Norge

Storberget ber om svar om Treholt-overvåking

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil vite hvorfor Lund-kommisjonen først mandag kveld valgte å bekrefte at Arne Treholts leilighet ble ulovlig videoovervåket.

Justisminister Knut Storberget krever svar på hvorfor Lund-kommisjonen ikke informerte om den ulovlige videoovervåkningen tidligere.

Storberget vil ha svar på hvorfor overvåkingen ikke ble gjort kjent allerede da Treholt prøvde å få saken sin gjenopptatt i 2005.

– Jeg vet jo at Lund-kommisjonen i sin egen rapport beskriver annen type ulovlig etterforskning mot Treholt, så det er jo et spørsmål som melder seg, sier Storberget til NRK.

Det var advokat Regine Ramm Bjerke, som selv satt i Lund-kommisjonen, som sendte ut en pressemelding på vegne av kommisjonen mandag kveld. Her heter det at kommisjonens leder Ketil Lund har funnet det riktig å informere partene i Treholt-saken om at kommisjonen ble gjort kjent med at Treholts leilighet ble videoovervåket av Politiets overvåkingstjeneste (POT) fram til arrestasjonen i 1984.

Flere lurer

Knut Storberget er ikke alene om å undre seg over hvorfor Lund-kommisjonen ikke har sagt ifra om hva den visste på et tidligere tidspunkt.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad sier han ble overrasket over at Ketil Lund ringte ham med disse opplysningene forrige søndag, dagen etter at den tidligere spaneren sto fram i Aftenposten med sine påstander om bevisfusk

– Gjenopptakelseskommisjonen er kanskje en mer naturlig adressat for disse opplysningene. Jeg vet ikke hvorfor det tok Lund-kommisjonen så lang tid å komme fram med dette, og jeg vet heller ikke hvor de fikk opplysningene om videoovervåking fra. Jeg vet ingenting om hvordan de arbeidet og hvordan de tenkte, sa førstestatsadvokaten til NTB mandag kveld.

Han presiserer at verken medaktor Tor-Aksel Busch eller han selv visste noe om dette da saken gikk for retten i 1984-85.

Treholt tilfreds

Også Arne Treholts advokat, Harald Stabell, stiller seg undrende til at Lund-kommisjonens kjennskap til den ulovlige videoovervåkingen først blir kjent nå.

– De kunne i det minste ha kommet fram med disse opplysningene mens Gjenopptakelseskommisjonen behandlet Treholts begjæring om å åpne saken på nytt i 2005, sier Stabell.

Stabell sier imidlertid at det er positivt at Lund-kommisjonen faktisk står fram og bekrefter disse opplysningene.

– Og det er bra det kommer fra Ketil Lund. Treholt er meget tilfreds med dette, sier Stabell.

«Perifert»

Opplysningen fra Lund-kommisjonen støtter historien til den tidligere spaneren som i Aftenposten 18. september framholdt at han hadde vært del av et åttemannslag som kontinuerlig overvåket Treholts leilighet i Oscars gate i Oslo fra 1982 til pågripelsen i januar 1984.

Opplysningene er siden blitt bestridt fra flere tidligere POT-etterforskere. Dessuten har spaneren trukket tilbake deler av det han først sa til avisen.

Lund-kommisjonen sier at videoovervåkingen ikke ble omtalt i granskingskommisjonens rapport fordi det ble ansett som «perifert» i forhold til den egentlige oppgaven med å kartlegge politisk registrering og overvåking.

Fabrikkering av bevis

Harald Stabell mener de nye opplysningene styrker POT-spanerens troverdighet.

– Veien fra ulovlig videoovervåking til forfalskning av bevis er ikke veldig lang, sier advokaten.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mener på sin side at bevisene i Treholt-saken står like sterkt, uavhengig av videoovervåking.

– Det er ingen kobling mellom bevisene og de nye opplysningene om videoovervåking, selv om noen kanskje forsøker å få det til å se slik ut, sier Qvigstad til NTB.

 1. Les også

  Qvigstad: – Svekker ikke bevisene i Treholt-saken

 2. Les også

  Bekymret for eks-spaneren som modererte forklaringen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5