Norge

Bertheussen forklarte seg om mystisk kjøretur

PST kan på bakgrunn av opplysninger hentet fra Google Maps fastslå at kjøretiden mellom gjenbruksstasjonen og 7-Eleven var på seks–åtte minutter. Men Laila Anita Bertheussen bruke 21 minutter på turen.

I løpet av denne kjøreturen ble det festet tøyremser med plastflasker inneholdende bensin bak bilen som Laila Anita Bertheussen kjørte.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Laila Anita Bertheussen forklarte seg torsdag om tøyremser med plastflasker inneholdende bensin som ble festet bak bilen da hun var ute og kjørte.

På kvelden mandag 11. februar i fjor var Bertheussen på en kjøretur med familiens hvite Ford. Turen varte i cirka en time. Da kjøreturen startet, var alt i orden med bilen.

Da Bertheussen ankom boligen etter kjøreturen, oppdaget politipatruljen som hadde vakt der at det var festet lange tøyremser påbundet flere plastflasker inneholdende bensin bak på bilen.

Slik så det ut under bilen til Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara en mandag i februar i fjor.

Ifølge tiltalen var det Bertheussen selv som festet tøyremser med plastflasker til bilen. 55-åringen har hele tiden nektet for det.

Tingrettsdommer Yngvild Thue innledet med å spørre om Bertheussen har hatt noe befatning med tøyremsene?

– Nei, svarte Bertheussen.

Hun fortalte at hun skulle gjøre noen ærend den kvelden og kjørte først til en dyrebutikk ikke så langt fra boligen. Hun parkerte utenfor butikken og kjøpte varer der.

Turen gikk videre til Smestad gjenbruksstasjon der hun kastet søppel. Derfra gikk turen til 7-Eleven på Ullern. Bertheussen parkerte utenfor storkiosken og gikk inn.

Da Laila Anita Bertheussen ankom boligen på Røa ved 19-tiden på kvelden, oppdaget en politipatrulje tøyremser påbundet flere plastflasker inneholdende bensin bak på bilen.

Da hun kom tilbake i bilen, satt hun der i en liten stund før hun kjørte hjemover mot Røa. Underveis på denne turen stoppet hun for å kaste et teppe fordi det plutselig begynte å lukte vondt av det. Bertheussen husker i dag ikke eksakt hvor teppet ble kastet.

– Før jeg kom hjem, så svingte jeg på autopilot inn på parkeringsplassen til den gamle skolen til min datter. Jeg tok en u-sving der og kjørte deretter hjem. Da kom en eller to politifolk løpende mot bilen og sa at det hang noe bak bilen.

Aktor Frederik Ranke lurte da på om hun hadde vært på flere kjøreturer den samme dagen. Bertheussen kunne ikke huske det. Ranke tok da frem et politiavhør der det kom frem at Bertheussen også hadde benyttet bilen tidligere på dagen.

Ranke henviste også til et tidligere avhør der Bertheussen ikke hadde nevnt at hun hadde stoppet ved Lysejordet skole før hun kjørte hjem.

Underveis på turen den kvelden hadde Bertheussen ikke merket noe mistenkelig før flaskene ble oppdaget.

Her er flaskene og tøyremsene som ble hengt på bilen til Bertheussen.

Hadde bensinkanne i garasjen

Aktor viste deretter bilder av en bensinkanne som lå i parets garasje. Garasjen ble på den tiden brukt til oppbevaring av diverse gjenstander.

– Er du klar over at det ble funnet bensinspor på snø og is ved terrassen deres? Har du noen tanker om hvordan den bensinen havnet der?

– Jeg vet ikke. Kanskje håndverkerne har brukt bensinen, svarte Bertheussen.

Paret hadde på den tiden ingen bensindrevne gjenstander hjemme hos seg.

– Kan du ha fylt opp bensin i disse flaskene?

– Nei, svarte Bertheussen.

– Hva var grunnen til at du svingte innom Lysejordet skole? spurte aktor Marit Formo.

– Det var en automathandling. Jeg var i mine egne tanker.

Det er over seks år siden datteren sluttet på denne skolen, kom det frem i retten.

Dommer Thue lurte på om Bertheussen hadde hørt noen lyder fra flaskene som var festet til bilen, men det hadde hun ikke.

Politiet: Ble ikke festet før kjøreturen

Etter Bertheussens forklaring var det en politikvinne som inntok vitneboksen. Hun jobbet da som kriminaltekniker og rykket ut til Røa for å sikre tekniske bevis.

Hun kunne fortelle at tøyremsen var på syv meter. Det hang tilsammen tre flasker merket med Isklar bak bilen. To av flaskene inneholdt bensin. Den tredje flasken var tom. Denne flasken hadde et hull i bunnen. En teori er at hullet oppsto under kjøreturen.

Det ble ikke funnet fingeravtrykk på flaskene.

Siden stoffremsene ikke var særlig skitne, tror ikke politikvinnen at de hadde blitt slept så lenge. Det var vått på veibanen den dagen.

Politikvinnen som forklarte seg i retten torsdag, tror ikke at tøyremsen hadde blitt slept over lang strekning. Da ville den ha vært mer skitten.

Aktor Marit Formo lurte da på om det er mulig at stoffremsene ble påmontert bilen før kjøreturen til Bertheussen, og kan ha falt av under kjøreturen?

Til dette svarte politikvinnen at hennes vurdering er at de ikke var festet på bilen før kjøreturen.

Har gjennomgått omfattende kameraovervåking fra turen

Politioverbetjent Snorre Mortensen i PST har gått igjennom bilder fra overvåkingskameraer som har fanget opp bilen under Bertheussens kjørerute den kvelden.

Han innledet sin forklaring med at politiet kun fikk tilgang til videomateriale fra samtlige seks kameraer på boligen til Wara/Bertheussen det siste døgnet før hendelsen fant sted. Det ble det ikke observert noen uvedkommende ved bilen på disse bildene. Politiet kunne heller ikke se om det var noe festet under bilen.

Mortensen sa i retten at de også hentet inn videomateriale fra kjøreruten for å finne ut hvor lenge bilen sto ubevoktet på hvert sted. Dette for å finne ut hvor noen eventuelt kan ha festet tøyremsen.

Bilder vist i retten fra Bertheussens opphold utenfor butikken på Røa og på gjenbruksstasjonen på Smestad, viser at bilen ikke hadde noe bak seg. Politiet har ikke klart å skaffe bilder av bilen etter at den kjørte ut av gjenbruksstasjonen.

Også her har PST analysert data fra helseappen på Bertheussens Iphone. Den viser at det ble tatt 15 skritt mellom klokken 18.28 og 18.36 den kvelden.

Skrittene ble tatt før Bertheussen ankom 7-Eleven klokken 18.39.

PST kan på bakgrunn av opplysninger hentet fra Google Maps fastslå at kjøretiden mellom gjenbruksstasjonen og 7-Eleven på Ullern var på 6–8 minutter, men Bertheussen bruke 21 minutter på turen.

Retten har etter forslag fra aktor Ranke sagt ja til at spørsmål til Mortensen og Bertheussen om kjøreturen blir besvart fredag.

– Vi kommer til å spørre henne om hun stoppet mellom gjenbruksstasjonen og 7-Eleven. Jeg vil ikke si mer om det før vi har hørt Bertheussens forklaring om dette, sier Ranke til Aftenposten.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Tor Mikkel Wara
  3. PST