Norge

Kunde forlangte burger under ran

Lensmannen reagerer sterkt på at kundene fortsatte å handle mens ranet pågikk.

Mens raneren truet til seg penger fra kassen, forlangte kvinnen å få hamburgeren sin. Kort tid etter forsynte hun seg med ketchup, fortsatt mens ranet pågikk.
  • Elling Svela

Etter oppførselen til kundene ved Shell 7-Eleven-stasjonen på Rosseland i Vest-Agder å dømme, er væpnede ran blitt dagligdags på Sørlandet.

Under ranet natt til lørdag brydde de tre kundene seg lite om at en maskert raner plutselig stod ved siden av dem og truet til seg penger med pistol, skriver Fædrelandsvennens nettutgave.

En kvinne forlangte å få hamburgeren sin mens raneren stod én meter unna. Hun gikk så litt tilbake, før hun gikk fram igjen til disken og forsynte seg med ketchup.

I tillegg hentet en mannlig kunde seg en kaffekopp rett foran nesen på den væpnede raneren.

— Dagligdags hendelse

— Raneren oppførte seg rolig og målrettet under ranet. Men noe av det vi reagerer mest på, er oppførselen til dem som stod rundt. Det virker som en dagligdags hendelse for dem, sier lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor til fvn.no.

Hele ranet, som skjedde like over midnatt natt til lørdag, ble fanget opp på overvåkningskameraer inne på bensinstasjonen.

Raneren rettet pistolen mot de ansatte med det samme han kom inn døren, og forsvant ut med om lag 4000 kroner halvannet minutt senere.

- Det stod flere kunder ved disken da raneren kom inn. Han viftet dem bort med pistolen, og de trakk seg en meter tilbake. Men kundene gikk frem igjen for å handle mens raneren stod ved disken , sier eier av bensinstasjonen, Johan Ribe, til fvn.no.

- Fatter ikke at det går an

- Hvorfor tror du kundene reagerte slik?

— Jeg vet ikke. Jeg fatter ikke at det går an å reagere slik på et væpnet ran. Men det er vel en trend i dag at så lenge det ikke angår dem så tenker folk at de ikke gjør noe med det. Folk distanserer seg, sier Ribe.

Lensmann Terje Pedersen understreker imidlertid at vitner skal være varsomme når gjerningspersoner er bevæpnet.

- Det er greit nok at ikke kundene fulgte etter raneren. De visste jo ikke om revolveren var ladd eller ikke. Men det virker samtidig merkelig at de bare fortsetter med sitt, sier han.

Foreløpig har politiet få spor etter raneren, som de mener er en ung mann. Vedkommende er ifølge politiet om lag 1,60 meter høy, og var iført kamuflasjejakke under ranet. Politiet har etterlyst vitner som kan ha sett raneren under flukten, men ingen av disse har meldt seg.

Sjekker institusjonsbarn

Etter det fvn.no forstår mistenker politiet at raneren tilhører miljøet rundt kriminelle barnevernsgutter som har vært innblandet i en rekke forhold i landsdelen den siste tiden. En 17 år gammel gutt fra det samme institusjonsmiljøet har innrømmet å ha stått bak ranet av Shell 7-Eleven-stasjonen på Rosseland i juli.

- Det siste ranet kan ha en sammenheng med det, opplyser lensmannen.

Bensinstasjonen er blitt ranet hele fire ganger de siste fire månedene. Foreløpig er det bare ranet den 15. juli som regnes som oppklart. Etter et ran i august bestemte ledelsen å stenge bensinstasjonen nattestid.

Nye åpningstider

Nå reduseres åpningstidene ytterligere.

— Vi gjør flere tiltak for å unngå ran framover, og får nå åpningstider fra klokken 06 til 23. Dette henger sammen med at Kiwi-butikken i nabobygget har åpent til klokken 23, forteller Johan Ribe, som er glad for at politiet prioriterer ranene høyt.

— De sier at ranene er høyt prioritert, og er redde for at det kan skje en ulykke dersom dette ikke stanses, sier han.

Eieren opplyser at de to ansatte som var på jobb under ranet fulgte prosedyren, og gjorde alt som de skulle. Den ene av dem er blitt ranet tidligere.

De ansatte ved stasjonen er blitt fulgt opp av psykologer og kjeden etter hendelsen.