Norge

« ...en av mine nærmeste venner»

Psykiater Karl Heinrik Melle skal kvalitetssikre psykiater Torgeir Husbys rapport om Anders BehringBreivik. I et intervju i 2009 omtalte Husby Melle som «en nær kollega og en av mine nærmeste venner».

Skadeomfanget i Oslo sentrum var enormt etter bomben utløst av Anders Behring Breivik, som er vurdert strafferettslig utilregnelig. JON-ARE BERG-JACOBSEN

To år senere avviser de to at det er noe vennskap nå. Men Karl Heinrik Melle forteller samtidig at hans familie har vært på grilling hos Husby og hans kone, at de utveksler sms og har sporadisk kontakt.

Les også

En forvirret debatt

Overlege og spesialist i psykiatri Karl Heinrik Melle leder psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon. Gruppen jobber nå med å vurdere sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik. Det er rettspsykiater Torgeir Husby som sammen med Synne Sørheim har forfattet rapporten som konkluderer med at Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.## Forstår spørsmålet

Det var i et intervju med Dagbladet 24.1.2009 at Torgeir Husby sa følgende om Melle: «Melle er en nær kollega og en av mine nærmeste venner.»

Karl Heinrik Melle jobbet under Husby i Trondheim fra april 1989 til 1994. Han bekrefter at de da var omgangsvenner og hadde mye sosial kontakt.

- Han arrangerte nyttårsfester, og vi var ute og spiste en del. Vi var omgangsvenner da, sier Melle.

Men han mener at de to knapt har hatt kontakt de siste 14årene.

- Han sa i 2009 at dere er nære venner?

- Den forståelsen av nær venn, må du spørre Husby om. Vi har hatt sporadisk kontakt, men i min verden er en nær venn en person du har sosial omgang med og forholder deg til på regelmessig basis, sier Melle.

- Det er ikke tilfellet her?

- Nei, ikke med den forståelsen av nær venn jeg legger til grunn. Men jeg kan skjønne at du stiller spørsmål etter å ha sett det sitatet.

Les også

Den mistrodde ekspertdom

Dagbladet-sitatet er hentet fra en artikkel om drapet på den spanske legen Joaquin Leal Bermudez. Torgeir Husby var rettsoppnevnt sakkyndig, og han endret konklusjon om drapsmannens tilregnelighet etter at Karl Heinrik Melle ble trukket inn i saken.Det var etter at den saken var ferdig, at han sammen med sin familie var på grilling hos Husby og hans kone, bekrefter Melle.

- Hva slags kontakt har dere hatt fra 2009 og frem til i dag?

- Det har vært kontakt på tekstmelding, for eksempel etter 22. juli da saken kom. Han ringte meg også rett før jul i fjor i forbindelse med at jeg sa ja til å gå inn som lederi psykiatrisk gruppe. Han lurte på hvorfor jeg valgte å si ja, som en rekke andre kolleger, sier Melle.

Psykiateren sier han oppdaget sitatet i Dagbladet da han googlet seg selv for å vurdere sin egen habilitet i forbindelse med sakkyndigrapporten de nå skal gå gjennom.

- Jeg gjorde denne vurderingen av habilitet ut fra vårt regelverk da denne saken kom. Men jeg skjønner det ikke er helt uproblematisk

- Hva mener du?

- Nei, at Aftenposten ringer meg og lager det til en sak hvordan dette vil oppfattes av andre og hvordan jeg fremstiller det.

«En jeg kjenner»

Torgeir Husby sier følgende:

- Melle og jeg var ansatt på samme sted. Jeg var sjefen hans for 16 år siden, på Østmarka i Trondheim. Vi jobbet sammen til jeg flyttet til Oslo i 1995.

- Hvordan var relasjonen etter det?

- Vi har hverken omgåttes eller noe annet. Han er en jeg kjenner derfra.

- Så dere har ikke omgåttes etter det?

- Nei. Eller han var hjemme hos meg for fem år siden. Han var på gjennomreise. Utover det, ingenting, tror jeg.

- Så dere er ikke venner, men kolleger?

- Det er vanskelig å si. Hvordan graderer man vennskap? Det er et lite miljø.

- Ifølge Dagbladet i 2009 siteres du på: «Melle er en nær kollega og en av mine nærmeste venner»?

- Javel. Vi var vel kanskje det en gang i tiden.

- Men denne artikkelen er fra 2009?

- Jeg gjentar: Det er vanskelig å måle graden av vennskap. Jeg vet dessuten ikke om jeg er sitert riktig. Han var tidligere en god venn. Men vi har ikke vært omgangsvenner siden 1995. Vi ringes ikke, vi snakkes ikke, vi omgås ikke. Dette er ikke i nærheten av inhabiliserende. Til det er miljøet også for lite. Jeg kjenner mange psykiatere. Jeg har jobbet med dette og vært sjef i 25–30 år. Jeg har dessuten stor respekt for Melles faglige integritet.

Mener tilliten svekkes

- Rapporten som konkluderer med at Behring Breivik er psykotisk og derved utilregnelig, er meget kontroversiell og ser ut til å utfordre manges rettsfølelse. Hvis Melle og Husby har en nær relasjon, bør Melle trekke seg fra behandlingen i kommisjonen. Dersom han ikke gjør det, vil det kunne svekke tilliten til resultatet av dens etterprøving, sier advokat Harald Stabell. Han sier offentligheten forventer at kvalitetssikringsarbeidet av sakkyndigrapporten utføres av uavhengige og profesjonelle fagfolk.

Professor Tarjei Rygnestad leder Den rettsmedisinske kommisjonen. Han mener Melle er habil.

- Slik jeg ser det, er Karl Heinrik Melle habil. Sivilrettsforvaltningen har gjort en betenkning og kommet til samme konklusjon. Hva Husby skal ha sagt om sin relasjon til Melle, forholder jeg meg ikke til. Jeg lener meg til Melles forklaringer, sier Rygnestad.

 1. Les også

  Eksperter tviler på grunnlaget for Behring Breiviks diagnose

 2. Les også

  Dette mener ekspertene om de sakkyndiges rapport

 3. Les også

  - Ville provosere rettspsykiaterne med ekstreme uttalelser

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Prakteiendommen skulle bli en ny bydel. Etter 88 mill. skattekroner, konsulenter og 180 bar- og restaurantbesøk ser det slik ut

 2. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 3. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 4. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 5. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt

 6. NORGE

  Ap må tære på fond for å dekke underskudd