Reiste på «kjærlighetstur» til den norske IS-krigeren: – Jeg elsket ham veldig høyt, jeg elsker ham ennå

I 2013 reiste hun til Syria og den norske IS-krigeren Bastian Vasquez. Mandag måtte hun møte i retten, tiltalt for å ha vært en del av terrorgruppen IS.

Den IS-tiltalte kvinnen startet mandag sin forklaring for Oslo tingrett.

Mandag startet rettssaken mot den IS-tiltalte kvinnen fra Oslo. Hun startet med sin forklaring om hvorfor hun forlot familien i Norge og reiste til borgerkrigsherjede Syria.

Det ble for den tiltalte en svært krevende dag i retten. Hun forklarte seg om intime detaljer om de siste ti årene av hennes liv. Flere ganger måtte hun ta lengre pauser før hun svarte på spørsmålene fra aktor, tingrettens administrator og hennes egne forsvarere.

Hennes forklaring mandag omfattet perioden før hun reiste til Syria for å være med den norske IS-krigeren Bastian Vasquez fra Skien.

– Jeg elsket ham veldig høyt, jeg elsker ham ennå, sa hun i Oslo tingrett mandag.

Mot slutten av dagen forklarte hun seg om den første perioden i Syria sammen med Vasquez. Allerede den første kvelden oppdaget hun en ny side av ektemannen.

Den IS-tiltalte kvinnen har kvittet seg med både niqaben og hijaben.

– Jeg fikk sjokk

– Da vi kom inn var det første han sa at jeg skulle lage mat. Jeg fikk sjokk og forventet ikke det, forklarte hun.

Hun hadde på forhånd fortalt Vasquez at hun ikke kunne lage mat og forventet at han skulle respektere at maten ikke kom til å bli perfekt. Det ble derimot noe ektemannen påpekte og mobbet henne for. Han ble også irritert over at ektefellen ikke hadde tatt med seg svarte niqaber.

– Han endte opp med å kjøpe svarte klær til meg, sa hun.

Etter hvert begynte ektemannen å oppføre seg annerledes mot henne. Hun fortalte retten at han ofte ble sint på henne. Han klaget på at hun saltet og krydret maten feil, kokte pasta på feil måte. Hun måtte også ha sex med ham mot sin vilje, sier hun.

Retten vil ikke kunne få Vasquez´ forklaring om det kvinnen fortalte mandag. Han døde da han jobbet med å lage bomber for IS i april 2015.

Et sentralt spørsmål for retten blir hva 30-åringen visste da hun reiste til Syria i februar 2013. I forkant av reisen til Syria giftet den da 22 år gamle kvinnen seg med en av de mest profilerte norske IS-medlemmene, Bastian Vasquez.

Ble kontaktet via Facebook

Aktor brukte mye tid på å stille den tiltalte kvinnen spørsmål om den såkalte radikaliseringsprosessen.

Hun fortalte at hun etter å ha begynt med studier kom i kontakt med Islam Net. Etter hvert tok hun i bruk hijab og brukte mer og mer tid på den svært konservative organisasjonen Islam Net. Dette skapte konflikter hjemme, forklarte hun.

Kvinnen beskriver prosessen fra liberal til radikal og konservativ som rask. Det tok kort tid fra hun gikk uten hijab til hun tok i bruk både hijab og niqab. Etter hvert tok Islam Net for mye tid. Da ble hun med i Profetens Ummah, en mindre, norsk gruppe som åpent støttet de voldelige ekstremistorganisasjonene i Syria.

På spørsmål om hun støttet Profetens Ummah og voldelig jihad på den tiden, svarte hun «ja».

– På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang, forklarte hun.

Der ble hun kjent med «jentene fra Profetens Ummah». Dette er kvinnene som er kjent som to søstre fra Bærum. I tillegg var det Aisha Shezadi, også hun fra Bærum.

Flere kvinner deltok under Profetens Ummahs demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i september 2012. Der hyllet blant annet demonstrantene Osama bin Laden, som antas å ha stått bak terrorangrepet mot USA i september 2001.

Sammen med venninner fikk hun en slik posisjon at hun hjalp Profetens Ummah med å spre informasjon gruppen. Det var der hun ble kjent med Bastian Vasquez, som etter hvert skulle bli en av de mer fremtredende IS-krigerne fra Norge.

Det var innleggene hun postet som gjorde at Vasquez ble interessert i henne, forklarte hun.

– Han likte det jeg postet.

Giftet seg med fremmedkriger: – Jeg ville passe på ham

Høsten og tidlig vinter 2012 ble hun og Bastian Vasquez kjærester. Kort tid etter reiste Vasquez til Syria for å bli en del av terrororganisasjonen Jabhat al-Nusra. Senere ble han en del av IS.

Allerede før Vasquez dro til Syria visste hun at han skulle til dit for å «krige». Der skulle han kjempe for Jabhat al-Nusra i kampen mot Assad-regimet, fortalte han henne. Kjæresten fortalte henne mye om Nusrafronten, men hun lærte også selv av ting hun leste på internett.

Dette bildet ble tatt i 2013 i Syria og lagt frem for retten i forbindelse med en IS-sak i 2015. Mannen til venstre ble dømt til fire år og tre måneders fengsel. Ytterst til høyre står kameraten hans, Bastian Vasquez. Mellom dem står en ukjent mann og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.

Rundt en måned før hun reiste giftet de seg via telefonen. Da hadde de allerede snakket om at hun skulle reise til Syria.

Hun ville blant annet unngå å gifte seg med en fetter fra Pakistan, samtidig savnet hun Vasquez.

Hun forklarte at hun ikke hadde reflektert mye over at hun reiste til et land hvor det pågikk en borgerkrig.

– Jeg ville bare være med ham og passe på ham.

«Kjærlighetstur»

I forkant hadde hun solgt flere eiendeler, kjøpt inn klær og samlet inn mellom 40.000 og 60.000 kroner. Tiltalte og hennes forsvarer har lagt vekt på at hun reiste for å besøke hennes kjæreste, men hadde planlagt å reise tilbake.

Rettens administrator spurte tiltalte om forberedelsene harmonerte med en «kjærlighetstur».

– Jeg hadde veldig lyst til å møte ham, samtidig hadde jeg ganske radikal tankegang. Hadde det ikke vært for at Bastian var i Syria, så hadde jeg ikke reist ned.

Hun forklarte at hun i første omgang reiste ned for å være kona til Vasquez, men at hun også skulle tilbake for å berolige familien sin.

– Han hadde fått andre ut, så jeg regnet med at han skulle få meg ut også. Så kunne de se at det var mulig å reise inn og ut, forklarte hun.

Les også

Les også: 30-åringen erkjenner ikke straffskyld. Ønsket å få tak i våpen.

Tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen stilte den tiltalte kvinnen flere vanskelige spørsmål mandag.

Erkjenner ikke straffskyld

Rettssaken mandag startet med at den tiltalte kvinnen ikke erkjente straffskyld. Deretter startet aktor, statsadvokat Geir Evanger, med sitt innledningsforedrag.

Påtalemyndigheten mener at hun visste mye om situasjonen i Syria og hva hun dro til. Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mener hans klient ble holdt mot sin vilje.

Nordhus oppsummerte første dag i retten slik:

– Det har selvfølgelig vært krevende for henne.

Han påpeker at hun forklarte seg om private forhold som har vært belastende og krevende for henne.

– Hun har forklart seg om hvorfor hun dro til Syria, blant annet fordi hun var forelsket i denne mannen. Så har hun redegjort for en utvikling der nede, som gjorde at hun endret syn, sier Nordhus.

Det er satt av fire dager til tiltaltes forklaring.

– Hun gruer seg selvfølgelig til fortsettelsen, men hun er forberedt på at det blir vanskelig, sier forsvareren.