Norge

Sønsteby får begravelse på statens bekostning

 • Vibeke Buan

Her snakker Gunnar "Kjakan" Sønsteby og hans kone Anne-Karin med statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) før en lunsj for mottagerne av krigskorset på Akershus slott i 2011.Her snakker Gunnar Sønsteby og hans kone Anne-Karin med statsminister Jens Stoltenberg under en lunsj for mottakerne av krigskorset på Akershus festning i august i 2011. SCANPIX

 • Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at en av landets største helter, motstandsmannen og offiseren Gunnar Sønsteby er død, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Sønsteby ble hedret av statsministeren senest under veterandagen 8. mai, altså for to dager siden.

Jens Stoltenberg sier Gunnar Sønsteby viet sitt liv til demokratiet.

— Han var svært sentral i motstandsarbeidet fra 1940 og fram til frigjøringen i 1945. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser, etter krigen med en evne til forsoning som rørte hjertene, sier Stoltenberg i en uttalelse på nettsidene til statsministerens kontor.

Stoltenberg trekker frem at Sønsteby, som et av landets viktigste tidsvitner om årene 1940-1945, fikk en fremtredende rolle som formidler av dette til nye generasjoner nordmenn helt opp til de seneste årene.

— Han lærte våre unge å ikke hate

- Han lærte våre unge å ikke hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier statsministeren.

Statsministeren peker også på Sønstebys mangeårige arbeid for krigsveteranenes sak.

— Denne innsatsen gjennom mer enn 60 år fremstår som en sammenhengende hedersbevisning til veteranene i inn- og utland, sier Stoltenberg.

Begravelse på statens bekostning

— Vi er mange som er takknemlige for Sønstebys innsats. Vi er takknemlige for historiene om Kjakans, Nr. 24s og Oslogjengens historiske aksjoner under krigen og for hans beretninger fra krigen i alle årene siden. Gunnar Sønsteby har fått en stolt plass i vår moderne historie, sier statsministeren.

Les også

Leser: «Et folk og en nasjon står i evig gjeld»

Regjeringen har besluttet å hedre Gunnar Sønstebys minne ved at han gravlegges på statens bekostning, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding.

Ledet sabotasjeaksjoner

Det var torsdag at motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby døde etter lengre tids sykdom. Han ble 94 år gammel.

Gunnar Sønsteby var den siste gjenlevende av den legendariske motstandsgruppen Oslogjengen fra 2. verdenskrig.

Sønsteby ledet noen av de viktigste sabotasjeaksjonene under krigen, med mål som jernbane, industri og drivstofflagre. Han var blant annet leder av Oslogjengen. Motstandsmannen var kjent under navn som Kjakan, Erling Fjeld og Nr. 24.

Les også

Se bildene fra Gunnar «Kjakan» Sønstebys liv

Gunnar Sønsteby er Norges høyest dekorerte borger. Han er den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd. Denne uken ble han den første som mottok Forsvarets hederskors.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Det er bruk for like våkne som uforsonlige demokrater

 2. DEBATT

  Jeg vet hvor vanskelig det er å stå i tåken av motstridende opplysninger. Motstandsbevegelsens integritet forblir urokkelig.

 3. DEBATT

  Er historien om Norges motstandskamp i årene 1940 til 1945 foreldet?

 4. NORGE

  Krigsveteranen Joachim Rønneberg (99) er død

 5. KOMMENTAR

  Politikeren Jens Evensen får egen statue i hovedstaden. Er det riktig?

 6. VERDEN

  Jens Stoltenberg rakk så vidt hjem før Thorvald døde: – Jeg opplevde nærmest at han ventet på meg