Norge

Christian Halvorsen (43) ble skutt i sin egen hage - nå er to menn pågrepet og siktet for drap

ASKIM/OSLO: To menn på 49 og 32 år er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Christian Halvorsen, som søndag ble funnet skutt og drept i sin egen hage i Askim.

Christian Halvorsen ble funnet skutt utenfor huset der han bodde med samboeren sin, tre kilometer øst for Askim sentrum.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

De to mennene framstilles for varetektsfengsling mandag, mest sannsynlig i Follo tingrett. Begge er kjenninger av politiet og tidligere straffedømt.

– Vi har i ettermiddagstimene i dag gjennomført pågripelse av to menn som begge er siktet for drap eller medvirkning til drap på Christian Halvorsen, sier Olav Unnestad, leder av felles operative tjenester i Øst politidistrikt, til Aftenposten.

– Pågripelsene ble gjennomført med egne mannskaper og med bistand fra Oslo politidistrikt, sier Unnestad.

Bistand fra beredskapstroppen

Han bekrefter at mannskaper fra beredskapstroppen var med under pågripelsene.

– Vi ønsker en best mulig oppgaveløsning når vi aksjonerer, og i dette tilfelle var det å søke bistand av beredskapstroppen i Oslo.

Christian Halvorsen ble funnet skutt i Askim søndag 12. juli 2020.

Nekter straffskyld

Selve pågripelsen forløp ifølge Unnestad uten dramatikk. Mennene ble pågrepet på to forskjellige steder i Øst politidistrikt.

Begge har fått oppnevnt advokater. Tor Fagermo Sæter representerer mannen i 40-årene og opplyser til Smaalenenes Avis at hans klient ikke erkjenner straffskyld. Mannen sitter i avhør lørdag kveld.

Advokat John Arild Aasen er forsvarer for mannen i 30-årene, som skal avhøres søndag morgen.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld og sier at han er uskyldig, sier Aasen.

Unnestad bekrefter til Aftenposten at mannskaper fra beredskapstroppen var med under pågripelsene.

– Vi ønsker en best mulig oppgaveløsning når vi aksjonerer, og i dette tilfelle var det å søke bistand av beredskapstroppen i Oslo, sier han.

Ordknappe

Politiet har vært ordknappe om saken og vil inntil videre ikke kommentere mulige motiver for drapet. Politiet vil heller ikke svare på om de to siktede har hatt en relasjon til Halvorsen, og politiet har ikke kommentert om drapsvåpenet er funnet.– Jeg kan av hensyn til etterforskningen ikke si noe mer om siktelsen utover å bekrefte at to menn er pågrepet i saken, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til Aftenposten.

– Hva var det som førte dere til disse to?

– Det var resultatet av den samlede etterforskningen.

– Men vi har kommet dit at vi mener vi kan gå til pågripelse. I det ligger det at vi mener det er skjellig grunn til mistanke, sier Hemiø til NTB.

Pårørende er glade for utvikling i saken

John Christian Elden er bistandsadvokat for de pårørende

– Vi er glade for at saken har en utvikling, men savner foreløpig nærmere informasjon, sier familiens bistandsadvokat, John Christian Elden, etter at Aftenposten brakte ham nyheten om pågripelsene.

Skal avhøres

Avhør av de to siktede skal nå gjennomføres så raskt som mulig.

– Vi tar sikte på å starte avhør allerede lørdag kveld, sier Hemiø til Aftenposten.

Ifølge Hemiø gjenstår en rekke etterforskningsskritt. Blant annet fortsetter de tekniske undersøkelsene, og politiet gjennomgår tips og beslag.

Halvorsen ble funnet søndag kveld funnet død utenfor boligen i Askim der han og samboeren bodde.

Politiets kriminalteknikere har arbeidet i flere dager i hagen, og blant annet ser det ut til at de har kuttet ned store deler av en hekk i letingen etter spor.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at han døde av skuddskader. Politiet har vært ordknappe om saken og har ikke villet kommentere mulige motiver for drapet, eller om det kan være tilfeldig. De har heller ikke kommentert hvorvidt de har funnet drapsvåpenet.

Les mer om

  1. Krim
  2. Drap
  3. Askim
  4. Etterforskning