Norge

Warloe erkjenner narkotikabruk, men nekter kjøp

Nekter å akseptere straff for erverv av narkotika. Aktor legger ned påstand om 26 dagers betinget fengsel.

Rettssaken mot Henning Warloe pågår mandag i Oslo tingrett. Warloes forsvarer, advokat Erling Lyngtveit, til høyre på bildet. Warloe ønsker ikke å bli fotografert i retten. Foto: HANS O.TORGERSEN

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Henning Warloe møtte mandag i Oslo tingrett. Foto: Odd Mehus, BT (arkivbilde)

Høyres stortingsrepresentant Henning Warloe sitter mandag på tiltalebenken i Oslo tingrett, anklaget for både erverv og bruk av narkotika.

Bakrgunnen er en ransaking der politiet fant narkotika i stortingsleiligheten hans. En kamerat av Warloe har tatt ansvaret for dette.

I et politiavhør etter ransakingen innrømmet Warloe umiddelbart å ha brukt narkotika. I retten forklarer han at dette var «sporadisk bruk».

Innrømmer bruk

Warloe kunne ha sluppet en offentlig rettssak dersom han hadde godtatt straffen påtalemyndigheten ville ilegge ham: 18 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner for erverv og bruk.

Under sin prosedyre i retten gjorde aktor, politifullmektig Anja Stenersen, det klart at Warloe ikke bør få noen tilståelsesrabatt fordi han ikke godtok en tilståelsedom.

Aktor la ned påstand om 26 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år og en bot på 10.000 kroner.

Stortingsrepresentanten nekter imidlertid kategorisk for å ha kjøpt eller byttet til seg narkotika, han forklarer i retten at han bare har fått dette på fester der han har hatt med seg andre ting, som alkohol og snacks.

På spørsmål fra dommeren sa Warloe at han erkjenner delvis straffskyld etter tiltalens punkt 2 om bruk av narkotika.

Warloes kamerat, som bodde hos ham og var den som politiet først var utkikk etter under ransakingen, har tatt på seg ansvaret for narkotikaen som ble funnet i leiligheten.

Han har forklart at Warloe ikke kjente til narkotikaen. Dette er bakgrunnen for at Warloe nekter straffskyld for å ha skaffet narkotikaen.

— Har betalt en høy pris

Warloe forklarer at han prøvde narkotika, ecstasy, første gang i 2008. Det skjedde noen få ganger under en to ukers ferie i Spania.

Deretter brukte han ikke noe før i 2010, da han ble tilbudt «et annet stoff» på en privatfest i Oslo. Etter dette gikk det nesten et år før det igjen ble aktuelt, sier politikeren.

- Jeg vil undestreke at dette har skjedd i private sammenhenger der jeg er blitt tilbudt å prøve. Det har jeg betalt en høy pris for. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan fortsette som stortingsrepresentant, og jeg har forståelse for at man må reagere strengt, sier han.

Warloe sier videre at det var fristende å skrive under på forelegget om erverv og bruk, for å unngå det han nå må gjennom.

Har aldri tatt med seg narkotika

Warloe forklarer i retten at han til å begynne med ble møtt med stor skepsis på fest fordi han ikke hadde erfaring med amfetamin, at noen av deltagerne ikke stolte på ham.

— Derfor var det en lang pause fra første gang jeg fikk tilbud om å prøve til neste gangjeg ble invitert.

- Har du noen gang fått slik ulovlige stoffer for annet ennå bruke det der og da, spør forsvareren hans, advokat Erling Lyngtveit.

— Nei.

- Du har aldri tatt det med deg?

— Nei, det hadde jeg ikke turt, for å si det slik.

Aktor i saken, politifullmektig Anja Stenersen, la i retten frem flere meldinger som er blitt sendt til og fra Warloe på et nettsted. I meldingene refereres det til ulike typer narkotika.

— Det står ingenting i de meldingene om kjøp, salg, erverv.Det handler mer om hva man liker, sier Warloe blant annet om disse meldingene.

Nektet å vedta bot

Warloe ble pågrepet hjemme i stortingsleiligheten sin i Oslo i mars i fjor, dagen etter ransakingen der man fant narkotika.

I politiavhør irømmet han å ha brukt narkotika. Innrømmelsen førte til at Warloe ikke fikk fornyet tillit som stortingsrepresentant for Høyre i Hordaland.

Romerike politidistrikt skrev i en påtegning til Bergen tingrett 16. august i fjor:

«Siktede, som er stortingsrepresentant og medlem av rikets lovgivende forsamling, må også sies å ha et særlig ansvar for selv å overholde de lover som han har vært med på å vedta».

 1. Les også

  Henning Warloe aksepterer ikke narkotikastraff

 2. Les også

  Warloe innrømmer at misbruket var «svakt tiltakende»

 3. Les også

  Høyre vender Warloe ryggen

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Drapssiktet (32) straffedømt ti ganger: Ble tiltalt for væpnet ran bare dager før drapet

 2. NORGE

  Fornærmede mener hun ble beskyttet av politimannen hun hadde sex med

 3. NORGE

  26-åring fra Hamar dømt for overlagt drap på Galina Sandeva (28)

 4. NORGE

  Saber i retten: - Det er deres skyld at det er gjort flere drapsforsøk mot meg

 5. NORGE

  Manshaus fengslet for fire nye uker

 6. NORGE

  Bertheussen: Jeg tilsto alt hver gang og angret veldig