Norge

Han er fremtidens app-utvikler

Espen Næss ble trukket ut som finalist med en app-idé til leksehjelp for skoleelever. Han ser for seg at elevene skal kunne velge klassetrinn, fag ogeventuelt tema der de kan spørre andre elever om spørsmål hvis de står fast med leksene. Foto: JON HAUGE

Espen Næss (15) er én av fem finalister i IKT Norges konkurranse om den beste app-ideen. Han har allerede bestemt seg for å jobbe med programmering, og er ett av Norges fremtidshåp innen IT.

  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Blant 250 innsendte forslag til konkurransen om «Drømmeappen» ble Espen Næss og fire andre i alderen 15–19 år plukket ut til å utvikle app-ideen sin med profesjonelle utviklere og designere så langt det lar seg gjøre i løpet av en helg.

Næss kaller sin app for «Leksehjelpen». Den skal være et forum hvor elever kan gå inn og stille andre elever over hele landet spørsmål innen ulike fag.

15-åringen synes det er veldig spennende å være blant de fem utvalgte som kjemper om vinnertittelen og 10.000 kroner.

Les også

Han har en av verdens mest attraktive jobber

Ideen til Leksehjelp-appen fikk han på gutterommet der han tilbringer store deler av fritiden med å programmere, og han er ikke tvil om hva han vil jobbe med i fremtiden.– Jeg kommer garantert til å jobbe med programmering. Jeg synes det er gøy å se at en idé jeg har, blir til noe, sier 10.-klassingen.

Handleliste-app vant finalen

Finalen ble avviklet i Oslo sist helg, og Thomas Iversen Ramm og Andreas Børud Kamark ble kåret som vinnere med sin idé til handleliste-app.

Med denne app'en kan du blant annet sammenlikne prisen på handlelisten i forskjellige butikker.

Konseptet ble trukket fram som kreativt, godt gjennomtenkt og at det vil gi brukerne nytteverdi.

Trenger app-utviklere

Instituttleder Morten Dæhlen ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo sitter i juryen som har plukket ut de fem finalistene.

Han er positivt overrasket over hvor mange seriøse og gode ideer som er sendt inn til konkurransen.

– Det er et hav av konkurranser der ute, men vi fikk inn mange gode forslag til apper med både nytte— og underholdningsverdi, sier Dæhlen.

Konkurransen arrangeres av IKT Norge som ledd i et europeisk initiativ for å øke kompetansen innen IT i Europa. De fem finalistene får en egen utvikler og designer som skal hjelpe dem med å utvikle appen så langt de rekker i løpet av helgen.

Direktør Liv Freihow i IKT Norge sier at målet med konkurransen er å bevisstgjøre ungdom om mulighetene innen IT.

– Norge trenger flere unge kreative utviklere som kan lage apper og løsninger for bedrifter, skoler og sykehus, sier Freihow.

Jobbgaranti

Både hun og Dæhlen er glade for å se en ung IT-spire som Næss.

– Norge utdanner altfor få innen IT. Etterspørselen etter kandidater er mye større enn vi klarer å levere. Hver uke har vi bedrifter her på instituttet som prøver å rekruttere studenter, og de fleste har jobbgaranti lenge før de er ferdige, forteller Dæhlen.

Les også

  1. Rosablogger og kjernefysiker lokker jenter til realfag

  2. Google utvikler Internett-brille

  3. - Studentene får jobb før de er ferdig

  4. Her er «Spotify» for magasiner