- Vi har en statsminister som skryter av løftebrudd

Temperaturen var uvanlig høy, da Stoltenberg ble grillet av opposisjonen om Mongtad-utsettelsen i spørretimen.

Jens Stoltenberg møtte tøffe spørsmål da han ble grillet av opposisjonen om Mongstad-utsettelsen onsdag.

Artikkelen oppdateres .

Opposisjonen gikk rett i strupen på statsministeren da Stoltenberg møtte opposisjonen i Stortinget for føste gang etter at Regjeringen i helgen annonserte at fullskala CO2-rensing på Mongstad blir utsatt.

Utsettelsen av Regjeringens månelanding har vakt kraftige reaksjoner, og opposisjonen stilte med kvessede klør etter at Stoltenberg mandag i et fire linjers brev avslo å komme til Stortinget for å redegjøre om beslutningen.

— Arrogant

Siv Jensen sa hun reagerte kraftig på at hun måtte lese Stoltenbergs blogg for å finne ut at satsingen ville koste 10 milliarder kroner, og ikke 5,5 som tidligere varslet, og at han ikke hadde kommet til Stortinget med dette.

— Det synes jeg er i overkant arrogant fra statsministeren, sier hun.

Stoltenberg svarte med å vise til at prosjektet består av to trinn.

— Det ene er bevilgninger til trinn 1, som er 5,5 milliarder, slik vi har sagt. Det andre er prosjekteringen til trinn 2. Til sammen blir dette 10 milliarder. Det må vi gå til Stortinget å be om bevilgninger til, og det tror jeg vi får.

Var planen hele tiden?

Det var høy temperatur i spørretimen, så høy at Frps Ketil Solvik-Olsen fikk refs av stortingspresidenten for å beskylde Stoltenberg for løgn om opposisjonens holdning til CO2-rensing:

— Statsministeren lyver fra Stortingets talerstol. Det er svært alvorlig, sa Solvik-Olsen.

Stoltenberg måtte også takle kritiske spørsmål om hvilken ny informasjon Regjeringen nå ligger til grunn for utsettelsen. Flere representanter pekte på at Statoil helt fra begynnelsen har ønsket rensing først fra 2018, noe som også lå ble anslått som mest realistisk i Statoils såkalte masterplan, som ble lagt frem i fjor vinter.

Her varslet Statoil om mellom ett og fem års forsinkelse på fullskalanlegget på Mongstad.

— Jeg registrerer at Statoils opprinnelige ønske om rensing i 2018 også er blitt Regjeringens politikk. Kan du bekrefte at det også har vært Statsministerens fremdriftsplan? spurte Krfs Dagfinn Høybråten.

— Planen vi la frem var den planen vi i fellesskap mente var den beste. Så har det kommet frem informasjon som viser at det er fornuftig å vente, sier Stoltenberg, som sa han baserte beslutningen på Statoils masterplan og Gassnovas vurdering.

Vag om kompensasjon

Både Høyres Nikolai Astrup og Krfs Knut Arild Hareide pekte på at rensing av gasskraftverket på Kårstø og Mongstad ligger inne i beregningene om hvordan vi skal nå målet om 30 prosent reduksjon av utslippene innen 2020, og lurte på hvilke tiltak Regjeringen vil sette i gang for å kompensere for de økte utslippene herfra frem mot 2018.

— Kyoto gjelder frem til 2012, og da teller ikke dette med. Det andre målet er for 2020, og da skal rensing være på plass, svarte Stoltenberg.

- Skryter

Stoltenberg understreket gjentatte ganger at Norge fortsatt er i rute med byggingen av testsenteret, og at landet vil være verdensledende på CO2-fangst når dette er oppe og står.

- Men å installere en svært fabrikk på et anlegg som er i drift, er teknologisk krevende. Disse argumentene har vi lyttet til. Vi vil gjøre miljøet en bjørnetjeneste hvis dette blir et dårlig prosjekt, og det blir stående som et monument for feilinvesteringer, sa han.

Flere i opposisjonen reagerte på at Stoltenberg ikke har tatt noe snev av selvkritikk for utsettelsen. Line Henriette Hjemdal fra Krf sa det hadde gjort seg med en mer ydmyk tone fra stasministeren, mens partikollega Knut Arild Hareide påpekte:

- Det er interessant at vi har en statsminister som skryter av løftebrudd.