Norge

Cruiseskip har sendt ut nødmelding – 1300 personer evakueres

Cruiseskipet Viking Sky sendte lørdag ettermiddag ut «mayday»-melding utenfor kysten av Møre og Romsdal. Redningshelikoptre er på stedet og evakuerer 15–20 passasjerer av gangen.

Cruiseskipet Viking Sky har problemer på grunn av sterk vind og dårlig vær. Foto: Frank Einar Vatne, NTB scanpix

  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Cruiseskipet Viking Sky befinner seg i Hustadvika, knapt 2,5 nautiske mil fra land. Det tilsvarer drøyt 4,6 kilometer.

Lørdag ettermiddag sendte skipet ut «mayday»-melding. Det hadde motorproblemer, og det drev mot land.

Det er høye bølger, kraftig vind og skumle skjær i området. Hovedredningssentralen (HRS) har sendt flere helikoptre og flere fartøy ut til cruiseskipet.

– De fire helikoptrene skal fly i skytteltrafikk mellom skipet og Hustad 2 kilometer unna. Hvert helikopter kan ta 15–20 passasjerer med seg på hver tur, sier pressetalsmann Einar Knudsen i HRS Sør-Norge.

Passasjerene må heises opp fra skipets dekk og inn i helikopteret. I tøft vær vil trolig dette oppleves som dramatisk for mennesker som aldri har opplevd et slikt redningsarbeid før.

– Det kommer til å ta tid?

– Ja, det tar tid. Jeg vil ikke anslå hvor lang tid, men det er tidkrevende, sier Knudsen, som peker på et par lyspunkt: Viking Sky har fått ankerfeste, og det har også start på den ene motoren.

Ved 17-tiden var over 100 passasjerer evakuert. Av dem skal åtte ha hatt skader.

I videoen under kan du se hvordan skipet plutselig endret kurs og drev mot land:

Redningsskøyter måtte snu

På grunn av det kraftige uværet måtte redningsskøytene RS Erik Bye og RS Maersk snu med uforrettet sak, opplyser Redningsselskapet.

– Vi ble kalt ut for å assistere cruiseskipet og gikk ut med Erik Bye og Maersk, men det er veldig høy sjø i dette området. Maersk, den miste av båtene, måtte først returnere. Etter hvert måtte også den andre returnere, sier pressevakt Oddbjørn Lager Nesje i Redningsselskapet.

– Dette er av hensyn til egen sikkerhet, legger Nesje til.

Dette bildet er tatt om bord i RS Erik Bye og viser de høye bølgene som gjorde at skøyta måtte snu. Foto: Redningsselskapet

Frykter for svigermor

Cruiseskipet holdt normal hastighet frem til kl. 12-tiden. Men kl. 12.46 var skipet nede i 3 knops hastighet og begynte kort tid etterpå å drive mot land, viser data fra nettstedet Marine traffic.

Flere bekymrede pårørende til passasjerer om bord, skriver på Twitter om dramaet.

«Svigermor har sendt oss melding om at motorene til cruiseskipet er av og været dårlig», skriver én.

«Min familie også om bord, det virker som de hadde internettforbindelse inntil for 25 minutter siden. Siste oppdatering var at redningsvestene var tatt på», skriver en annen.

Kl. 15.30 opplyste operasjonsleder Tor André Franck Gram ved politiet i Møre og Romsdal at skipet har fått start på den ene motoren, men at det er for tidlig å si om skipet vil kunne videre gå for egen maskin.

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier han til NTB.

Nettstedet Marine Traffic følger skipstrafikken i verden. Denne skjermdumpen viser bevegelsene til Viking Sky de siste timene, og det viser tydelig hvordan skipet drev mot land. Foto: Marine Traffic

Dårlig vær langs kysten

Det er dårlig vær langs store deler av kysten i Norge lørdag. Lavtrykket fører til mye vind og høy vannstand. Bølgehøyden er opp mot 8–9 meter. Det er også observert en del lyn langs kysten, skriver meteorologene på Twitter.

Det blåser kraftig i området på grunn av et lavtrykk som har rammet store deler av kysten lørdag.

Gro Marte Strand, som bor i nærheten av stedet, sier til NTB at det er voldsom vind, i tillegg til tåke og hagl.

– Det er ganske ille. I enkelte kast er det voldsomme bølger, sier hun.

Helikoptre brukes til evakueringen, men redningsarbeidet går sakte. Foto: Odd Roar Lange, NTB scanpix

Cruiseskipet eies av rederiet Viking Cruises og cruisereder Torstein Hagen. Skipet er 230 meter langt, med plass til 900 passasjerer og 500 ansatte, og det ble sjøsatt i 2017.

Det var på vei sørover mot Stavanger før lørdagens hendelser. Nå fraktes i stedet passasjerene med helikopter til en idrettshall der politiet har laget et ankomstsenter.

Les mer om

  1. Viking Sky
  2. Møre og Romsdal
  3. Cruiseskip
  4. Ekstremvær