Norge

Tre nye gårder rammet av svineinfluensa

Totalt åtte gårder er nå rammet av sykdommen.

Tidligere denne uken ble det påvist smitte i to besetninger i Levanger. Torsdag kom prøvesvar fra Veterinærinstituttet fra flere andre gårder i området. Tidlig torsdag ettermiddag ble det kjent at tre svinebesetninger var smittet, og et par timer senere kom beskjeden om smitte på ytterligere tre gårder. — Totalt er det nå påvist influensasmitte i åtte besetninger, men én av prøvene må gjennomgå videre laboratorieundersøkelser for endelig bekreftelse, opplyser Mattilsynet.

Samme område

Også i de tre siste tilfellene er det mistanke om smitte via direkte eller indirekte kontakt med influensasyke røktere eller eiere. Alle gårdene dette gjelder ligger i området mellom Stjørdal og Levanger i Nord-Trøndelag. De første meldingene om svineinfluensa hos grisebesetninger i Nord-Trøndelag kom før helgen i forrige uke. To besetninger ble raskt erklært som syke.

Den ene av disse besetningen ble raskt slaktet ned i frykt for at griser i nærliggende besetninger også skulle bli smittet.

— Det er 55 besetninger med tilsammen 20.000 griser i en radius på 10 kilometer fra den gården der besetningen ble slaktet, forteller tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til Aftenposten.no.

Vage symptomer

Griser som rammes av svineinfluensa blir, som mennesker, snufsete og hoster i tillegg til at de får feber. Mange mister også matlysten når feberen kommer. Symptomene er ikke veldig tydelige, noe som gjør at det er vanskelig å oppdage at besetningen er rammet. Svineinfluensaviruset smitter ikke via matvarer og en kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller produkter av svin, understreker Mattilsynet.

 1. Les også

  Hvor farlig er vaksinen?

 2. Les også

  Nødslakter 1400 griser

Her blir besetningen på 900 griser i Åsen i Levanger fraktet til Norturas anlegg i Steinkjer for slakting, etter at det ble påvist smitte. Foto: LEIF ARNE HOLME/ADRESSA

svp://15554

Relevante artikler

 1. NORGE

  Mædi-smitte påvist hos sau i Trøndelag

 2. NORGE

  Elven ble farget rød da svinepesten rammet. Nå får Norge kraftig kritikk for svak beredskap.

 3. NORGE

  Mattilsynet: Mange døde griser funnet på gård i Time i Rogaland

 4. NORGE

  Antibiotikaresistente bakterier påvist i melkekyr

 5. NORGE

  Smittsom skrantesyke bekreftet hos villrein på Hardangervidda

 6. NORGE

  Flere smittet av tarmbakterie – FHI starter utbruddsetterforskning