Kvinner sier nei til lederverv i SV

Seks av åtte i SVs valgkomité vil ha Audun Lysbakken (34) som ny partileder, fremfor Heikki Holmås (39).

Flertallet i SVs valgkomité gikk mandag inn for Audun Lysbakken som ny partileder. Hvem som skal bli partiets nestleder, er nærmest i det blå. FOTO: STIG B. HANSEN

Valgkomiteens leder Tora Aasland sier at den viktigste jobben var å finne en ny lederkandidat, og det har komiteen gjort. Men i og med at Kristin Halvorsen er på vei ut av en ledertrio med to menn, må partiet ha en kvinnelig nestleder.

Aasland bekrefter at mange er foreslått og har sagt nei. Fylkeslagene har, etter det Aftenposten forstår, sendt inn tips om opp mot 25 kvinner. Men langt fra alle disse hadde lyst eller mulighet.

Les også

Går inn for Lysbakken som ny leder

Nå jobbes det videre med tre til fire kandidater. Én av disse er Inga Marte Thorkildsen, som har bekreftet at hun er interessert «på visse vilkår».

Tora Aasland sier at flere av kandidatene har stilt krav om praktiske løsninger om de skal ta på seg vervet, det kan for eksempel være praktisk hjelp til å utføre jobben.

Omkamp i fylkene

For valgkomiteen er det ikke noe problem at diskusjonen om ledervervet ikke legges død etter at innstillingen er levert, forsikrer lederen.

Nå skal fylkeslagene velge sine delegater til landsmøtet. I og med at det bare er valg på dagsorden, kan det bli en kamp mellom de forskjellige leirene. Tora Aasland er ganske sikker på at de har innstilt på kandidaten med bredest appell.

– Audun er en mye mer solid og tydelig leder, sier hun, og fremhever at han er en god forhandler og en omsorgsfull person.

– Han er veldig strukturert, og har god orden på ting.

Mindretallets talsmann er Andreas Behring, som mener at Heikki Holmås har mer gnist og evne til å inspirere.

Lysbakken selv sier til Aftenposten at han uansett utfall vil fortsette å ha et godt forhold til Holmås.

– Samarbeidet vil være kjempebra uansett, sier han.

– Heikki blir en viktig mann for partiet fremover.

Gjenskape gnisten

– Mitt første mål er å gjenskape gnisten, skape en ny giv, sier Lysbakken, som for tiden er i pappapermisjon.

Lysbakken plasseres på venstresiden i partiet, men gjør det klart at han ikke vil starte noen diskusjon om regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet.

– Historien viser at SV også kan gjøre dårlige valg i opposisjon, sier han, og gjør det klart at målet er å sitte i regjering til valget 2013.

– Vi skal ikke bare jobbe for en rødgrønn regjering, men gjøre det klart at styrkeforholdet mellom partiene er viktig. Vi må ha en strategi for å synliggjøre forskjellene på oss og de andre partiene.

Fortsatt regjeringsdeltagelse forutsetter at SV får resultater man kan vise velgerne. Den første testen blir regjeringens klimamelding, som nå er utsatt til juni. Lekkasjer til Klassekampen før helgen tydet på stor frustrasjon i SV-leiren.

– Jeg tror på en god klimamelding, Det er viktig for oss alle, sier Lysbakken.