Norge

Pusser tenner og sover i barnehagen

Stadig flere barn er i barnehagen mer enn 40 timer i uken. Nå advarer både forskere og politikere mot utviklingen.

- Jeg sover bare i barnehagen når jeg blir hentet klokken ti, forteller Nicolai Rivera Hvattum. Han og Emilja Bernotaitè sover på hver sin madrass under en himmel av blått silkestoff. Foto: STEIN J. BJØRGE

 • Stein J. Bjørge (foto)
 • Anbjørg Bakken

Noen ganger pusser Nicolai Rivera Hvattum (5) tennene og legger seg i barnehagen om kvelden. Han er en av over 30 barn som har fleksiplass i VIFO Gardermoen Park barnehage utenfor Jessheim.

— Her blir de lagt og badet akkurat som hjemme. Og så blir de båret sovende ut i bilen når foreldrene henter dem, forklarer fungerende styrer i barnehagen, Synve Reitan.

Barnehagen er åpen fra fem om morgenen til elleve om kvelden – og merker økt etterspørsel etter utvidede åpningstider.

- De siste årene har vi fått flere spørsmål om vi kunne åpne tidligere og stenge senere, sier daglig leder i barnehagekjeden VIFO AS, Solveig Olaisen.

Over 40 timer

Bedre barnehagetilbud og foreldre som jobber fulltid gjør at stadig flere barn er i barnehage mer enn 40 timer i uken. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) hadde 85 prosent av alle barn i barnehage en avtalt oppholdstid på 41 timer eller mer i uken ved inngangen til 2010. I 2005 gjaldt dette under 70 prosent av barna.

Flere private barnehager ser at utvidede åpningstider er viktig i konkurranse med andre barnehager.

- Det er helt klart et konkurransefortrinn. Vi ser at foreldre velger barnehagen på grunn av ønske om fleksible åpningstider. Her har vi foreldre som er flyplassansatte, hotellansatte og pendlere, sier Olaisen.

Motreaksjon

Fellesforbundet gikk før jul ut og krevde døgnåpne barnehager i alle kommuner.

Samtidig har det kommet motreaksjoner. I Kristiansand kommune vedtok politikerne i oppvekststyret kortere åpningstider i kommunale barnehager fra nyttår – og maksimal oppholdstid på åtte timer pr. dag.

Saken skapte massive protester og politikerne måtte ta den opp til ny behandling. Nå har bystyret vedtatt maksimal oppholdstid på 10 timer pr. dag.

- Det ble ramaskrik og foreldrene mente jeg ville frata dem muligheten til å jobbe. Jeg forstår reaksjonene, men jeg har behov for å spørre – er det riktig det vi gjør? sier Venstre-politiker Astrid Bekkenes i Kristiansand.

I ettertid har Bekkenes, som tok initiativ til vedtaket, fått støtte av forskere og fagfolk.

- Jeg har fått reaksjoner fra barnehageansatte som mener barna er altfor lenge i barnehagen. Også psykologer og leger har sagt at dette er et tema vi bør se nærmere på, sier Bekkenes.

Barnas premisser

Også i Bergen kommune ønsker politikerne nå debatt om åpningstider og maksimal oppholdstid i barnehagene.

- Vi vil reise debatten om åpningstider og makstid nå fordi vi ser en utvikling der barnehagene får stadig lengre åpningstider. Jeg håper dette blir en debatt på barnas premisser, sier byråd for barnehage og skole i Bergen kommune, Filip Rygg (KrF).

Han ser med bekymring på at barnehager bruker lengre åpningstider i konkurransen om å fylle plassene og at bemanningen blir «smurt utover».

- For de minste barna kan det bli så lang tid i barnehagen at de er der hele den tiden de er våkne, sier Rygg.

Egen turnus

Litt over halvparten av de 65 barna i Gardermoen Park barnehage har fleksiplass. Fleksibarna har sin egen tre ukers turnus som viser når de skal være i barnehagen.

- Jeg sover bare i barnehagen når jeg blir hentet klokken ti om kvelden, forteller Nicolai Rivera Hvattum.

Han og Emilja Bernotaitè viser hvordan de sover på små madrasser på gulvet. Taket i det lille rommet er dekorert med en «himmel» av blått silkestoff. Her kan barna også se opp på en gul papirmåne og gullstjerner.

- Vi har en makstid på 10 timer fordi vi ser at det er til beste for barna. Ingen foreldre ønsker at barna skal være lenge i barnehagen, men slik er samfunnet vårt, konstaterer Solveig Olaisen.

- Vi sliter ut ungene

— Nå må vi kanskje si at nok er nok. Vi sliter ut ungene til slutt. Dette ser vi også i skolen, med «heldagsskole» på trappene, advarer førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Peter W. Beck.

Han er kritisk til at norske barn tilbringer stadig mer tid i barnehage – fra yngre alder. Beck er derfor positiv til at kommunepolitikere tar til orde for å innføre maksimal oppholdstid og kortere åpningstider.

— Jeg har respekt for de kommunene og fagfolkene som snur nå. Vi trenger forskere og politikere som sier fra.

Beck viser til at det er forskning som underbygger at tidlig og mye bruk av barnehage øker stressnivået hos barn helt opp til 15-årsalderen.

- En så massiv institusjonalisering av barn som gjøres i Norge i dag er ikke gjort i noe annet land. Dette er et sosialt eksperiment, sier Beck.

- Mer ro og mindre stress

- Vi som er førskolelærere kan ikke si at barna er for lenge i barnehagen, mener høyskolelektor Hanne Fehn Dahle ved Høgskolen i Oslo.

I 2008 gjennomførte hun en intervjuundersøkelse blant foreldre og barn som benyttet seg av kveldsåpen barnehage.

- Barna var opptatt av at de voksne hadde bedre tid. De skulle ikke forte seg hjem for å lage middag, sier Fehn Dahle.

Hun mener både politikere og foreldre må innse at de som jobber 100 prosent ikke kan være så mye sammen med barna sine som de skulle ønske, og at barna må være lenger i barnehagen.

- Jeg er veldig positiv til utvidet åpningstid. Mange får en enklere hverdag, det blir mer ro og mindre stress, sier Fehn Dahle.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Full forvirring rundt smittevernreglene i barnehager. Noen har seks barn pr. gruppe, mens andre har ni barn.

 2. POLITIKK

  Fire dager i barnehagen og én dag med kontantstøtte? I teorien blir dette mulig fra august

 3. NORGE

  – Det er for galt at vi må be foreldre om hjelp til å passe barna

 4. NORGE

  Fra mandag skal barnehagene åpne igjen. Men retningslinjene er fortsatt ikke kjent.

 5. NORGE

  Oslo og Bærum på bunn i andel barnehagelærere. Sjekk nøkkeltall for din barnehage.

 6. DEBATT

  Velferd, profitt og barnehager - dette bør gjennomføres