Norge

Motstandsmannen Svein Blindheim er død

Kompani Linge-medlemmet ble 96 år gammel.

Milorg-mann Svein Blindheim var en høyt dekorert motstandsmann fra april-dagene 1940, ble håndplukket til Kompani Linge og var aktiv sabotør bak tyske linjer. Dan P. Neegaard

 • Christine Spersrud Haug

Svein Blindheim er død, melder NRK søndag formiddag.

Blindheim, som ble 96 år gammel, var norsk motstandsmann under andre verdenskrig og en av Norges høyeste dekorerte krigsoffiserer.

Bygget opp Milorg i Stor-Oslo

Under krigen deltok han blant annet i den harde trefningen ved Fossum bru, hvor styrkene flyktet inn i Sverige, og Blindheim ble internert frem til juli 1940. Da ble alle tvangssendt tilbake til Norge.

Vinteren 1941 rømte han tilbake til Sverige, og tok seg til Skotland — via blant annet Moskva, Ukraina, Kaukasus, Teheran, India, Sør-Afrika og Trinidad.

Krigsveteranen og senere etterretningsoffiser Blindheim, ble medlem i Kompani Linge under krigen, og i London ble han rekruttert av Martin Linge til den britiske hemmelige sabotasjeorganisasjonen Special Organisations Executive (SOE).

Da opplæringen var over ble han sluppet i fallskjerm over Modum i Buskerud i april 1943, med oppdrag å bygge opp Milorg i Oslo- og Drammensområdet. Dekknavnet for operasjonen var «Puffin». Noen måneder senere ble han arrestert på Kongsvinger, men Blindheim klarte å skyte seg ut av situasjonen og flyktet deretter til Sverige.

Han returnerte igjen til Milorg i Stor-Oslo i januar 1944.

Initierte sabotasjegruppe

Det var Blindheim som tok initiativet for Milorg-ledelsen å opprette sabotasjegruppen «Aks 13 000», etter økt misnøye innad i organisasjonen i 1944 rundt forbudet mot å utføre aksjoner mot tyskerne. Frem til frigjøringen ble det gjennomført omkring 100 aksjoner, hvorav 75 var vellykkede.

Blindheim er en av få motstandsveteraner med både militærteoretisk og historiefaglig bakgrunn, og han har produsert flere kritiske artikler om krigen og okkupasjonen.

Han fikk Krigsmedaljen to ganger, for sin innsats i i 1940 og deretter for innsatsen i Kompani Linge og Special Organisations Executive.

Dømt i byretten

I 1978 dømte Oslo Byrett Blindheim til en betniget fengselsstraff på 75 dager for å ha avslørt militære tjenestehemmeligheter. I 1953 ble han gitt et oppdrag i Finland der han ble satt til å lære opp finske agenter i spionasje mot Sovjetunionen. Kort tid etter søkte han seg imidlertid over til annen tjeneste i Forsvaret.

På slutten av 70-tallet fortalte han flere norske medier om sin rolle i den finske spionasjen. Blindheim mente selv at informasjonen ikke kunne bli regnet som hemmelig ettersom flere personer utenfor militæret var kjent med den. Dessuten hadde de finske agentene som hadde deltatt i spionasjen blitt idømt straffer i Finland for å ha latt seg verve, og to bøker hadde omtalt saken. Likevel opprettholdt Høyesterett dommen året etter.

 1. Les også

  Krigshelt blir ny halehelt

 2. Les også

  Politiet ber norske jøder om unnskyldning

 3. Les også

  Kameratene om «Kjakan»: - Han fortjener all heder

Daværende major Svein Blindheim fotografert i 1964. Ivar Aaserud, Aktuell, NTB Scanpix

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Den siste sabotøren er død

 2. DEBATT

  En tysk baron med bombekofferter på Grünerløkka

 3. NORGE

  Aftenpostens siste intervju med Rønneberg: – Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skiftende trusselbilder

 4. A-MAGASINET

  Krigshelten Ragnar Ulstein: – Friheten skal vare evig

 5. KRONIKK

  Jeg glemmer aldri øyeblikket da jeg forsto at det jeg holdt på med, innebar dødsstraff.

 6. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen