Aftenpostens fotojournalister har fulgt åtte mennesker gjennom en helt annerledes sommer.
Frykten for enda mer sykdom
Den minste infeksjon kunne gjøre henne alvorlig syk
I oktober 2018 fikk Fia (4) påvist leukemi.
– Hun måtte gjennom en 2,5 år lang behandling som «rev henne i fillebiter», uten at hun forstod hvorfor, forteller mamma Marianne Sveen.
Fias nedbrutte immunforsvar gjorde at de måtte leve isolert. Den minste infeksjon kunne gjøre henne alvorlig syk.
Denne sommeren hadde de sett for seg et litt liv i mer flyt. Sånn ble det ikke. Diverse infeksjoner og avvik i blodprøver førte til daglige sykehusbesøk. Og alt mens koronaviruset truet der ute.
– Jeg følte vi gikk baklengs inn i fortiden, men med mye mer kunnskap om hvordan dette kunne bli.
– Lettelsen var endeløs da vi fikk vite at de ikke fant kreftceller da de tok en ekstra prøve av benmargen, sier mamma Marianne.
Glede på fire hjul
En gang fikk vi besøk av Havnevesenet. De syntes det var artig og lot oss spille ferdig.
For noen år siden bygget Syver Weseth (24) en tralle med anlegg på. Den ble brukt litt her og der, men først i sommer så han potensialet i det kjørbare musikkanlegget.
De har spilt på forskjellige offentlige steder i to måneder og gått fra 50 til 500 følgere på Instagram.
– På grunn av korona er det ingen festivaler i sommer, derfor gjør vi ting selv.
– Det har aldri vært noe problem med politiet eller lignende, da vi flytter oss hver time. En gang fikk vi besøk av Havnevesenet. De syntes det var artig og lot oss spille ferdig.
Den lange ventetiden
Jeg var ikke trygg før jeg så henne komme ut av sikkerhetskontrollen.
15. juli åpnet Norges grenser for en lang rekke land. På Oslo lufthavn ventet mange med lengsel på å se igjen sine kjære.
Atle Johansen fikk endelig se igjen den amerikanske kjæresten Ayla Rubenstein.
– Vi skulle egentlig flytte til Norge sammen. Men på grunn av restriksjonene måtte hun vente. Jeg har stått foran Stortinget og demonstrert mot innreisereglene. Jeg var ikke sikker før hun var trygt gjennom sikkerhetskontrollen.
Med kjærlighet for fotballen
Det er alltid noen som blir skuffet når de ikke får billett.
Supporter Terje Borgersen (51) har de siste fem årene sett 150 av kampene til Mjøndalen IF.
I sommer hadde han lagt opp ferien sin etter reiseruten til laget. Han skulle heie fra tribuner i Bergen, Stavanger, Trondheim, Molde og Kristiansund. Så kom covid-19.
Når han tar på seg den gule vesten blir han sikkerhetsansvarlig for supporterklubben. Det er hans oppgave å passe på at alle holder avstand til hverandre når Mjøndalen spiller sine hjemmekamper.
– Det er kriging om billettene, det er ikke noe moro for oss som plukker de 80 som får være på tribunen. Det er alltid noen som blir skuffet.
– Det er den minste og beste supporterklubben i eliteserien. Og folk har et enormt engasjement.
Sommeren innendørs
Å stå å se ut av vinduet og ikke kunne få være med, det føles utrolig ensomt.Gunn May Rinaldo (57)
«Når jeg får anfall, så er det ikke mer pust igjen. Da er det sykehuset neste.»
Gunn-May Rinaldo (57) har kols og er livredd for å bli smittet av korona. Derfor tilbringer hun store deler av sommeren innendørs.
Hun forteller at det kan ta flere dager mellom hver gang hun ser mennesker.
«Sommeren i år er strøket av kalenderen. Det blir ingen turer. Det blir ingenting.»
Hjelper hverandre
Det har ikke vært så lett denne sommeren.
Hassan Abbas driver matbutikk. Det har ikke vært så lett denne sommeren. Korona har sørget for sene leveringer og Tolletaten har holdt igjen varer i flere dager.
«Under Ramadan hadde jeg problemer med å tilby de varene kundene ville ha. Leverandørene i Nederland hadde ikke nok folk til å få sendt ut varene.»
«Trenger du hjelp», spør to forbipasserende og dytter varene inn til Hassan Abbas. «Jeg mistet barene Gråbein og Perla som kunder på grunn av korona, men begge er nå tilbake.
Innskrenket bryllupsmarsj
Det viktigste var å faktisk kunne få bli gift.
Vibeke (28) fra Drammen og Jimmy (30) fra Stockholm måtte helt til Japan for å finne hverandre. 5 år senere er de klare for å være sammen for alltid. Bryllupet som var planlagt med livemusikk og tretti gjester er avlyst og skalert ned til syv gjester, den næreste familien.
Familien til Jimmy bor i deler av Sverige hvor det fortsatt er rød sone for innreise til Norge. Vibekes søster er vitne for Vibeke og Vibekes mor blir vitne for Jimmy.
– Vi hadde bestemt oss for å gifte oss 08/08/20. Om det ble en liten eller stor fest skulle ikke forandre det. Det viktigste var å faktisk kunne få bli gift, forteller Vibeke.
Jimmy savnet å ha familien sin og spesielt pappaen sin der for å oppleve det magiske øyeblikket. – Jeg skulle gjerne hatt han som vitne, sier han. De sender et bilde til foreldrene til Jimmy.
Den store festen må vente til neste år. – Kjolen kostet jo 17 000 kroner så det er fint å kunne bruke den to ganger, ler Jimmy.