skremt over å ha en LO-leder med så liten forståelse for hva slags klode vi skal gi over til kommende generasjoner, med så små ambisjoner for norske arbeidsplasser fremover, og som har et så lite engasjement for den internasjonale solidariteten. Gjør vi ikke noe med norske klimagassutslipp, er det de fattigste i verden det går ut over, sier Grande.

Kritisk: Venster-leder Trine Skei Grande. FOTO: SCANPIX

Hun frykter norsk industri vil sakke akterut, ettersom næringslivet internasjonalt nå er inne i en endringsprosess for å sikre arbeidsplasser i nye næringer og teknologier.

Både Astrup og Skei Grande frykter LO-lederens utspill vil få stor betydning.

— LO har stor makt over Arbeiderpartiet og Regjeringen, sier Skei Grande.

- Et varsel om det som kommer

- Roar Flåthen er oppvarmingsbandet til Jens Stoltenberg. Dette har stor betydning, og er et varsel om det som kommer til høsten. Han er heller ikke den første som er ute og lufter sine tanker om dette, sier Astrup.

Han viser til utspillet fra Aps fremste klimapolitiker, Ketil Lund, i Aftenposten i mai. «Vi bør ikke innføre tiltak som bare gjør at norske bedrifter flytter til Sverige eller andre land. Det er hverken bra for klima eller for norsk velferd,» sa Lund da.

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, reagerer på at Flåthen oppfordrer til brudd på klimaforliket.

— LO støttet Klimaforliket som ble inngått i 2008 mellom alle partier unntatt FrP. At LO-lederen nå oppfordrer til å bryte en avtale, er paradoksalt, sier Hareide.

Kritisk: KrF-leder Knut Arild Hareide. FOTO: SCANPIX

— Det burde være et kraftig signal til LO at det er Frp som jubler. LOs oppskrift skyver regningen over til fremtidige generasjoner. At LO oppfordrer til et brudd på en avtale, er i seg selv en sak, sier han.

- Feigt og usolidarisk utspill

Også miljøbevegelsen reagerer kraftig. Leder Ola Elvevold i Natur og Ungdom kaller utspillet feigt og usolidarisk.

— I denne saken kan ikke Stoltenberg lytte til LO. Nå må statsministeren ut og klargjøre at hvis utslippsmålet skal justeres, så er det opp og ikke ned, sier Elvevold.

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener det er feil av Flåthen å si at det blir for dyrt å kutte norske klimagassutslipp. Han viser til at utredningen Klimakur konkluderte med at det vil koste mellom 0,2 og 0,4 prosent av Norges BNP.

- Hvis han mener dette er for dyrt, vl jeg at Flåthen skal peke på et annet land som har råd til å bruke et slikt beløp på å kutte klimagassutslippene, sier han.